naganne zachowanie na świadectwie maturalnym

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

pompon91
Kto: uczeń

naganne zachowanie na świadectwie maturalnym

Postautor: pompon91 » 2010-04-23, 14:01

Witam,

dzisiaj dyrektor "wlepił" mi nagane, a w związku z naganą dyrektorską mam mieć zachowanie naganne na świadectwie (maturalnym).
Za co?
Byliśmy wczoraj na wycieczce jednodniowej i wypiliśmy sobie po pare piw.
Tak wiem, to wycieczka szkolna nie powinniśmy i wogóle...
no ale nic stało się.
Nie upiliśmy się.
Można powiedzieć, że po ciuchutku moczyliśmy usta w alkocholu.
Żadnych przekleńst przy nauczycielach ani zachowań zwracających na siebie uwagę.
Nikt ani razu nie zwrócił nam uwagi.
Dzisiaj dowiedziałem się o tej naganie. dostałem tylko ja. nie wiem dlaczego, w "naszej" grupie 5os, każdy wypił po tyle samo. nikt nic głupiego nie zrobił poza wypiciem tych piw.
podejrzewam, że jedna nauczycielka mi załatwiła co z nami jechała, wychowawczyni nie chciała mi obniżać (bo to dobra baba) , ale w tej sytuacji nie ma wyjścia.
na półrocze miałem zachowanie: dobre.
I tu moje pytanie: próbować coś z tym zrobić? Czy już nie ma sensu?
pozdrawiam i będe wdzięzny za odzew ; ]

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: naganne zachowanie na świadectwie maturalnym

Postautor: vuem » 2010-04-23, 14:38

Musisz zrozumieć, że nauczyciele podczas takiego wypadu za Was odpowiadają.

Gdyby coś się stało, mogłoby smrodu narobić, stąd choćby powinniście zdobyć się na odrobinę zrozumienia i "nie upijać się" w swoim czasie wolnym, gdzie indziej.

Wypicie paru piw to nie jest umoczenie ust w alkoholu, chcesz chojraka zgrywać i przechwalać się ile to możesz wypić?

Sprawa jest prosta, regulamin mówi wyraźnie czego nie wolno robić i kropka, zero tłumaczenia.

Konsekwencje trzeba ponieść.

To dlaczego tylko Ty dostałeś tą naganę, skoro przyłapano 5 osób nie jest dla mnie jasne.

Wszyscy powinniście ją dostać. Solidarnie piliście, to i solidarnie trzeba za to płacić.

Ocena z zachowania wynika z regulaminu szkoły, poczytaj go najpierw i będziesz widział, czy otrzymałeś ja zgodnie z tym regulaminem, czy też nie.

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2010-04-23, 15:21

vuem pisze:Wypicie paru piw to nie jest umoczenie ust w alkoholu, chcesz chojraka zgrywać i przechwalać się ile to możesz wypić?

Kilka piw. Załóżmy, że pięć. Jedno piwo, to 500 ml roztworu, o stężeniu 6%. Oznacza to, że w sumie, wprowadziliście do organizmu 5 x 500ml x 6% = 150 ml etanolu.

Gęstość etanolu wynosi 0,79 g/ml. Zatem ilość gramów alkoholu, wynosi 150 ml x 0,79 g/ml = 118,5g.

Jesteś mężczyzną. Zakładam, że ważysz koło 80 kg (co i tak na siatce centylowej jest ponad normą). Około 70% Twojej masy ciała, to płyny ustrojowe, takie jak np. krew czy chłonka. Więc masa płynów ustrojowych wynosi 80 kg x 70% = 56 kg. Na potrzeby dalszych obliczeń, przeliczam na gramy, co daje 56 000 g.

Dzielimy ilość spożytego alkoholu, przez masę płynów ustrojowych i mnożymy przez tysiąc promili. Daje nam to 118,5g/56 000g x 1000 prom. = 2,1 promila.

Mamy zatem do czynienia ze stanem upojenia alkoholowego. Oczywiście, te obliczenia są uproszczeniem, zakładającym spożycie całego alkoholu w czasie, który jest na tyle mały, że można go pominąć, niemniej dają pewien przybliżony obraz tego, co zaszło w waszych organizmach.

Nie będę Ciebie straszył, jakie są tego zdrowotne konsekwencje, bo jesteś pełnoletni, więc przynajmniej w założeniu jesteś odpowiedzialny za siebie. Niemniej, sytuacja ta była stresująca dla waszych opiekunów, zaś w przypadku problemów z układem krążenia, taki stres mógłby być nawet zabójczy dla takiej osoby.
Ostatnio zmieniony 2010-04-23, 16:06 przez haLayla, łącznie zmieniany 1 raz.
<3

pompon91

Postautor: pompon91 » 2010-04-23, 15:55

vuem pisze:Wypicie paru piw to nie jest umoczenie ust w alkoholu, chcesz chojraka zgrywać i przechwalać się ile to możesz wypić?

Dokładnie, ponieważ bardzo wzmacnia to moje poczucie własnej wartości. I właśnie dlatego pije piwo, a później wszystkim się chwale. Tak :)
vuem pisze:To dlaczego tylko Ty dostałeś tą naganę, skoro przyłapano 5 osób nie jest dla mnie jasne.

"przyłapano" to nie jest najlepsze określenie. nauczyciele widzieli, że pijemy, bo piliśmy w autobusie, nikt nie zwracał nam uwagi, nie mówiąc o konfiskowaniu alkocholu.
A mam to w pompce czemu tylko ja dostałem. Nikt nie mówił, że będzie sprawiedliwie.

haLayla jestem pod wrażeniem twoich obliczeń.

Temat do zamknięcia.

pozdro

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-04-23, 21:05

miwues pisze:Zlituj się, proszę! Odpowiadają za to, że 18-letni, dorosły człowiek wbrew ich woli i wiedzy spożywał w ukryciu alkohol?

Kiedyś w pewnym wątku (chyba wycieczkowym)wyraziłem swoje zdanie na taki temat, w sumie zgodne z Twoim.
Brałeś chyba w nim udział.

Więc nie czepiaj się słówek :wink:

Powinno być "są pod opieka nauczyciela", jak podczas każdej lekcji, zapewne brzmi lepiej.

Zresztą gostek olał temat, więc czcze gadanie.

Wróć do „Kącik uczniowski”