Postautor: Peonia » 2012-05-22, 22:45
Ja jestem zażenowana i stwierdzam,że był to beznadziejny test. Gorszy od Operonu. Tak, jak stwierdziłyscie - autorzy nie znają podstawy programowej i polecieli z testem wg starej podstawy, dlatego wystąpiły ułamki w zadaniu 5 i 8, przekroczenie liczby 1000 w zadaniu 10. Zadanie 11 nadaje się raczej na konkurs logicznego myslenia, a nie na test kompetencji. Słabi uczniowie polegli i wcale się nie dziwię.
W języku polskim też niescisłosci, bo dlaczego odpowiedź ucznia, że skóra pokryta grubą sierścią pozwala nietoperzowi przetrwać zimę jest niepoprawna? Nie wiem, przecież jest w tym trochę racji, a w odrętwienie nietoperze wpadają każdego dnia, przesypiając dzień, bo przecież sa organizmami nocnymi. Codziennie zwisają głową w dół. Zadanie "7 a i b", a szczególnie "b" raczej nadaje się dla starszych uczniów, a nie trzecioklasistów. Nie wiem również, czy szóstoklasista napisałby dobrze list do prezydenta, burmistrza lub wójta z odpowiednim uzasadnieniem.
Wprowadziłam już na stronę OBUT matematykę. Wprowadzenie polskiego, to wyższa szkoła jazdy, bo trzeba najpierw zrobić opis na teście by dośc sprawnie wpisać dane na stronie. W dodatku strona dwa razy mi się zawiesiła.