scenariusz jubileuszu szkoły

prośby o namiary na plany wynikowe, konspekty i inne materiały

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Mandymariola
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

scenariusz jubileuszu szkoły

Postautor: Mandymariola » 2012-02-25, 15:58

Witam:)

Mam ogromną prośbę czy ktoś może brał kiedyś w organizacji jubileuszu szkoły? Właśnie się dowiedziałam, że mam być współtwórcą takiego wydarzenia w mojej szkole i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać? Może ktoś mógłby mnie wesprzeć przykładowym programem?

katarzynkazuza
Przedmiot: Język polski

Re: scenariusz jubileuszu szkoły

Postautor: katarzynkazuza » 2012-02-25, 20:33

Cześć ! A za co jesteś odpowiedzialna? Za połowę pracy? Zrób harmonogram pracy- czyli przydział zadań dla poszczególnych osób np. za gazetkę X w terminie Y, za dekoracje A w terminie Y i tak dalej. Jeśli masz montaż, to Internet jest kopalnią pomysłów, a jeśli chcesz błysnąć to stwórz własny z dwóćh lub trzech internetowych. Pamiętaj o haśle przewodnim, zaproszeniach. No i czas - ja szykuję lub pomagam około 2-3miesięcy. Powodzenia. :)

koma

Postautor: koma » 2012-02-25, 21:27

Jaka to rocznica? Jaka szkoła:? Jaka imprezę zamierzacie zrobić - wewnętrzną czy środowiskową??
Za co jesteś odpowiedzialna - za "całokształt" czy masz jakąś działkę?

Byłam organizatorem, mogę trochę podpowiedzieć, podaj jakieś konkrety.

Mandymariola

Postautor: Mandymariola » 2012-02-26, 10:04

Jestem osobą współodpowiedzialną. Mamy przygotować imprezę z okazji 25lecia liceum. Obchody mają odbyć się na terenie szkoły. Z tej okazji ma być wydana publikacja o historii szkoły.

Szczerze mówiąc nie wiem od czego zacząć :(

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2012-02-26, 11:01

Mandymariola pisze:Szczerze mówiąc nie wiem od czego zacząć

Zaczęłabym od gruntownego poznania historii i zebrania materiałów.
Na początek akcja ogólnoszkolna gromadzenia materiałów archiwalnych.
Potrzebne będą zdjęcia (i tu mogą i powinni pomóc wszyscy, którzy na przestrzeni tych lat ze szkołą byli związani).
Warto prześledzić losy absolwentów (są pewnie wśród nich tacy, którzy odnieśli znaczące sukcesy zawodowe).
Warto zgromadzić również materiały dotyczące sukcesów uczniów w konkursach, zawodach, olimpiadach.
Skoro to liceum, to warto wiele spraw przekazać uczniom.
Jeśli ma być wydana publikacja, trzeba powołać komitet redakcyjny.
Inna grupa uczniów może zaprojektować zaproszenia. Ważne, żeby to nie były zaproszenia gotowe, zamówione w drukarni. Powinny oddawać charakter imprezy.

Sama impreza, to i część oficjalna, i program artystyczny, i odpowiedni wystrój.
Na pewno dużym zainteresowaniem wszystkich gości będą cieszyły się fotogazetki, eksponujące archiwalne zdjęcia. I tu znów pole do popisu dla uczniów. Zdjęcia trzeba zeskanować, powiększyć, poddać obróbce graficznej. Może to robić grupa uczniów pod kierunkiem nauczyciela informatyki.

No i najważniejsze. Zbierzcie się (wszystkie osoby współodpowiedzialne) i opracujcie sobie plan. Trzeba konkretnie wyznaczyć kto i za co odpowiada, co należy przygotować i w jakim terminie.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-02-26, 17:21

Może coś macie w archiwum szkolnej strony internetowej? Może ekspozycja kronik szkolnych (samorządu, organizacji, kronik klas)?
malgala pisze:Potrzebne będą zdjęcia

U nas przy innej okazji zrobiono album w formie elektronicznej (na płytkach CD), rozchodziły się jak ciepłe bułeczki. I myślę, że warto pomyśleć o wpisach do księgi pamiątkowej. Warto zaangażować Radę Rodziców, samorząd, jakiś zespół dekoracyjny, muzyczny. Może popis talentów? Możliwości naprawdę wiele. Coś nawiązać do patrona szkoły, sztandar -to nada podniosły charakter.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Peonia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Peonia » 2012-02-27, 14:54

Można jeszcze zaprosić absolwentów, którzy po ukończeniu szkoły odniesli jakiś sukces, są znani w środowisku i doceniani. Napisać o nich w publikacji.

Mandymariola

Postautor: Mandymariola » 2012-02-28, 13:42

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i pomysły:) Bardzo mi pomogliście:)

Wróć do „Poszukuję ...”