Wybory

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

antie
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Re: Wybory

Postautor: antie » 2010-05-30, 14:04

Żaden z tych kandydatów mi nie odpowiada, zagłosuję więc na JKM, który chociaż ma czasem kontrowersyjne poglądy, to jednak jest to jedyny liberał wśród tu wymienionych i chyba najbardziej logiczny i konsekwentny.
I jako jedyny nie boi się mówić tego, co naprawdę myśli.
Reszta kandydatów to populiści i socjaliści.

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-05-30, 14:13

maniakos pisze:Wątpię aby chciał wystawić Zbigniewa Ziobro,

Będzie miał gdzieś, kto "się wystawi" na nowego lidera, bo jako już były prezydent nie wróciłby do partii...no może jako honorowy członek.

maniakos pisze:Być może, ale popatrz jakie zrobił postępy odnośnie ubioru, dykcji. Uczciwy czy nie to czasem coś konkretnego (prawdziwego) był w stanie powiedzieć.

Każdemu to sie może udać, nawet głupkowi, pod warunkiem, że ma zaplecze, doradców, że o trenerach od PR-u i innych pierdół nie wspomnę.

A i tego rodzaju postęp nie jest wystarczającym argumentem, by na niego głosować. Choć postęp zauważalny.

maniakos pisze:Skoro inne metody zawiodły... Dobra była opcja z tym, że dwukrotnie uzyskana ocena naganna na świadectwach skutkuje brakiem promocji.

Od 15 lat nie korzystam z "policyjnych" metod ... z powodzeniem :wink: No ale może tez mam szczęście rzadko - choć zdarzało się - trafiać na przypadki bardzo ciężkie...jednak one bez problemu mogły być rozwiązane "siłowo" bez reform Giertycha.

Jak napisałem wyżej, każdy może mieć swoje zalety i wady. Wg mnie jego bilans wyraźnie wyszedł na minus.

miwues pisze:Kiedyś też tak myślałem, póki nie poczułem, ile zdrowia mnie zaczyna kosztować to "radzenie sobie". Bez wsparcia systemowego nauczyciel jest pozostawiony sam sobie. Jak jest silny psychicznie, to sobie poradzi, ale jakim kosztem?

Może więcej dystansu do swej pracy miwuesie powinieneś zastosować? Szkoda zdrowia.

Poza tym, popatrz, że nauczyciel nie jest sam, są inni nauczyciele, dyrekcja, rodzice - to są czynniki o wiele ważniejsze i potrzebniejsze od wsparcia systemowego...choć trudno przecenić jego znaczenie, gdy ci wcześniej wymienieni zawodzą :wink:

miwues pisze:Niedługo będę bronić przed komisją dyscyplinarną nauczyciela,[...]

Jakie zarzuty na nim ciążą? Nie wytrzymał i siepnął w japę? :wink:

No dobra, poważnie ciekawi mnie co takie pan wizytator niewłaściwego widzi w nauczycielu egzekwującym obowiązki ucznia.

Czy to dziewczę zawsze otrzymywało promocję? Jaka to szkoła?

To chyba znak czasu, wszędzie się narzeka na rozbuchane oczekiwania w kwestii praw obywatela, stąd tyle płaczu o "większych prawach przestępcy niż ofiary" itp.

Pociesz się tym, że i tak daleko nam do modelu szwedzkiego :wink:

miwues pisze:Narzędzia owszem, teoretycznie mamy, problem w tym, że zbyt wielu jest nad nami głupich wizytatorów, którzy [...]

Tu się zgodzę, choć mnie osobiście nigdy działania takowe nie dotknęły, ale słyszałem to i owo.

No cóż, znam z własnego podwórka jedna osóbkę, co to w wizytatorstwo poszła...gdy zniknęła ze szkoły ulgi oddech słychać było wśród uczniów...respektu, sympatii, uznania żadnego nie miała...no ale jeśli każda lekcja polega na dyktowaniu notatki z podręcznika do zeszytu (LO-j.polski), a na pierwszej przerwie o 8.50 już jęczała, jak to ma już dość pracy...

Miwuesie, zdaję sobie sprawę, że trzeba twardą ręką nieraz utrzymywać porządek, ale jakoś nadal jestem przekonany, że daleko z takim kapo byśmy nie zajechali.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2010-05-30, 15:26

maniakos, PO ma z liberalizmem tyle wspólnego, co Janusz Mikke. Etykietka fajna i może popularna, ale to tak jakby na cukiernicę nakleić nalepkę "sól". Z daleka wygląda podobnie, ale smak ma inny.

