Poszukiwanie Pracy - dylematy małe i duże

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

koaala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia

Re: Poszukiwanie Pracy - dylematy małe i duże

Postautor: koaala » 2007-04-22, 12:08

brzanka1 pisze:Nie muszę bo mam!!! :))))) I co Ci do tego co robie !!! Mogę siedzieć na forum ile mi się tylko podoba i nic Ci do tego!! Widocznie trafiłam w 10 z tym załatwianiem Twoim po znajomościach. Ja pracę znalazłam po intensywnych poszukiwaniach :) A nie jak niektórzy -> w zaprzyjaźnionych szkołach :mrgreen:

Ale się uśmiałam!!!! :lol: Aż mnie brzuch boli! Jak masz to się ciesz- ja nie mam i co??? Życzę powodzenia! Mam nadzieję, że zdobyłaś zatrudnienie w drodze konkursu :?: Bo inaczej trzeba to zgłosić odpowiednim służbom. :mrgreen:

Awatar użytkownika
brzanka1

Postautor: brzanka1 » 2007-04-23, 08:02

Ty chyba czytać nie potrafisz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wenus

Postautor: Wenus » 2007-05-05, 22:54

Nie musisz pisać, że chcesz pracować na stanowisku nauczyciela-stażysty, bo staż rozpoczynasz automatycznie - w momencie gdy zaczynasz pracę w szkole.
A dlaczego składamy podanie wcześnie (marzec), bo już wtedy dyrektor musi przygotować arkusz organizacyjny na przyszły rok, założyć z góry ile klas utworzy w przyszłym roku, ile będzie musiał zatrudnić nauczycieli itp. Oczywiście to są prognozy, ale najczęściej jest tak jak we wstępnym planie. A zatrudnienie możesz dostać w każdej chwili. Czasem na zastępstwo... ale dobre i to.. Często z zastępstwa robi się stała praca. Różnie bywa, różne wypadki chodzą po ludziach. Próbuj!

ŁUkasz

Postautor: ŁUkasz » 2007-05-12, 14:37

Byłem na szkoleniu - polecam!

NAWIĄZYWANIE, ZMIANA I ZAKOŃCZENIE STOSUNKU PRACY NAUCZYCIELA
oraz
ZMIANY W USTAWIE O SYSTEMIE OŚWIATY
WPROWADZONE W KWIETNIU 2007r.

TERMIN SZKOLENIA:
14 maja godz. od 15.00 do 19.00
MIEJSCE SZKOLENIA:
Warszawa ul. Emilii Plater 47 lok. 13
ADRESAT:
Kierownicza kadra oświatowa, nauczyciele.
PROWADZĄCY:
Szkolenie jest prowadzone przez wieloletnią Dyrektor Departamentu Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Ministerstwa Edukacji Narodowej, prawnika - specjalistę prawa pracy i ubezpieczeń społecznych oraz wieloletnią pracownicę Departamentu Pragmatyki Zawodowej Nauczycieli Ministerstwa Edukacji Narodowej. Przewidywany czas szkolenia – 4h.

PROGRAM SZKOLENIA:

I. 15.00 - 15.10 - POWITANIE UCZESTNIKÓW, SPRAWY ORGANIZACYJNE.

II. 15.10 - 16.10 - ZATRUDNIANIE NAUCZYCIELI I ZMIANY ORGANIZACYJNE
W STOSUNKU PRACY NAUCZYCIELI:
1) zatrudnianie nauczyciela stażysty i nauczyciela kontraktowego,
2) zatrudnianie nauczyciela mianowanego i dyplomowanego,
3) zmiany w stosunku pracy nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania:
- przeniesienie służbowe- art. 18 Karty Nauczyciela,
- przeniesienie nauczyciela przez organ prowadzący- art. 19 Karty Nauczyciela,
- uzupełnianie obowiązkowego wymiaru zajęć w trybie art. 22 Karty Nauczyciela,
4) zmiany w stosunku pracy nauczyciela zatrudnionego na podstawie umowy o pracę- wypowiedzenie zmieniające warunki pracy lub płacy.

