Sprawdzian trzecioklasistów

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
linczerka
Kto: nauczyciel

Re: Sprawdzian trzecioklasistów

Postautor: linczerka » 2012-03-31, 23:25

O to samo miałam zapytać.
To, że uczen nie zrealizowal polecenia dotyczacego formy, nie znaczy, ze nie może dostac punktu za treść, ortografię czy poprawnośc językowa.
koma pisze:Chyba koleżanki I-III nie odrobiły zadania, które zadaje się już z 10 lat.

W tym przypadku chodziło o zadanie 9 - wyrazy o znaczeniu przeciwnym.
I w sumie nie koleżanki, panie z innej szkoły.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

hanamat
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: hanamat » 2012-04-01, 20:01

W mojej klasie średnia z polskiego 15, z matematyki 17. Najsłabszy wynik z każdego sprawdzianu to 8 z polskiego i tyleż samo z matematyki u 3 uczniów. W klasie 18 uczniów, w tym 11 z ryzyka dysleksji. A jak u was?

Peonia

Postautor: Peonia » 2012-04-02, 08:39

Nie mam jeszcze wyników. Koleżanki jeszcze sprawdzają.

hanamat

Postautor: hanamat » 2012-04-02, 15:50

Kto u was sprawdza wyniki, bo w każdej szkole jest różnie; niekiedy sprawdzają poloniści egzaminatorzy i nie popuszczą żadnego błędu stylistycznego oraz interpunkcyjnego, mimo że wykracza on poza realizowany program klas 1-3; niekiedy sprawdzają nauczyciele I-III. W jednej szkole jest komisja i sprawdzian w auli; w innej - piszą w obecności wychowawcy, w swojej klasie... Sama byłam świadkiem, gdy dwóch polonistów w dwojaki sposób oceniło ten sam list do kolegi. Pierwszy uznał błąd stylistyczny, bo dziecko użyło wyrazu potocznego "fajnie" oraz nie odmieniło imienia w nagłówku, typu 'Cześć Kuba"; a drugi, że w liście do kolego taki wyraz nie jest żadnym błędem i na tym etapie nauczania dziecko nie musi odmienić imienia w nagłówku.. Jeden z nich nie uznał wyrazu "delikatnie", jako antonim radości, bo wyraz ten nie był zapisany w kryteriach oceniania testu przez wydawnictwo; a drugi uznał, gdyż delikatnie w słowniku jest antonimem do radości. Po tych różnych spostrzeżeniach zastanawiam się, jaki jest sens pisania ogólnopolskiego sprawdzianu, skoro "co kraj, to obyczaj".

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-04-02, 17:31

hanamat pisze:Kto u was sprawdza wyniki

Najpierw wychowawca, później nauczycielka z naszej grupy wiekowej, na końcu polonista egzaminator.
hanamat pisze:Po tych różnych spostrzeżeniach

W razie sprzeczności (były tylko 2 przypadki w poprzednich latach) konsultowaliśmy z dyrekcją polonistą i oceniliśmy na korzyść ucznia. To były naprawdę skrajne przypadki.

Peonia

Postautor: Peonia » 2012-04-02, 21:59

U mnie to sprawdzają nauczycielki I-III nie uczące danej klasy. Przypuszczalnie ja mam klasę "b", to sprawdzam klasę "d", ale nie sama, tylko z inną nauczycielką ( uczącą klasę I). Jeśli jest dylemat, to zbieramy się wszystkie i analizujemy. A jak to nie pomaga, to praca trafia do polonisty.

Właśnie, dlaczego nie mozna uznać słowa "fajny" w klasie III?

hanamat pisze:"delikatnie", jako antonim radości

Chyba coś pomyliłaś. Radość ma takie antonimy: smutek, melancholia, żałość, przygnębienie, zasmucenie.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-04-02, 22:30

hanamat pisze:Jeden z nich nie uznał wyrazu "delikatnie", jako antonim radości, bo wyraz ten nie był zapisany w kryteriach oceniania testu przez wydawnictwo

Też nie uznałabym.
http://antonimy.net/antonim/rado%C5%9B%C4%87

hanamat

Postautor: hanamat » 2012-04-04, 16:02

Oczywiście, że pomyliłam, chodziło o wyrazy przeciwstawne mocno i delikatnie, a nie radość.

hanamat

Postautor: hanamat » 2012-04-04, 16:05

Jeżeli zaś chodzi o wyraz 'fanie" jeden z polonistów uważa, że wyrazów potocznych w listach nie wolno używać, a inny, że owszem, ale w listach urzędowych, a nie w liście do kolegi.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-04-04, 16:45

Od "wieków" nam dyrekcja powtarza: jeśli są problemy i sprzeczności, czy też skrajne zdania, oceniajcie na korzyść ucznia.

Peonia

Postautor: Peonia » 2012-04-05, 18:10

Dziecko 9 letnie nie wie jeszcze, które wyrazy są potoczne, a które nie. Uczy się dopiero redagowania tekstów.

hanamat

Postautor: hanamat » 2012-04-06, 07:41

Ja tez tak samo uważam. Sprawdzian Operonu był dość łatwy i każdy uczeń mógł się wykazać, bardziej boję się o test OBUT, w zeszłym roku kilka zadań było dla ucznia trudnych i wykraczających poza podstawę programową...no ale ktoś w końcu z kompetentnych ten test układał.

maia3

Postautor: maia3 » 2012-04-16, 17:20

Czy dostałyście może (wraz z katalogiem z Nowej Ery na przyszły rok) test z matematyki dla klasy III "Kosmikus". Czy ktoś go robił dzieciaczkom?

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-04-16, 18:46

Ja dostałam, ale jeszcze nie robiłam i zastanawiam się, czy zrobić. Dziś pisaliśmy na próbę test z matematyki z Operonu (średnio klasa zdobyła 17 pkt na 20), niebawem piszemy z polskiego. Pisaliśmy Olimpiadę "Tropiciele", no i czeka nas diagnoza. Będziemy pisać, ale w późniejszym terminie. Po drodze chcę napisać jakiś sprawdzian z OBUT.

maia3

Postautor: maia3 » 2012-04-16, 19:01

Moi też napisali Operon (polski i matematykę) i nie mogę narzekać. Tropicieli mam pisać jutro. Najbardziej obawiam się jak napiszą zadanie IV (ułożyć chronologicznie nazwiska) - wydaje mi się to dość trudne. I to zadanie z wołaniem taty po iluś tam minutach? - zobaczę :). Sprawdzian OBUT też chcę napisać, ten z zeszłego roku, bo innego nie mam.

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”