Newsy związane z edukacją

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Newsy związane z edukacją

Postautor: vuem » 2011-11-01, 09:15

katty

Cztery dni w tygodniu

Postautor: katty » 2011-11-02, 21:48

infoprotest
Przedmiot: Informatyka

Zwolnienia nauczycieli

Postautor: infoprotest » 2011-11-20, 13:04

"Takie będą Rzeczypospolite, jakie jej młodzieży chowanie". Kanclerz Jan Zamoyski. W expose ani słowa na temat oświaty i edukacji. To symptomatyczne. Reforma Hall będzie kontynuowana przez Szumilas. Mamy do czynienia z demontażem systemu edukacji. Trzeba powiedzieć DOŚĆ! Dodaj swoją opinię
We can do it! infoprotest.125mb.com

Awatar użytkownika
buds425
Kto: student

Postautor: buds425 » 2011-12-12, 11:18

a dlaczego my jako nauczyciele tak potulnie przyjmujemy wszystkie chore pomysły ministerstwa? dlaczego lekarze potrafią strajkować, pielęgniarki potrafią, a my nie?! uważam, że nie ma drugiego bardziej zastraszonego środowiska zawodowego i bardzo mnie to boli, że realizujemy głupie pomysły nawet nie wypowiadając słowa na ich temat.

Art.3.9.UoSO
Przedmiot: Matematyka

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2011-12-12, 17:33

To nie zastraszenie - to poczucie misji i odpowiedzialności za światłość narodu nie pozwala nam strajkować.

Suzanna

Postautor: Suzanna » 2011-12-13, 18:44

matmanamaksa pisze:To nie zastraszenie - to poczucie misji i odpowiedzialności za światłość narodu nie pozwala nam strajkować.

Chyba raczej brak solidarności

Art.3.9.UoSO
Przedmiot: Matematyka

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2011-12-13, 22:41

Suzanna pisze:
matmanamaksa pisze:To nie zastraszenie - to poczucie misji i odpowiedzialności za światłość narodu nie pozwala nam strajkować.

Co za społeczność, bez emotikonek nie razbieriosz. Czy wszystko musi być oflagowane?

Suzanna

Postautor: Suzanna » 2011-12-14, 07:22

matmanamaksa pisze:
Suzanna pisze:

Co za społeczność, bez emotikonek nie razbieriosz. Czy wszystko musi być oflagowane?

O co Ci chodzi?

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-12-14, 11:21

Suzanna, to była tak zwana ironia, tudzież sarkazm.
<3

infoprotest

Postautor: infoprotest » 2011-12-17, 21:21

Chyba jednak przegramy. Godzimy się na wszystko. Popatrzcie na lekarzy - nie będą sprawdzać, czy ktoś jest ubezpieczony, czy nie i już. Papierki mają przekładać urzędnicy z NFZ. Oni mają leczyć. A my? Dajemy się wrabiać w Hallówki, Karty obserwacji, coraz bardziej rozbuchane dzienniki i arkusze, konferencje, szkolenia. Zabrali nam wcześniejsze emerytury i co? A nic. Każą robić 40h tygodniowo - będziemy pracować. Popłaczemy przy kawie na przerwie - ale strajk, nie daj Boże, przecież biedne dzieci by nie miały co ze sobą począć. Że też się w to gówno dałem wmanewrować. A mogłem być trepem w wojsku albo informatykiem w policji. Nauczyciele to w większości blondynki, które dorabiają do kosmetyków (za kasę jest odpowiedzialny mąż). Misja. Etos, patos i petos. Zwiedziłem całą Europę, w starej Unii belfer to facet. Ma konkretą kasę (2000 - 4000 EUR na miesiąc). Nauczyciel w zgniłym zachodzie to panisko. W Polsce nauczyciel to śmieć. Aż strach się przyznać do pracy w tym zawodzie. To symbol nieudacznictwa. I jeszcze rypać do 75, toż tego człowiek prawdopodobnie nie doczeka. I chyba o to chodzi. Jak czytam to forum, to mi niedobrze. Czym wy się panie zajmujecie? To żenada! A można przecież po prostu powiedzieć tak: DOŚĆ! nie robimy matur, deebilnych egzaminów gimnazjalnych, egzaminów kompetencyjnych w podstawówkach. Po prostu STOP. Niech się martwią urzędnicy z OKE, CKE, MEN, ORE. Niech rodzic się zastanowi, co zrobić ze swoją zdziczałą latoroślą - szkoła jest zamknięta. Ale to się nie uda: związki zawodowe nie mają w tym interesu, tylko walczą o utrzymanie swoich synekur i przywilejów, dyrektorom nie zależy - oni się wyżywią. Grono popłacze, ale wszystko z godnością przyjmie. No porażka normalnie. Jestem wściekły i bezsilny. infoprotest.125mb.com

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-12-17, 22:12

Masz 24 lata, w każdej chwili możesz się z tego gówna wyplątać.

Jeśli na wstępie swej "kariery" tyle w Tobie goryczy, to nigdy szczęścia nie zaznasz.

Poza tym zamiast krytykować to, czym się tu ludzie zajmują poczytaj, może się czegoś nauczysz...

Bo wiesz, by pracować trzeba coś umieć...ale nie tylko żądać ;)

infoprotest

Postautor: infoprotest » 2011-12-17, 22:40

dla vuem: niestety, muszę się przyznać do bezmyślnego wypełnienia formularza rejestracyjnego: mea culpa. Klikałem szybko, tak naprawdę, to mam 49 i w szkole 25 lat... sorry Winetou... uważam się za wybitnego specjalistę z informatyki i podtrzymuję moją wypowiedź o blondynkach, jakkolwiek to by nie wybrzmiało, moje Panie. :P na pohybel MEN! newsy tu: http://infoprotest.125mb.com/index.php?go=news

izula

Postautor: izula » 2011-12-18, 17:35

A ja blondynką nie jestem i nie zarabiam na kosmetyki tylko na utrzymanie. Mój mąż zarabia mniej więcej tyle co ja i razem całkiem nieźle dajemy sobie radę. I lubię swoja pracę mimo, że jest ciężka. Denerwują mnie tacy ludzie, którzy narzekają jak to im źle ale nic z tym nie robią. Ja uważam, że nauczyciele nie mają wcale tak najgorzej.

Awatar użytkownika
buds425
Kto: student

Postautor: buds425 » 2011-12-30, 08:14

a co ma lubienie lub nie lubienie pracy do tego, jakim środowiskiem są nauczyciele? tu chodzi o to, że co by nie kazać im zrobić to zrobią, bo przecież pani dyrektor na przyszły rok może nie dać etatu. ile się nauczycielowi nawrzuca ewaluacji i innych dupereli to zrobi i nawet nic nie powie! a jak można coś zrobić w pojedynkę? przecież od razu odezwie się larum, że jak to tak można narzekać, przecież mamy fajną pracę. mamy, ale to nie oznacza, że możemy dawać się wykorzystywać, co już dawno się zaczęło. nauczyciele nie mają najgorzej, ale zaraz będą mieć jak się skończy to kończenie lekcji o 12 albo przychodzenie na dwie godzinnki. powodzenia w siedzeniu w szkole do 16 albo i dłużej. Izula chyba nie wiesz jakie zmiany chcą wprowadzić, więc lepiej poczytaj.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2012-01-13, 07:37

Wróć do „Pogaduszki”