Uczeń Zdolny

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

ilitwin
Kto: nauczyciel

Uczeń Zdolny

Postautor: ilitwin » 2013-08-31, 22:38

Jestem nowy na tym forum więc grzecznie mówię Dzień dobry wszystkim forumowiczom i przechodzę do sprawy z którą ty trafiłem. Jeśli możecie drogie koleżanki i koledzy wskażcie mi, gdzie mogę znaleźć informację o tym jak powinien wyglądać program pracy z uczniem zdolnym, co powinien zawierać. Nie chodzi mi o szkolny program, bo takich w internecie jest wiele choć moja szkoła takiego nie ma, ale o indywidualny program. Mój dyrektor zobowiązał każdego nauczyciela do napisania takiego programu. Czy taki dokument jest faktycznie wymagany, czy jest to tylko kolejny przykład radosnej twórczości. Dodam, że uczę w liceum, w większości mam klasy I lub przejęte po koledze który odszedł na emeryturę, więc nie wiem jacy tam są uczniowie. Będę wdzięczny za porady.

Awatar użytkownika
linczerka

Re: Uczeń Zdolny

Postautor: linczerka » 2013-08-31, 22:47

ilitwin witaj :)
Na ORE powinieneś znaleźć materiały (przeczytaj o uczniu zdolnym i uzdolnionym, bo to różnica).
ilitwin pisze:Czy taki dokument jest faktycznie wymagany, czy jest to tylko kolejny przykład radosnej twórczości.

Dyrektor ma prawo, jest na to rozporządzenie o pomocy PP, które obejmuje uczniów zdolnych.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

edzia

Postautor: edzia » 2013-08-31, 22:55

A już się ucieszyłam, czytając początek postu, że masz w klasie ucznia zdolnego i dla niego masz zrobić program. Ale jeśli nawet nie znasz klasy, a i tak jak każdy musisz napisać taki program, to śmiem twierdzić, że jest to właśnie przykład radosnej twórczości.

Więc nie pomogę merytorycznie.

W dzisiejszej szkole, oprócz bardzo wielu takich dziwnych rzeczy, jakie trzeba stworzyć, jest i taka właśnie, że koniecznie trzeba napisać program pracy z uczniem zdolnym, koniecznie program pracy z uczniem słabym (aż się dziwię, że o ten nie pytasz), a dla ucznia średniego zostaje standard, czyli w praktyce nikt się o niego nie martwi. A i tak szkoła jest dla uczniów przeciętnych. :)

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-08-31, 22:59

Swoją drogą nigdzie nie jest napisane, że w każdej klasie jest uczeń zdolny. Może nie być ucznia zdolnego, ale jest uczeń uzdolniony np artystycznie. :)

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-08-31, 23:18

ilitwin pisze:Nie chodzi mi o szkolny program, bo takich w internecie jest wiele choć moja szkoła takiego nie ma, ale o indywidualny program.
Jak indywidualny ułożony przez nauczyciela i realizowany w szkole to dlaczego nie szkolny on jest?
ilitwin pisze:Mój dyrektor zobowiązał każdego nauczyciela do napisania takiego programu.
Może się zbierzcie w zespole uczącym tego ucznia i jakieś elementy wspólne znajdziecie. Posłuchaj tych, którzy ucznia znają , zbierz o nim wywiad i wyciągnij wnioski pod kątem swojego przedmiotu.
A propos, nie napisałeś , czego uczysz?
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

edzia

Postautor: edzia » 2013-08-31, 23:20

iluka pisze:Może się zbierzcie w zespole uczącym tego ucznia i jakieś elementy wspólne znajdziecie. Posłuchaj tych, którzy ucznia znają , zbierz o nim wywiad i wyciągnij wnioski pod kątem swojego przedmiotu.
Ale litwin pisał, że nie zna tych uczniów, więc nie wie, czy będzie miał w grupie jakiegoś ucznia zdolnego. Dyrektor kazał im pisać program "na wszelki wypadek".

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-08-31, 23:30

To wtedy nie jest INDYWIDUALNY
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

edzia

Postautor: edzia » 2013-08-31, 23:34

No wiem. Dyrektor moim zdaniem sam nie wie, czego chce.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-08-31, 23:48

To napisz Plan Działań Wspierających dla ucznia zdolnego.
Bo pewnie chodzi o realizację pomocy pp

ilitwin

Postautor: ilitwin » 2013-09-01, 17:35

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Sprecyzuję pewne informacje - uczę w liceum matematyki i fizyki w klasach w których te przedmioty nie są realizowane w rozszerzeniu (czyli uczniów szczególnie zainteresowanych tymi przedmiotami raczej brak). Uczeń zdolny wg. jednej z definicji charakteryzuję się osiągnięciami w danej dziedzinie (olimpiady, konkursy). Moja szkoła nie jest "najlepszą w mieście" i laureaci do nas nie trafiają. Jeszcze raz podkreślę, że wymagany program nie dotyczy jakiegoś konkretnego ucznia np z orzeczeniem dla którego indywidualnie można zaplanować działania, ale ma dotyczyć potencjalnie istniejącego ucznia lub grupy uczniów którzy "są zdolni" choć trudno określić na podstawie jakich kryteriów (bo tych definicji, które są spotykane w literaturze raczej nie spełniają).
W moim rozumieniu pomoc powinna wyglądać tak:
1. Program szkolny (ogólny) który określa kryteria i sposoby wyłonienie ucznia zdolnego i wskazuje formy i metody pracy.
2. Jeśli zostaje wyłoniony uczeń zdolny wtedy wychowawca i nauczyciel lub zespół nauczyciel uczących go planuje konkretne działania.
Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2013-09-01, 18:10

ilitwin, dostałeś ode mnie na pe przesyłkę?
Może w jakimś sensie będzie ona choć trochę pomocna.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-09-01, 18:45

ilitwin pisze:Program szkolny (ogólny) który określa kryteria i sposoby wyłonienie ucznia zdolnego i wskazuje formy i metody pracy

Macie coś takiego?
To z tego już połowa planu. Nad treściami pomyśl.

Wróć do „Pogaduszki”