nauczanie indywidualne

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Re: nauczanie indywidualne

Postautor: Basiek70 » 2012-01-24, 21:23

jak jeździłam do ucznia to po prostu umawiałam się z jego rodzicami na inny dzień (jak np w dzień zajęć wypadła wizyta lekarska)
jak się nie dało, w dzienniku pisałam, że zajęcia nie odbyły się z powodu wizyty ucznia u lekarza, nikt nic nie kwestionował (oczywiście nie płacone miałam za te zajęcia)
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

ania10121
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: ania10121 » 2012-01-24, 21:31

Dziękuję za odpowiedź!
Moja sytuacja jest trochę inna: jest to uczeń z autyzmem, którego na zajęcia do szkoły przyprowadzają rodzice lub rodzeństwo. Uczeń ten często nie przychodzi na zajęcia, o czym nikt mnie nie uprzedza albo uprzedza na pięć minut przed rozpoczęciem zajęć (gdy ja już jestem w szkole, gotowa do lekcji).
Odrabianie takich zajęć wydaje mi się nie fair (gdybym była uprzedzona o tym wcześniej, również umówiłabym się na inny dzień odrabiania zajęć i po prostu przyjechała na zajęcia innego dnia).
Wydaje mi się, ze tak powinno być. Ale jak to regulują przepisy? I czy w ogóle jakieś to regulują??

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-01-24, 21:41

a to faktycznie inna sytuacja
ja uważam, ze w tej sytuacji nie ma mowy o odrabianiu zajęć oraz że powinnaś otrzymać normalnie wynagrodzenie - byłaś w pracy, przygotowana do nich
jakby Cię uprzedzono, albo by zostały odpracowane, albo przynajmniej nie przyjeżdżałabyś do pracy - i wówczas mogłabyś mieć niezapłacone
ale w sytuacji jaką opisujesz uważam, ze należy Ci się wynagrodzenie i nie musisz nic odpracowywać

podkreślam: wydaje mi się i na logikę

magmar555

Postautor: magmar555 » 2012-01-24, 21:44

Nie rozumiem o co Ci chodzi. Dziecka nie było masz możliwość odrobienia tej godziny ( u mnie w szkole nie można odrabiać) to to robisz i nie jesteś stratna przy wypłacie. W czym problem? O jakie przepisy pytasz?

ania10121

Postautor: ania10121 » 2012-01-24, 21:48

No, właśnie, mnie też tylko tak sie wydaje, ale nie znalazłam żadnych konkretnych rozporządzeń w tej kwestii.
W każdym razie mój dyrektor twierdzi inaczej i żąda, bym zajecia te odrabiała.
Dziekuję Basiek70 za szybką odpowiedź! :)

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-01-24, 21:48

magmar555 a ja świetnie rozumiem: nauczyciel przygotowuje się do zajęć, przyjeżdża do szkoły i okazuje się, ze ucznia nie ma, rodzice go nie przyprowadzili, nikt nauczyciela nie uprzedził
dlaczego nauczyciel ma przyjeżdżać do pracy dwie czy trzy godziny wcześniej za darmo?

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-01-24, 21:50

dodam jeszcze: w sytuacji kiedy dziecka nie ma z uzasadnionych przyczyn, a Ty zostałaś uprzedzona, uważam, ze warto odrobić zajęcia, jeśli to tylko jest możliwe, żeby dziecko nie traciło

ania10121

Postautor: ania10121 » 2012-01-24, 21:52

Nauczyciel przyjeżdża za darmo a na dodatek za dwa dni ma przyjechać znowu, bo dyrektor życzy sobie, by te godziny były odpracowane.
Podkreślam - gdyby ktoś mnie wczęsniej uprzedził, nie byłoby problemu. Po prostu umówiłabym się na inny dzień i przeprowadziła te zajęcia.

