Programy i podręczniki

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Peonia
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Programy i podręczniki

Postautor: Peonia » 2012-03-30, 15:18

Tutaj mozna obejrzeć "Nasze razem w szkole"

http://www.wsip.pl/reforma_2012/ew/nasz ... index.html

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-03-30, 18:47

Przedstawicielka Nowej Ery powiedziała nam, że Elementarz XXI wieku jest bardziej przystosowany do sześciolatków, zaś "Nowe już w szkole" dla siedmiolatków i prawdopodobnie ten pakiet będzie albo wycofany albo zmieniony.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2012-03-30, 18:49

do nas doszły pomoce z WSiPU: magnetyczna tablica muzyczna i nowy kuferek pomocy matematycznych
fajne
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-03-30, 20:08

do nas doszły pomoce z WSiPU

Do nas z WSiPu nikt nie dotarł. Zapytałabym o te pomoce, które mieliśmy dostać przez te 3 lata. :twisted:

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-03-30, 20:49

linczerka pisze:
do nas doszły pomoce z WSiPU

Do nas z WSiPu nikt nie dotarł. Zapytałabym o te pomoce, które mieliśmy dostać przez te 3 lata. :twisted:

a widzisz do mnie docierały przez półtora roku
jak przestały i przedstawicielka nie pojawiała się mimo obietnic (dzwoniłam kilka razy) złożyłam skargę we WSiPie
przyjechał nowy przedstawiciel, dowiózł wszystko zaległe, a teraz przyszły już pomoce na kolejny rok - pocztą, kurier przytachał, bo to duże pudła

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-03-30, 20:54

Poważnie nie miałaś nic?
kuferek matematyczny (uboższy od obecnego ale fajny), mnóstwo plansz (ortograficzne, drzewa, matematyczne, przyrodnicze)
zestaw magnesów - takie duże, okrągłe, do wypchnięcia z plansz, z różnymi obrazkami - do tworzenia zbiorów i działań na zbiorach
zestaw figur geometrycznych magnetycznych (jak klocki Dienesea - różne wielkości i kolory)
abc bezpieczeństwa - plansza magnetyczna z fragmentem miasta i do niej różne elementy na magnesach do uzupełniania
to tak na szybko co kojarzę

maia3

Postautor: maia3 » 2012-03-31, 00:10

U mnie współpraca z WSiP-em taka jak u Linczerki. Aż nie mogę czytać tego co pisze Basiek70 ... :(

Peonia

Postautor: Peonia » 2012-03-31, 14:23

Wszystko zależy od samego przedstawiciela WSiP. U mnie, w klasie I, przedstawicielem była kobieta, świetnie współpracowała z nami i dosyłała kurierem różne pomoce. Ale pozbawili jej pracy i zastąpili ją w zeszłym roku facetem, wprost beznadziejnym. Nie odpowiada on na telefony, e-maile, nie dba o nauczycieli. Po moim opr..., gdy mu napisałam dość ostro, że traci klientów, to się pojawił. Naniósł do klasy pełno pomocy, ale tylko do prezentacji. Ledwo wydębiłam 1 plansze do przyrody. Koszmar. I dziwić się, że Nowa Era jest popularna...oni starają się by zyskać klienta.

maia3

Postautor: maia3 » 2012-03-31, 15:30

Peonia pisze: I dziwić się, że Nowa Era jest popularna...oni starają się by zyskać klienta.

Otóż to....
Jak kolezanka z innej szkoły pokazała mi piękne plansze, nowe na każdy rok, czyli dla klasy I, II i III, Skarbnicę z pomocami również na każdy rok inną, to bardzo mi się przykro zrobiło... Ech...

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-03-31, 15:34

Poważnie nie miałaś nic?

W ubiegłym roku jesienią szanowny pan kierownik cmoknął mnie w rękę. :mrgreen: Jako, że nic więcej nie dostaliśmy, przypuszczam, że to miała być rekompensata. :twisted:
U nas zajęć komputerowych uczy informatyk, muzyka jest wydzielona i uczy muzyk. Nie przystoi publicznie przytaczać, co sądzą na temat programu WSiP. Mnie też nie podobają się piosenki, są trudne. Zdania są podzielone i dobrze. Każdy wybiera według własnego upodobania.
W najnowszych pakietach jest wreszcie powrót do prawdziwych polskich liter. Zamknięte "brzuszki", litery jak u Falskiego.

ogrodniczka65

Postautor: ogrodniczka65 » 2012-04-13, 20:28

A ja pracuję na "Odkrywam siebie" MACA i jestem bardzo zadowolona.
Ich książki (jedna na miesiąc) i domowniczki (!!!) bardzo mi pasują. Szczególnie dużo treści związanych z Polską i Europą, bo prowadzę przy okazji edukację europejską :)

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-04-13, 20:31

Pisaliśmy olimpiadę "Tropiciele". Najtrudniejsze było zadanie IV.2. Problemem był zapis chronologiczny (w sumie błędne odpowiedzi dotyczyły Kopernika i Jana III Sobieskiego). W zadaniu z mapką poradzili sobie dość dobrze, trochę gorzej opis trasy, zwłaszcza kierunek prawo/lewo przy jednej z ulic. Zadanie I zrobili prawidłowo w ponad 90%, podobnie zadania z górami. Miałam takich, którzy uzyskali max punktów, ale byli tacy, którzy uzyskali 4 punkty. Najwięcej było w przedziale 9-10 punktów.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-04-13, 20:36

ogrodniczka65 pisze:A ja pracuję na "Odkrywam siebie" MACA i jestem bardzo zadowolona.
Ich książki (jedna na miesiąc) i domowniczki (!!!) bardzo mi pasują. Szczególnie dużo treści związanych z Polską

ano mają... oto przykład, czego "uczą"
"pod wplywem prosb doradcow krolewskich, by kierowala sie dobrem Polski, a nie osobistymi wzgledami, Jadwiga zgodzila sie zostac zona Witolda, ktory po koronowaniu go na krola Polski przyjal chrzest i imie Wladyslaw"
kilka osób wysłało w tej sprawie maila do wydawnictwa, ok miesiąc temu - zero reakcji

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-04-13, 20:38

ogrodniczka65, książki, na których pracuję, również mają jedną część na miesiąc plus zeszyt ćwiczeń dodatkowych

ogrodniczka65

Postautor: ogrodniczka65 » 2012-04-13, 20:44

Owszem, było kilka błędów w książkach, skorygowaliśmy je wspólnie podczas lekcji, nie było to dla mnie i moich uczniów żadnym problemem ;)

Koleżanki pracują na Nowej Erze i też kilka błędów znalazły...ogólnie nie ma podręczników doskonałych, a skoro mnie pasuje MAC to sobie na nim pracuję...

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”