Pensum - nauczyciela specjalisty

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Julit
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Pensum - nauczyciela specjalisty

Postautor: Julit » 2012-04-03, 01:12

Witam,
ostatnio głośno jest o zwiększaniu pensum nauczycielom specjalistom: logopedom, pedagogom, psychologom...
Napiszcie proszę jak jest w waszych miastach, gminach, powiatach itd, w szkołach, przedszkolach
Jestem z kujawsko-pomorskiego i u nas w szkołach i przedszkolach specjaliści mają pensum 20 godz. (pracy z dzieckiem + 20 godz. praca dodatkowa "papierologia",pisanie w zeszytach zajęć, uzupełnianie kart pracy indywidualnej, szkolenia, rady, itd.).
W szkołach obowiązuje godzina = 45min,
w przdszkolach godz. = 60 min.
Zastanawiam się jak to będzie wyglądało od września 2012r.

Macie jakieś wieści?

psychologszkolny

Re: Pensum - nauczyciela specjalisty

Postautor: psychologszkolny » 2012-04-04, 22:41

Mnie to też martwi, bo wychodzi, że mogą mi zwiększyć pensum w ramach tej samej wypłaty, nie wspomnę, że pozbawi mnie to możliwości dorobienia w innych miejscach - jako psycholog pracuję w szkole specjalnej na śląsku (etat = 20 h zegarowych + 4 g nauczanie indywidualne i 2 tzw "dodatkowe" ) resztę czasu poświęcam na pracę psych.ter. w innych zakładach -30 godzin (2 umowy na czas nieokreślony). I co mam zrobić? Rezygnować? A co z moimi kredytami? Niby dają podwyżki a każą pracować 2 razy dłużej? Tylko, że relatywnie mój poziom życia spadnie o połowę!

Julit

Pensum

Postautor: Julit » 2012-04-04, 23:29

Faktycznie nieciekawie.
Ja też mam kredyt hipoteczny.
Nie dość, że teraz wieczorami zalegam przed komputerem tworząc pomoce lub ślęczę nad dokumentacją to jeszcze chcą mi dołożyć kolejne godziny w placówce.
Kasa będzie ta sama ale zwiększy się ilość przyjętych dzieci a za tym idzie tworzenie większej dokumentacji... szkoda gadać.
Niestety może być też inny scenariusz.
Teraz etat to 20 godz pracy dzieckiem + 20 innej.
Od września może być zwiększenie godzin w etacie do 40 godz. za tą samą kasę.
Jednak w ramach oszczędności trzeba obcinać etaty i tak dadzą mi pół etatu = 20 godz.
Zatem będę miała tyle godzin co dziś ale dostanę połowę kasy!!!
Tego się odawiam najbardziej.

Oby się na tym nie skończyło.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2012-04-25, 23:51

u nas w szkole już od kilku lat pedagodzy, psycholodzy i doradcy zawodowi mają pensum 25 godzinne

siwy dym

Postautor: siwy dym » 2012-05-17, 08:58

W mojej szkole od przyszłego roku zostanie zwiększone pensum specjalisty (25 h). Jeden pedagog zostaje bez pracy, ponieważ jednocześnie zmniejsza się ilość etatów, a to zespół szkół.

Awatar użytkownika
dora8201

Postautor: dora8201 » 2012-07-25, 16:56

u nas gminy specjalistom wydłużają z 18-20 godzin pensum do 26-30 godzin. W jednej ze szkół psychologowi szkolnemu (wtedy jeszcze stażyście) zaproponowali możliwość pozostania w szkole jako kontraktowy ale na etat 35 godzin z możliwością zmiany w międzyczasie pensum do 40..

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-07-25, 19:43

Tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin zajęć nauczycieli pedagogów, psychologów, logopedów i doradców zawodowych określa na podstawie art. 42 ust. 7 pkt 3 Karty Nauczyciela organ prowadzący szkołę lub placówkę, czyli samorząd - orzekł Sąd Najwyższy.
Uchwała składu 7 sędziów z 21.03.2012 r. (sygn. akt III PZP 2/12).
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-07-25, 20:09

U nas nikogo nie zwolniono, ale nauczyciele mający specjalizacje dostali zajęcia specjalistyczne (kilka godzin) w etacie. Tym sposobem "uratowano" nauczycieli przedmiotów artystycznych, WF- istów. Fakt, wydłuża się godzina zajęć specjalistycznych, ale taką decyzję podjęto po głosowaniu (było jednomyślne). A karciane polecą na realizację projektów unijnych - za to będziemy bogatsi o liczne pomoce. W sumie taka decyzja zapadła po konsultacjach.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Wróć do „Prawo oświatowe”