Sprawdzian trzecioklasistów

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
linczerka
Kto: nauczyciel

Sprawdzian trzecioklasistów

Postautor: linczerka » 2012-03-28, 19:13

Kiedy piszecie sprawdzian? Pytam, bo u nas OBUT piszemy 22 maja. Jednak szkoła w miejscowości, w której mieszkam, pisze jutro. Początkowo myślałam, że jakiś próbny, ale na internetowej stronie tej szkoły jest jutrzejszy termin. Co to może być za sprawdzian? Mnie bardzo odpowiada 22 maja, więc nie zagłębiałam się w tematykę sprawdzianów.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Re: Sprawdzian trzecioklasistów

Postautor: malgala » 2012-03-28, 19:19

linczerka pisze: Co to może być za sprawdzian?

Z Operonu.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-03-28, 19:33

Właśnie doczytałam w Internecie. Dajcie znać, jakie są Wasze uwagi w świetle nowej podstawy programowej.

Peonia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Peonia » 2012-03-28, 20:36

Też mam jutro ten sprawdzian. Wiem tylko, że ma trwać 2 godziny po 45 minut z 15 minutową przerwą i ma być podział na test z polskiego i test z matematyki. Napiszę jutro swoje spostrzeżenia. Potem, 22 maja też mamy OBUT.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-03-29, 20:31

Peonia i jaka Twoja opinia?
Dla zainteresowanych: Test i odpowiedzi będą dostępne w piątek, 30 marca 2012, ok. godz. 14 na tej stronie http://natablicy.pl/ogolnopolski-sprawd ... e06a000000

hanamat

Postautor: hanamat » 2012-03-29, 20:50

Moi uczniowie pisali dzisiaj; sam test nie był trudny (poziom i zadani podobne jak w ubiegłym roku), ale część dzieci nie doczytało polecenia związanego z pisaniem listu. Budowę listu zachowali, ale niestety napisali nie na temat. Zbyt trudne dla nich było zadanie 10 - podkreślić wyrazy, ktore nie pasują do pozostałych; nie skojarzyli, że chodzi tu o części mowy...Z kolei z matematyki przecietni uczniowie dobrze poradzili sobie z wszystkimi zadaniami...no a bardzo słabi - nawet najprostsze źle poobliczali.
Dzieciaki sprawdzian pisały w auli przy trzyosobowej komisji, ale nie był to dla nich żaden stres. Sprawdzian z matematyki zakończyli po 20 minutach.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-03-29, 21:39

Dziękuję za podzielenie się refleksjami.
hanamat pisze:Zbyt trudne dla nich było zadanie 10 - podkreślić wyrazy, ktore nie pasują do pozostałych

O tym też czytałam w różnych komentarzach.

Peonia

Postautor: Peonia » 2012-03-30, 14:33

Wczoraj pisalismy test z Operonu. Pisanie trwało 2 godziny. Były 2 testy: z polskiego i matematyki, jako przygotowanie się do formy stosowanej w przyszłości w klasach VI. Tytuł przewodni testu "Wielkie kibicowanie". Tekstbazowy dotyczył bezpieczeństwa podczas meczów, do tego 11 zadań, 9 zamkniętych i 2 otwarte. Te otwarte to dopisywanie wyrazów o znaczeniu przeciwnym oraz list do koleżanki/gi na temat ulubionej dyscypliny sportowej, którą dziecko uprawia (5-10 zdań).
Z matematyki 12 zadań, w tym 10 zamknietych i 2 otwarte, przy czym w jednym otwartym dzieci miały w pamięci obliczyć wagę piłki i wynik wpisać w miejsce kropek, a drugie zawierało obliczenia czasowe, że Michał należy do drużyny 8 tygodni i pytanie: ile to dni.
Bardzo łatwe. Polski dzieci zrobiły w 30 minut, a na matematykę zeszło srednio 20 minut.

