Sukcesy niepełnosprytnych dzieciaków :)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
dushka

Sukcesy niepełnosprytnych dzieciaków :)

Postautor: dushka » 2007-10-20, 15:03

Po pierwsze - przeczytałam takie określenie - niepełnosprytni - na dzieci niepełnosprawne, bardzo mi się ciepło kojarzy, tak przyjemniej niż niepełnosprawni.

Po drugie - właśnie się dowiedziałam, że trójka moich niepełnosprytnych dostała 6 ze sprawdzianu z przyrody - jeden uczeń pisał "normalny" sprawdzian, ten sam co cała klasa, dwójka pisała na obniżonym poziomie, ale też dostali zadanie na 6, to samo, co reszta. Szalenie jestem dumna, bo 6 dostała właśnie ta dziewczynka, dla której staram się o orzeczenie o UU :) Sprawdzian układałam specjalnie dla niej, co prawda musiałam jej czytać pytania i w większości zapisywać je, ale będzie miała wreszcie swój sukces :)

Napiszecie o sukcesach swoich podopiecznych?

Awatar użytkownika
dushka

Re: Sukcesy niepełnosprytnych dzieciaków :)

Postautor: dushka » 2007-10-20, 15:11

Uważasz, że niepełnosprawny jest lepsze? Dla mnie nie. Jak napisałam - mnie to nowe określenie kojarzy się ciepło, sympatycznie. Tak samo jak wolę określenie Muminki na dzieci z zespołem Downa.

Pedagog74

Postautor: Pedagog74 » 2007-10-20, 15:29

Ja osobiście mówiłam zawsze - dzieci sprawne inaczej.
Co do sukcesów to cieszę się, że jedna dziewczynka dzięki mnie dostała wyróżnienie w konkursie plastycznym. Duma tej dziewczynki i jej rodziny to naprawdę wspaniała sprawa. Dziecko zostało dowartościowane, a jej mama wie, że inwestuje w tą dziewczynkę bo naprawdę warto. A zaznaczam, że praca była samodzielna i ładna.

[ Dodano: 20 Październik 2007, 14:30 ]
ale na tle dzieci zdrowych gineła. Docenić należało, że dziecko wyraziło chęć wykonania pracy dodatkowej i zrobiła ją sama.

Marzena82

Postautor: Marzena82 » 2007-10-21, 19:10

Hej Dziewczynki :) Ja pracuje z dziećmi z obniżoną sprawnością intelektualną i muszę przyznać, że duża część wygrywa konkursy plastyczne,a przede wszystkim zajmują szczególne miejsca jeżeli chodzi o zawody sportowe (nie tylko szkół specjalnych). Ostatnio wrócili z pierwszym miejscem w tenisie sportowym szkół gimnazjalnych...
PoZdRaWiAm CiEpŁo - Marzena ;)

Awatar użytkownika
maciejka

Postautor: maciejka » 2007-10-24, 17:31

Pracuję w szkole szpitalnej i na co dzień mam więcej do czynienia z dziećmi i młodzieżą niepełnosprawną fizycznie, ale bardzo często na wielu oddziałach pracujemy też z uczniami z różnymi upośledzeniami. Sami organizujemy wiele konkursów adresowanych do uczniów z placówek "specjalnych". Efekty pracy tych uczniów są zadziwiające. Właśnie w ostatnich dniach rozstrzygnięty został konkurs plastyczny pt. "Jesień pełna barw" - na który zostały nadesłane przepiękne prace wykone przez uczniów z różnymi upośledzeniami. Postaram się wkleić link, do naszej strony, gdzie można poczytać o wielu imprezach i konkursach adresowanych do dzieci niepełnosprawnych, ale nie tylko: http://www.zs33.bydgoszcz.pl/html/index ... id_temat=2
maciejka

Awatar użytkownika
girena

Postautor: girena » 2007-10-29, 19:17

Dla dzieci sprawnych inaczej (wole to określenie) bardzo liczą sie sukcesy i tu zgadzam sie z wami bo w dziedzinie plastyki mogą sie sprawdzić
Moim wielkim sukcesem jest uczeń z autyzmem, z którym pracowałam przez trzy lata w małej grupie (dzieci tylko autystyczne) a obecnie jest w V klasie ogólnej i dośc dobrze sobie radzi Najważniejsze, że klasa zaakceptowała go otoczyła opieką i pomocą a on dobrze sie czuje i ma widoczne postępy Ale byłabym niesprawiedliwa gdybym powiedziała ż eto tylko moja zasługa bardzo duży wkład w jego edukację mają rodzice dodam naprawdę wspaniali rodzice
Pozdrawiam wszystkich Irena

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-01-03, 18:03

A ja jestem dumna bardziej niż najdumniejszy rodzic :D

2 uczniów z ogromnymi problemami ma średnią 4,55, 1 dzieciątko 4,6, a 2 innych 3,6 i 3,8 :)

Prócz tego pisaliśmy dzisiaj noworoczne postanowienia, zajrzałam jednej dziewczynce niepełnosprawnej ruchowo przez ramię i przeczytałam coś, przez co prawie się poryczałam :roll: :oops: Młoda napisała w jednym z postanowień "Będę pomagała niepełnosprawnym dzieciom".

Wróć do „Kształcenie specjalne i klasy integracyjne”