Postautor: Peonia » 2012-01-22, 07:31
U mnie podobnie jak u Linczerki. Robimy takie zestawienie wydarzeń semestralnych.
Do tego roku pisałam ocenę opisową, dla kazdego dziecka. Schodziło mi to długo, dłużej niz jak się pisze świadectwa, bo dokładniej każde dziecko opisywałam. W tym roku postanowiłam,że będzie to karta do podkreslania. W zespole przdmiotowym opracowałyśmy wzory takich kart, dla poszczególnych klas. Podkreślanie zajęlo mi 1 wieczór. Potem zrobiłam kserówki dla rodziców. Angielski dostałyśmy na kartkach od nauczyciela. Przyczepiamy je zszywaczem do utworzonych kwestionariuszy. O niebo szybciej. Ale, żeby było smieszniej, to nie ma z prawnego punktu widzenia, obowiazku tworzenia oceny opisowej na semestr.
Noska - my takie analizy i prezentacje robimy po sprawdzianach zewnętrznych. Co roku sa z Operonu lub CKE są kupowane testy. Dzieci je rozwiązują, my sprawdzamy i porównujemy z efektami od klasy I do III. Koszmar, bo tam analizujemy własnie te mocne i słabe strony kazdego dziecka i każdej klasy. Dyrekcja porównuje klasy miedzy sobą i analizuje, w którym standardzie jest słabo, a potem znów trzeba pisać program naprawczy.