magmar555

Postautor: magmar555 » 2012-01-24, 21:52

Basiek70 pisze:a to faktycznie inna sytuacja
ja uważam, ze w tej sytuacji nie ma mowy o odrabianiu zajęć oraz że powinnaś otrzymać normalnie wynagrodzenie - byłaś w pracy, przygotowana do nich
jakby Cię uprzedzono, albo by zostały odpracowane, albo przynajmniej nie przyjeżdżałabyś do pracy - i wówczas mogłabyś mieć niezapłacone
ale w sytuacji jaką opisujesz uważam, ze należy Ci się wynagrodzenie i nie musisz nic odpracowywać

podkreślam: wydaje mi się i na logikę

W takim razie co w sytuacji gdy: mam nauczanie ind. lub wwr na załóżmy 4 godzinie. Przed mam lekcje, po także zatem jestem w szkole. Dzwoni do mnie rodzic na 5 minut przed zajęciami, że ich nie będzie. Ja jestem w szkole gotowa do lekcji, której nie ma. Nie wychodzę bo zamało czasu. Czy w tej sytuacji też mi się należy wynagrodzenie?Tzn. w sytuacji, gdy jestem w skzole, dziecka nie ma ale należą mi się pieniądze, bo siedzę w szkole(pok.nauczycielskim)?

ania10121

Postautor: ania10121 » 2012-01-24, 21:56

Wiem, że w wielu szkołach w takich sytuacjach wpisuje się do dziennika formułkę "uczeń nieobecny, nauczyciel gotowy do pracy". I taka jest prawda!

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-01-24, 21:57

jeśli klasa na wycieczke pojechała i nie masz zajęć, to siedzisz w pokoju albo idziesz do domu a nikt z pensji Ci nie odejmuje, prawda?
mam wrazenie, ze w takiej sytuacji nauczyciel pozostaje do dyspozycji dyrektora - dyrektor może wskazac mu inne zajęcie na ten czas (np zastępstwo, bezpłatne w takiej sytuacji)
natomiast nie może pozbawić go wynagrodzenia

powtarzam, tak sądzę, ale nie wiem, czekam aż ktoś znający przepisy poda wykładnię

ania10121

Postautor: ania10121 » 2012-01-24, 21:57

W takim razie kiedy magmar555 odpracowujesz te zajecia? Lub chciałabyś je odpracowac? Po swoich lekcjach? Przed? Czy w sobotę?

magmar555

Postautor: magmar555 » 2012-01-24, 22:04

Ja nie odpracowuje bo u nas nie można. Dziecka nie było, nie ma pieniędzy . Nie jestem z tego zadowolona, bo z chęcieą bym je odrobiła, dlatego dziwi mnie, że Ty masz taką możliwość, a nie chcesz z niej skorzystać. Nauczanie ind. jest u nas zawsze jako nadgodziny, a te jak wiadomo są wypłacane za zrealizowane zajęcia. U nas jeśli klasa jest na wycieczce a godziny, które by miał z nimi nauczyciel, są jego nadgodzinami, to wówczas nie ma za nie płacone. U nas w ogóle nadgodziny są płacone 10-go każdego miesiąca, zatem gdy już wiadomo ile kto ich wypracował.

magmar555

Postautor: magmar555 » 2012-01-24, 22:07

ania10121 pisze:W takim razie kiedy magmar555 odpracowujesz te zajecia? Lub chciałabyś je odpracowac? Po swoich lekcjach? Przed? Czy w sobotę?
W zeszłym roku, gdy jeszcze mogliśmy odpracowywać, robiłam to np. po lekcjach gdy kończyłam o 12 czy 13 lub jeśli dziecko miało przyznane 3 godz. w miesiący np. w poniedz. to odbrabiałam w czwarty poniedziałek,gdy już nie powinno mieć zajęć. Poza tym za pierwszą nieobecność w miesiącu było płacone, tylko na tą godzinę oddelegowywano nauczyciela do świetlicy lub biblioteki.

magmar555

Postautor: magmar555 » 2012-01-25, 13:07

Kodeks Pracy nie ma zastosowania w tym przypadku poniewakż kwestie n. indywidualnego są uregulowane w KN oraz w Rozporządzeni. Zgodnie z KN jeżeli nie odbyły się zajęcia nauczania indywidualnego realizowanego w ramach godzin ponadwymiarowych, nie przysługuje za nie wynagrodzenie, ponieważ wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe przysługuje wyłącznie za godziny ponadwymiarowe faktycznie zrealizowane. Wynagrodzenie wypłacane jest wtedy w ostatnich dniach miesiąca (art. 39 ust. 4 Karty Nauczyciela). Jeśli godziny n. indywidualnego są zawarte w pensum, wówczas nieobecność ucznia nie ma wpływu na wysokość wynagrodzenia. Poza tym przytoczone przez Ciebie artykuły z KP odnoszą się do godzin podstawowych a nie ponadwymiarowych. W żadnym zakładzie pracodawca nie ma obowiązku płacić za niewypracowane nadgodziny.

Wróć do „Prawo oświatowe”