Co o tym sądzicie? Mi po prostu opadła szczęka... nawet nie wiem co o tym powiedzieć. Śmiać się? Płakać? Czegoś tak idiotycznego to nie widziałem...
Już niedługo będzie więzienie dla matek które biegają w ciąży... bo narażają dziecko na wstrząsy...

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
MarciM pisze:Czy pozwolilibyście sobie na to żeby ktoś dorosły przyszedł i dał wam klapsa?
MarciM pisze:A taki, że dziecko jest człowiekiem.
MarciM pisze:Jest pod naszą opieką ale przysługują ale obejmują go prawa człowieka.
MarciM pisze:Jeżeli widzimy dorosłą osobę w autobusie czy sklepie (może nawet i nam bliską) to nikt nie wpadnie na pomysł żeby ją uderzyć tylko przemilczy to lub zwróci uwagę.
MarciM pisze:Ustawodawca jednak z jakiegoś powodu (raczej konwencji międzynarodowych niż własnej inicjatywy) uznał, że wszelka przemoc skierowana w stronę dziecka może spotkać się z sankcjami.
MarciM pisze:Można dziecko przytrzymać gdy coś robi źle i znajduje się w jakimś zagrożeniu np ignoruje nasze prośby o zachowanie spokoju koło drogi itd.
MarciM pisze:Nikt w zamyśle nie chce odbierać dzieci jeżeli komuś incydentalnie zdarzy się krzyknąć w stronę dziecka. To jest oczywiste, jesteśmy ludźmi.
MarciM pisze:Wątpię trochę w zdolności rodzicieli którzy muszą używać przemocy by zdobyć szacunek dziecka. Widzę to po swojej rodzinie jak byłem wychowywany i dzisiaj po różnych rodzinach w których panuje partnerski układ a dzieciom jednak nic nie obija- rodzice są dla nich autorytetami. Pewnie, że czasami się kłócą ale nikt nikogo nie straszy ani tym bardziej nie wpada na pomysł z klapsami.
MarciM pisze:Co do drugiej części posta. Pojęcie "władzy rodzicielskiej" staje się w świetle tego prawa nieaktualne. Nie można mieć prawa do całkowitego dysponowania drugim człowiekiem. Piszesz "nie z powodu chorych marzeń o władzy i dominacji" ale takie rzeczy miały i mają miejsce.
MarciM pisze:Doskonale tego sposobu myślenia o dzieciach doświadczyłem dlatego będę się przed nim bronił.
MarciM pisze:Bo w chwilach słabości będziemy sobie na takie rzeczy pozwalali.
MarciM pisze:A tak wisi nad nami ręka sprawiedliwości:)
haLayla pisze:ofiary przemocy domowej w prawdziwym tego słowa znaczeniu są najczęściej zastraszone i nie zgłaszają tego faktu organom ścigania