Jak moje dzieci napisały? Nie wiem, bo przejęła testy inna osoba i będzie je sprawdzać. Napiszę coś więcej, jak sprawdzę cudzą klasę.

Teraz czekamy na OBUT.

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2012-03-30, 14:38

właśnie widziałam ten test
łatwy
to zadanie z częściami mowy też, przecież podano przykład (bez niego faktycznie dzieci mogłyby nie skojarzyć)
wydrukuję i dam dzieciakom jako sprawdzian, zobaczymy jak im pójdzie
a 22 maja też OBUT piszemy
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-03-30, 14:40

Testy i odpowiedzi wraz z kluczami są już dostępne w w/w linku.

hanamat

Postautor: hanamat » 2012-03-31, 06:56

Witam! Ciekawi mnie, co sadzicie o kryteriach oceniania testu z języka polskiego, bo dla mnie to nie są całkiem jasne. Konsultowałam się z nauczycielami języka polskiego/egzaminatorami i oni tez tak uważają.:
1. W zad. 9 do wyrazu przeciwstawnego radość i mocno podano tylko smutek/słabo, lekko a w słowniku antonimów jest więcej wyrazów przeciwstawnych np. rozpacz, żal, przygnębienie/ delikatnie.
2.Przy zasadach przyznawania punktów za list nie ma zapisu, że nie oceniamy pracy, która nie jest związana z tematem; za brak realizacji tematu nie przyznajemy 1 punktu. Koleżanki egzaminatorki twierdzą, że skoro brakuje takowego zapisu, to za list napisany poprawnie, ale na inny temat przyznajemy pozostałe punkty (poza 1 punktem za brak realizacji tematu).
Napiszcie, proszę co o tym sądzicie.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-03-31, 08:11

ad.1 Osobiście uznałabym, też o tym rozmawiałam z polonistami egzaminatorami, wszak antonimów jest wiele, nie można ograniczać słownictwa dziecka
ad.2 Te zasady też nie do końca są jasno sprecyzowane. W innej szkole nauczycielka miała problem, bo dziecko napisało zaproszenie.

Peonia

Postautor: Peonia » 2012-03-31, 20:19

Zaproszenie nie jest listem, więc w normalnych warunkach należałoby uznać, że praca nie spełnia warunku i jej nie oceniać. Postawić 0 pkt. W sprawdzianie, w tym wypadku, zgodnie z kluczem - zero jedynie za I kryterium.

Sprawdziłam połowę testów z jednej klasy i okazało się, że wg tych liberalnych kryteriów nie mogę dziecku zabrać punktu w przypadku mizernie napisanego tekstu pod różnym względem, bo dozwolona ilość błędów w każdym kryterium jest spora i dziecko otrzymuje punkt, normalnie szok. Zastanawiam nad sensownością takiego zadania.

koma

Postautor: koma » 2012-03-31, 23:13

linczerka pisze:Te zasady też nie do końca są jasno sprecyzowane.

Są jasne!
Chyba koleżanki I-III nie odrobiły zadania, które zadaje się już z 10 lat. :wink:
Chodzi o znajomość kryteriów oceniania sprawdzianu klas VI.

Tutaj jest identycznie. Kryteria są jasne!
Ocenia sie kryterialnie, a nie całościowo bo zadanie pisemne sprawdza kilka umiejetnosci.
To, że uczen nie zrealizowal polecenia dotyczacego formy, nie znaczy, ze nie może dostac punktu za treść, ortografię czy poprawnośc językowa.
hanamat pisze:Przy zasadach przyznawania punktów za list nie ma zapisu, że nie oceniamy pracy, która nie jest związana z tematem;

Co takiego? Dlaczego mialby byc taki zapis? Tak robisz - nie oceniasz w ogóle??

koma

Postautor: koma » 2012-03-31, 23:15

Peonia pisze:Zaproszenie nie jest listem, więc w normalnych warunkach należałoby uznać, że praca nie spełnia warunku i jej nie oceniać.

Skąd taki pomysł? Tak robisz??

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”