maniakos pisze:Wątpię aby chciał wystawić Zbigniewa Ziobro,
Będzie miał gdzieś, kto "się wystawi" na nowego lidera, bo jako już były prezydent nie wróciłby do partii...no może jako honorowy członek.
maniakos pisze:Być może, ale popatrz jakie zrobił postępy odnośnie ubioru, dykcji. Uczciwy czy nie to czasem coś konkretnego (prawdziwego) był w stanie powiedzieć.
Każdemu to sie może udać, nawet głupkowi, pod warunkiem, że ma zaplecze, doradców, że o trenerach od PR-u i innych pierdół nie wspomnę.
A i tego rodzaju postęp nie jest wystarczającym argumentem, by na niego głosować. Choć postęp zauważalny.
maniakos pisze:Skoro inne metody zawiodły... Dobra była opcja z tym, że dwukrotnie uzyskana ocena naganna na świadectwach skutkuje brakiem promocji.
Od 15 lat nie korzystam z "policyjnych" metod ... z powodzeniem

No ale może tez mam szczęście rzadko - choć zdarzało się - trafiać na przypadki bardzo ciężkie...jednak one bez problemu mogły być rozwiązane "siłowo" bez reform Giertycha.
Jak napisałem wyżej, każdy może mieć swoje zalety i wady. Wg mnie jego bilans wyraźnie wyszedł na minus.
miwues pisze:Kiedyś też tak myślałem, póki nie poczułem, ile zdrowia mnie zaczyna kosztować to "radzenie sobie". Bez wsparcia systemowego nauczyciel jest pozostawiony sam sobie. Jak jest silny psychicznie, to sobie poradzi, ale jakim kosztem?
Może więcej dystansu do swej pracy miwuesie powinieneś zastosować? Szkoda zdrowia.
Poza tym, popatrz, że nauczyciel nie jest sam, są inni nauczyciele, dyrekcja, rodzice - to są czynniki o wiele ważniejsze i potrzebniejsze od wsparcia systemowego...choć trudno przecenić jego znaczenie, gdy ci wcześniej wymienieni zawodzą
miwues pisze:Niedługo będę bronić przed komisją dyscyplinarną nauczyciela,[...]
Jakie zarzuty na nim ciążą? Nie wytrzymał i siepnął w japę?
No dobra, poważnie ciekawi mnie co takie pan wizytator niewłaściwego widzi w nauczycielu egzekwującym obowiązki ucznia.
Czy to dziewczę zawsze otrzymywało promocję? Jaka to szkoła?
To chyba znak czasu, wszędzie się narzeka na rozbuchane oczekiwania w kwestii praw obywatela, stąd tyle płaczu o "większych prawach przestępcy niż ofiary" itp.
Pociesz się tym, że i tak daleko nam do modelu szwedzkiego
miwues pisze:Narzędzia owszem, teoretycznie mamy, problem w tym, że zbyt wielu jest nad nami głupich wizytatorów, którzy [...]
Tu się zgodzę, choć mnie osobiście nigdy działania takowe nie dotknęły, ale słyszałem to i owo.
No cóż, znam z własnego podwórka jedna osóbkę, co to w wizytatorstwo poszła...gdy zniknęła ze szkoły ulgi oddech słychać było wśród uczniów...respektu, sympatii, uznania żadnego nie miała...no ale jeśli każda lekcja polega na dyktowaniu notatki z podręcznika do zeszytu (LO-j.polski), a na pierwszej przerwie o 8.50 już jęczała, jak to ma już dość pracy...
Miwuesie, zdaję sobie sprawę, że trzeba twardą ręką nieraz utrzymywać porządek, ale jakoś nadal jestem przekonany, że daleko z takim kapo byśmy nie zajechali.