mnie zwolił i przyjął kogoś innego

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

madzik2107
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

mnie zwolił i przyjął kogoś innego

Postautor: madzik2107 » 2012-02-29, 10:35

Proszę o pomoc, bo naprawdę nie wiem co robić.
Jestem nauczycielem.
07 marca 2011r dostałam wypowiedzenie z pracy i po dwóch dniach złożyłam wniosek o przeniesienie w stan nieczynny.
24 sierpnia 2011 roku podpisałam wniosek że od września 2011 przechodzę w stan nieczynny i że z upływem 6 miesięcznego pozostawania w stanie nieczynnym stosunek pracy wygasa.
Chcę się od tego odwołać gdyż w trakcie mojego stanu nieczynnego zatrudnił inna nauczycielke na moje miejsce.Były godziny a ja do0stałam wypowiedzenie.
Mam problem taki iż byłam dziś u niego aby otrzymac pismo że stan nieczynny minał i wypowiedzenie jest ważne, aby móc w ciągu 7 dni odwołac sie do Sądu Pracy, niestety Dyrektor odmówił mi napisania takiego pisma. Co zrobić???/
Jest możliwość odwołania się od tego z 24 sierpnia mowiłacego że stosunek pracy wygasa po 6 miesiącach czyli było by jutro????Czy tu ten termin 7 dni tez musi być zachowany????

Peonia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: mnie zwolił i przyjął kogoś innego

Postautor: Peonia » 2012-02-29, 14:24

Nie wiem dokładnie i mogę się mylić, ale czas na odwołanie miałaś zaraz po otrzymaniu wypowiedzenia. Po stanie nieczynnym stosunek pracy wygasa, to znaczy, że nie jesteś już pracownikiem tej szkoły.

Na stronie

http://www.oswiataiprawo.pl/Dyrektor/Pr ... zwolnienia

Prawnik tak to tłumaczy:

"Alternatywą dla rozwiązania z nauczycielem stosunku pracy z przyczyn określonych w art. 20 ust. 1 pkt 2 Karty Nauczyciela jest przeniesienie go w stan nieczynny. Odbywa się to na pisemny wniosek nauczyciela złożony w terminie do 30 dni od dnia doręczenia wypowiedzenia. Złożenie wniosku powoduje bezskuteczność wypowiedzenia. Z upływem sześciomiesięcznego okresu pozostawania w stanie nieczynnym stosunek pracy wygasa. W okresie stanu nieczynnego nauczyciel zachowuje prawo do wynagrodzenia zasadniczego oraz do innych świadczeń pracowniczych. Warto o tym pamiętać, gdyż nauczycielowi zatrudnionemu na podstawie umowy o pracę, z którym rozwiązano stosunek pracy, przysługuje odprawa w wysokości maksymalnie trzymiesięcznego wynagrodzenia (obliczana jak ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy), podczas gdy odprawa nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania stanowi równowartość sześciu wynagrodzeń zasadniczych.

Na koniec pozostaje omówienie uprawnień przysługujących nauczycielowi w razie nieuzasadnionego wypowiedzenia stosunku pracy przez dyrektora. Na podstawie odesłania z art. 91c ust. 1 Karty Nauczyciela stosuje się przepisy Kodeksu pracy. Nauczycielowi przysługuje wówczas prawo wniesienia odwołania od wypowiedzenia do sądu pracy (art. 44 k.p.). Musi to uczynić w ciągu 7 dni od dnia doręczenia wypowiedzenia (art. 264 § 1 k.p.). W razie ustalenia, że wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony jest nieuzasadnione, sąd pracy – stosownie do żądania nauczyciela – orzeka o bezskuteczności wypowiedzenia, a jeżeli umowa uległa już rozwiązaniu – o przywróceniu nauczyciela do pracy na poprzednich warunkach albo o odszkodowaniu (art. 45 § 1 k.p.). Podstawą do uznania wypowiedzenia za nieuzasadnione jest właśnie negatywna ocena, w wyniku sądowej kontroli, przyjętych przez dyrektora kryteriów wyboru konkretnego nauczyciela do zwolnienia.

madzik2107
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: madzik2107 » 2012-03-01, 09:11

dziękuję za odpowiedz

jinks
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Postautor: jinks » 2012-03-02, 16:25

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
1. Dostałaś wypowiedzenie
2. łożyłaś podanie o przeniesienie w stan nieczynny.
3. Przed upływem 6 miesięcy, czyli w czasie, gdy Ty byłaś w stanie nieczynnym dyrektor przyjął kogoś innego zamiast Ciebie?

Jeżeli tak to nie miał prawa.

jinks
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Postautor: jinks » 2012-03-02, 16:29

Przeczytałem jeszcze raz to co napisałaś:
Moim zdaniem mój poprzednik nie ma racji. Dyrektor miał obowiązek przydzielić Tobie te godziny. Mógł poczekać te parę dni, wtedy byłoby po sprawie, niestety spaprał robotę, na Twoje szczęście. Nie ma co czekać na jakieś potwierdzenie. Od razu wal do prawnika i do sądu pracy. Do tego potwierdzenie nie jest Ci potrzebne.
Generalnie: w ogóle nie szukaj w takich sprawach pomocy na forum, bo my tu głupoty wygadujemy nieraz. Lepiej od razu wal do prawnika, bo to zbyt poważna sprawa, żeby opierać się na tym, co napiszą przypadkowi ludzie!

Wróć do „Pogaduszki”