Forum podczytuję od jakiegoś czasu ale to mój pierwszy wątek więc na wstępie chciałam powiedzieć: Dzień dobry

I przepraszam, jeśli pytam w nieodpowiednim miejscu, ale nie wiedziałam gdzie...
Zwracam się z pytaniem które pewnie już się pojawiało nie raz ale w końcu każdy przypadek jest indywidualny...
Mianowicie: Gdzie szukać pracy? Skąd się dowiedzieć, gdzie mogę pracować?
Aktualnie jestem na pierwszym roku studiów magisterskich z wychowania przedszkolnego i nauczania początkowego. I w tym kierunku właśnie chciałabym iść - praca w przedszkolu lub szkole podstawowej. Tylko kompletnie nie mam pojęcia o jakie stanowisko mogę się ubiegać z obecnymi kwalifikacjami. Wiadomo, że nikt mnie nie zatrudni jako nauczyciela w przedszkolu lub szkole, ale co z innymi stanowiskami? Pedagog, świetlica, biblioteka szkolna? Chodzi mi o to jak jest w praktyce, bo wiadomo, jako nauczyciela mnie od razu nikt nie zatrudni, a w ustawie nie mogę doczytać jak to jest w przypadku stażu. Dodam może jeszcze, że po studiach magisterskich chciałabym zrobić jeszcze podyplomówkę z logopedii i/lub bibliotekoznawstwa.
Skończyłam licencjat na kierunku pedagogika specjalna specj. resocjalizacja i ped. opiekuńczo - wychowawcza. Na suplemencie mam napisane tak: "W toku zajęć dydaktycznych studenci nabywają umiejętności z zakresu diagnozy i terapii symptomów asocjalności młodzieży i dorosłych oraz kompetencje metodyczne, profilaktyczne i terapeutyczne, pozwalające na podjęcie pracy w instytucjach resocjalizacyjnych, opiekuńczo-wychowawczych, interwencyjnych, socjalizacyjnych i penitencjarnych. Absolwenci tych studiów są też przygotowani do pracy w charakterze kuratorów sądowych, wychowawców, pedagogów środowiskowych i szkolnych."
No i jeszcze jedno pytanie: Kiedy najlepiej szukać pracy w szkołach? (Chodzi mi o spontaniczne składanie aplikacji, nie w odpowiedzi na ogłoszenia).
Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc