Stan nieczynny nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kasai
Kto: nauczyciel

Re: Stan nieczynny nauczyciela

Postautor: kasai » 2012-05-17, 09:31

To znaczy ze nic nie mogę zrobic??:(
Jak na razie otrzymalem na piśmie tylko zmiane war na 12 godzin. te 4 lub 10 godzin ze swietlicą to na razie propozycja ustna ( a wiadomo coś bedzie dopiero w sierpniu). Czy to coś zmienia????

Haczeturian
Przedmiot: Fizyka

Postautor: Haczeturian » 2012-05-20, 22:24

Jestem nauczycielem kontraktowym zatrudnionym na czas nieokreślony. Pierwszego września 2011r. rozpocząłem staż na nauczyciela mianowanego. W tym roku szkolnym (2011/2012) Pani dyrektor wyraziła zgodę na dofinansowanie do moich studiów uzupełniających (czas trwania 2 lata). Posiadam umowę (o zakresie i warunkach świadczeń dla pracowników podnoszących kwalifikacja zawodowe w formach pozaszkolnych) w której istnieje zapis, że pracodawca zobowiązuje się wobec Pracownika do pokrycia czesnego za naukę... Ja zostałem zobowiązany do przepracowania trzech lat u Pracodawcy po ukończeniu szkolenia. Zapisane jest również, że umowa wiąże strony na okres od dnia rozpoczęcia nauki do dnia 30.09.2013r.
Myślałem, że przez najbliższy czas nie będę musiał się martwić o pracę. Niestety niedawno otrzymałem wypowiedzenie na podstawie art.20, z powodu zmniejszającej się liczby oddziałów.
1. Czy dyrektorka miała prawo wręczyć mi takie wypowiedzenie mimo iż w tym roku została z nią podpisana umowa na dofinansowanie do studiów i zgodnie z umową wiązać ona ma strony do 23.09.2013r. ?
2. Pani dyrektor powiedziała mi, że będzie dla mnie korzystniej jeżeli będę przeniesiony w stan nieczynny.
Zatem, czy będąc w stanie nieczynnym:
a) nadal będę mógł otrzymywać dofinansowanie do studiów, czy tamta umowa traci ważność z chwilą rozwiązania umowy o pracę?
b) jeśli uda mi się znaleźć pracę w innej placówce będę mógł kontynuować staż na nauczyciela mianowanego, czy będzie on przerwany na rok? A może będę musiał zaczynać go od początku?
3. Co mogę zrobić w tej sytuacji i co było by dla mnie najkorzystniejsze?

Proszę o szybką odpowiedź na moje pytania i góry dziękuję za nią.

graprz1
Przedmiot: WOS

Postautor: graprz1 » 2012-06-02, 16:38

Jestem nauczycielem dyplomowanym.Od 01.09.2007r. na emeryturze.Mam umowę o pracę na czas nieokreślony.Dyrektor Szkoły z dniem 31.05.2012r. rozwiązuje ze mną stosunek pracy za wypowiedzeniem,z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia,który upłynie 31.08.2012r.Przyczyna wypowiedzenia -zmiany planu nauczania i zmniejszenie godzin z przedmiotu.Wypowiedzenie jest bezskuteczne w przypadku złożenia w terminie 30 dni wniosku o przeniesienie w stan nieczynny.
Jakie mam prawa?Jakie będzie korzystne rozwiązanie dla mnie? Dziękuję.

aga131313
Przedmiot: Matematyka

Stan nieczynny nauczyciela

Postautor: aga131313 » 2012-06-04, 21:22

Czy nauczyciel który złoży wniosek o przeniesienie w stan nieczynny może taki wniosek wycofać przed 1 września (czyli przed rozpoczęciem stanu nieczynnego), bo np. znajdzie inną pracę poza szkolnictwem?
A jeśli jest to możliwe, czy nauczycielowi należy się sześciomiesięczna odprawa?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2012-06-04, 21:56

Ale pracując poza szkołą możesz dalej być w stanie nieczynnym, z tego co pamiętam. Jeśli nie, to ktoś mnie tu pewnie zaraz poprawi :)

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2012-06-05, 08:12

ale po co wycofywać? Pracujesz w innej szkole a tu leci stan nieczynny i wypłata. Po co Ci odprawa?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2012-06-05, 21:41

Ale w stanie nieczynnym w innej szkole nie może pracować. W innej,pozaszkolnej pracy owszem, ale stan nieczynny wskazuje że pracy jako nauczyciel nie wykonuje się, jest się w zawieszeniu.

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2012-06-05, 22:03

dushka, jesteś w błędzie.
Art.20 KN:
8. W wypadkach podyktowanych koniecznością realizacji programu nauczania w tej samej lub w innej szkole nauczyciel pozostający w stanie nieczynnym może, na swój wniosek lub na wniosek dyrektora szkoły, podjąć pracę zgodnie z wymaganymi kwalifikacjami w niepełnym lub w pełnym wymiarze zajęć, jednak na okres nie dłuższy niż okres stanu nieczynnego. Z tytułu wykonywania pracy nauczycielowi przysługuje odpowiednie do wymiaru zajęć wynagrodzenie, niezależnie od pobieranego wynagrodzenia z tytułu pozostawania w stanie nieczynnym.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2012-06-06, 20:44

Ok, trzeba zapamiętać :) Dziękuję za sprostowanie.