Kaczyński nie jest liberalny, ale ma wg mnie do liberalizmu bliżej, niż PO. Platforma nie jest partią ani liberalną, ani konserwatywną, ani konserwatywno-liberalną. PO jest partią dla wszystkich, której jedynym programem jest wrzucanie wstawek, typu kastracja dla pedofilii. Gdy wstawka przycichnie, trzeba wrzucić nową. W ten sposób większość społeczeństwa przestaje dostrzegać prawdziwe problemy, na rzecz kolejnego odcinka Donald Show.

Ja Giertycha nawet w pewien sposób szanuję. Ma odwagę wyjść ze swoimi poglądami i o nich publicznie mówić. Ale mundurki w szkole były moim zdaniem śmieszne i nieco żałosne.
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-05-30, 16:17

miwues pisze:Nie no, coś ty! Postąpił duużo łagodniej.
Nie mogę publicznie pisać o szczegółach sprawy.

Mam kilka typów...i to mi wystarczy, rozumiem. Trzymam kciuki :D

Z ta japą żartowałem oczywiście :wink:

maniakos

Postautor: maniakos » 2010-06-01, 11:26

haLayla pisze:maniakos, PO ma z liberalizmem tyle wspólnego, co Janusz Mikke. Etykietka fajna i może popularna, ale to tak jakby na cukiernicę nakleić nalepkę "sól". Z daleka wygląda podobnie, ale smak ma inny.

Moja wypowiedź została źle odczytana. Skoro ktoś twierdzi, że woli Kaczyńskiego niż Komorowskiego, jednocześnie informując że szuka kandydatów liberalnych to chyba coś utaj jest nie tak. Napisałem, że PO jest bliższe liberalnej polityce (niż PiS).

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-06-01, 18:00

maniakos, PO nie jest bliższe liberalnej polityce. Nie wiem, skąd takie wnioski :)
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-01, 18:18

No to wyjaśnij w końcu w jaki sposób Kaczyński swój liberalizm okazuje.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-06-01, 18:24

vuem, ja nie twierdzę, że Kaczyński jest liberałem. Nie jest nim, tak samo jak PO nie jest liberalna. Po prostu czasem trzeba wybrać mniejsze zło.
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-01, 18:35

kolega zadał Ci pytanie, jakim cudem ktoś o poglądach liberalnych głosuje na Kaczora.

Jeśli jednak Kaczor tfuu jako prezydent zablokuje każda ustawe liberalizującą nasze życie, to ... zmień poglądy, zamiast znów wybierania mniejszego zła.

Pokręcony jesteś...i jeszcze ten węgierski :mrgreen:

Wy tam na tej akademii chyba nieźle balujecie, co? :wink:

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-06-01, 19:01

vuem pisze:kolega zadał Ci pytanie, jakim cudem ktoś o poglądach liberalnych głosuje na Kaczora.

W sytuacji, gdy jest dwóch realnych kandydatów, trzeba wybrać mniejsze zło. Ja uważam za mniejsze zło Kaczyńskiego.

vuem pisze:Jeśli jednak Kaczor tfuu jako prezydent zablokuje każda ustawe liberalizującą nasze życie, to ... zmień poglądy, zamiast znów wybierania mniejszego zła.

Dla mnie dużym sukcesem jest obniżenie stawek podatkowych. Polska nie może stać się państwem liberalnym tak, jak się światło zapala.

vuem pisze:Wy tam na tej akademii chyba nieźle balujecie, co? :wink:

Niespecjalnie.
<3

maniakos

Postautor: maniakos » 2010-06-01, 20:38

haLayla pisze:maniakos, PO nie jest bliższe liberalnej polityce. Nie wiem, skąd takie wnioski :)

Odpowiem pytaniem na pytanie:
Czy liberalizm idzie w parze z socjalizmem czy to raczej przeciwne bieguny?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-01, 21:06

haLayla pisze:Dla mnie dużym sukcesem jest obniżenie stawek podatkowych.

Jezu, jak mantrę to powtarzasz. Jakby o liberalizmie świadczyła tylko wysokość stawki podatkowej.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-06-01, 22:59

vuem, bo dla mnie to ważne. Jest to dobry krok w stronę liberalizmu, ale obawiam się, że ostatni.

maniakos, liberalizm jest na przeciwnym biegunie wobec konserwatyzmu :)
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-01, 23:13

haLayla pisze:bo dla mnie to ważne

Czemu?

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-06-01, 23:15

Jak sądzisz? :) Co oznacza obniżenie stawek podatkowych? Podpowiem, że mniejsze podatki :) Wybacz drobną uszczypliwość.
<3

Wróć do „Pogaduszki”