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2012-06-06, 21:53

:D

putunki

To dokładnie o mnie o mnie

Postautor: putunki » 2012-07-07, 15:38

Afroditte pisze:
krg54 pisze:Ogólnie rzecz ujmując, ciąża w stanie nieczynnym niczego nie zmienia i po zakończeniu stanu nieczynnego umowa wygasa ( a nie rozwiązuje się ). Jeżeli nauczycielka w ciążę zajdzie przed rozpoczęciem stanu nieczynnego ( przed 1.09. czyli w okresie wypowiedzenia), to umowa zostanie przedłużona do dnia porodu, a jeśli po rozpoczęciu ( po 1.09. czyli nie w okresie wypowiedzenia, a już trwającego stanu nieczynnego ), to ochrona z art.177 k.p. nie działa i wtedy umowa wygasa wraz z zakończeniem stanu nieczynnego.

Zasięgnęłam opinii i to nie do końca jednak jest tak jak piszesz. Powyższe tyczy się sytuacji, gdy nauczyciel ma umowę na czas określony.

W sytuacji gdy umowa jest na czas nieokreślony bądź przez mianowanie, zajście w ciążę przed czy podczas okresu wypowiedzenia skutkuje przedłużeniem umowy do czasu zakończenia urlopu macierzyńskiego (lub po złożeniu stosownego wniosku - urlopu wychowawczego). Ponadto, po powrocie do pracy, pracodawca ma obowiązek zatrudnić pracownika na dotychczasowym stanowisku, nie umniejszając jego pensji - chyba, że byłoby to niemożliwe z innych powodów (np. likwidacja placówki).

Jeśliby fakt ciąży zaistniał podczas trwającego już stanu nieczynnego (czyli zajście w ciążę po 01 września) to jest tak jak piszesz.

Ja natomiast ciekawa jestem sytuacji, gdyby pracownica nie była w ciąży, przyjęła wypowiedzenie, złożyła wniosek o stan nieczynny (na co ma 30 dni od daty wręczenia wypowiedzenia) a następnie okazałoby się, że jest w ciąży - czyli jeszcze nie podczas trwającego stanu nieczynnego. Czy wtedy - skoro wypowiedzenie staje się nieskuteczne - to i wniosek o przeniesienie w stan nieczynny również? Innymi słowy - pracownica po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego wraca na poprzednie stanowisko, mimo, iż przed zajściem w ciążę złożyła wniosek o przeniesienie w stan nieczynny (czyli była w okresie wypowiedzenia).

Jestem właśnie w takiej sytuacji - czekam na potwierdzenie ciąży w usg. krg54 napisałaś, że konsultowałaś tę sprawę - czy mogę zapytać z kim/ czy był to prawnik znający się na prawie oświatowym / i jaką podstawę prawną podał? Ja czytałam o wyroku SN w sprawie II PK 85/10 na stronie www.kadryabc.pl oraz na stronie www.rp.pl ( jest to wyrok SN z 19.10.2010r)

Pytam, bo chciałabym być przygotowana do rozmowy z dyrektorką w tej sprawie. Na razie wie o niej kadrowa.

Madzia1978

stan nieczynny a godziny indywidualne

Postautor: Madzia1978 » 2012-08-23, 14:01

Witam. Będę od 1.09.2012 w stanie nieczynnym. Czy dyrektor ma obowiązek dać mi dodatkowe godziny, które mu zostały, tj. 5 godzin i zajęcia indywidualne? A może zależy to tylko od jego dobrej woli? Te 5 godzin zgadza się mi przyznać, ale zajęć indywidualnych już nie. Nie mogę znależć informacji na ten temat i nie wiem , czy mogę sobie roszczyć do tego prawo.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-08-23, 15:22

Może indywidualne wymagają dodatkowych kwaalifikacji albo są inne względy?
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Madzia1978

Postautor: Madzia1978 » 2012-08-23, 15:35

Te zajęcia indywidualne nie wymagają dodatkowych kwalifikacji. Chciałabym zasięgnąć informacji, czy nauczycielowi w stanie nieczynnym dyrektor MUSI dać nadwyżkę godzin,czyli te, które mu zostają po rodzieleniu w arkuszu. Dla mnie jest ważne, czy będę miała 9 czy 7 godzin.

krg54
Przedmiot: Przyroda

Postautor: krg54 » 2012-08-23, 16:17

Dyrektor nie jest zobligowany do przydzielenia Ci żadnych godzin, jeśli jesteś przeniesiona w stan nieczynny. Musi zaproponować Ci powrót do pracy( i tu masz pierwszeństwo ), gdy wystąpi możliwość ponownego zatrudnienia Cię w pełnym wymiarze etatu. Do zatrudnienia na kilka godzin nie możesz sobie ROŚCIĆ prawa.

Wróć do „Prawo oświatowe”