III. 16.10 – 17.10 ZMIANY ORGANIZACYJNE W SZKOLE I ZAKOŃCZENIE STOSUNKU PRACY NAUCZYCIELA:
1) sytuacja prawna nauczyciela w świetle zmian organizacyjnych lub likwidacji placówki oświatowej- art. 20 i 22 Karty Nauczyciela,
2) zakończenie stosunku pracy nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania
i umowy o pracę- art. 23, art. 26 i art. 27 Karty Nauczyciela.

IV. 17.10 – 17.20 - PRZERWA KAWOWA

V. 17.20 – 19.00 ZMIANY W USTAWIE O SYSTEMIE OŚWIATY WPROWADZONE
W KWIETNIU 2007r.
ZGŁOSZENIA:
Zapisy na szkolenie przyjmujemy telefonicznie pod nr (022) 6208897 lub 0 600329287 albo mailem na adres: edulex2000@gmail.com. Kartę zgłoszenia znajdą Państwo w załączniku do niniejszej informacji.

KOSZT SZKOLENIA:
Całościowy koszt szkolenia wynosi 89zł – w przypadku wpłat gotówkowych tuż przed szkoleniem.
W przypadku wpłaty na konto „EDU - LEX” 96-100 Sierakowice Prawe141c NR 319297 0005 0560 0314 2050 0001 - 79zł.(przed szkoleniem prosimy o okazanie dowodu wpłaty). Jednocześnie informujemy, iż istnieje możliwość zorganizowania szkolenia w Państwa szkole, w uzgodnionym uprzednio terminie (cena dla grup zorganizowanych nie mniejszych niż 20 osób – 75zł od osoby).

UWAGA!!! SZKOLENIE – „EMERYTURA NAUCZYCIELSKA 2007r. I CO DALEJ?” W TERMINIE 15 MAJA O GODZ. 15.00 PODCZAS, KTÓREGO ZAPREZENTUJEMY PAŃSTWU MIĘDZY INNYMI ROZWIĄZANIA ZAPROPONOWANE PRZEZ RZĄD W PROJEKCIE USTAWY AUTORSTWA MINISTER PRACY ANNY KALATY PRZEWIDUJĄCEGO OBJĘCIE NAUCZYCIELI EMRYTURAMI POMOSTOWYMI!!!

ketlina

Czy nie jest za późno na składanie dokumentów?

Postautor: ketlina » 2007-05-16, 21:10

Złożyłam już papiery w wielu szkołach w Krakowie,mam czas i tak sobie myślę,czy jeszcze nie jest za późno by pochodzić po innych i poskładać dokumenty.Warto czy już wszystko postanowione a propos etatów?
po prostu ja:)

Awatar użytkownika
Marek

Postautor: Marek » 2007-05-16, 22:28

ketlina, dziś właśnie zaniosłem dokumenty do szkoły i nic mi nie mówiono że zapóźno ;)

ewel

Kiedy składać podania do szkół językowych?

Postautor: ewel » 2007-05-21, 23:27

Czy orientuje sie ktos moze kiedy nalezy składac podania do szkol jezykowych? Jak do tej pory wyslalam do panstwowych i zastanawiam sie czy w prywatnych rekrutacja juz sie zaczela czy moze zaczekac dopiero do lipca/ sierpnia?
Z gory dziękuje :) :grin:

Onak

Postautor: Onak » 2007-05-31, 17:27

Składaj już teraz, zaczyna się nabór - im wcześniej tym lepiej. :grin:

maciej86
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Zapytanie- bardzo proszę o odpowiedź...

Postautor: maciej86 » 2008-08-11, 23:20

Witam

Ukończyłem w tym roku studia na kierunku pedagogika i odebrałem w tym miesiącu dyplom.
- czy istnieje szansa, że jak pochodzę teraz po szkołach to zostanę przyjęty na staż od września?
- czy muszę poczekać na "ruch kadrowy w szkole", który podobno jest na przełomie marca/kwietnia ?

Dziękuję
maciej86

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2008-08-12, 08:10

maciej86 pisze:- czy istnieje szansa, że jak pochodzę teraz po szkołach to zostanę przyjęty na staż od września?

Tak, o ile będzie w szkole zapotrzebowanie na wefistę. Pochodź, podzwoń po szkołach i sprawdź w Urzędzie Pracy.

Awatar użytkownika
oliweczkaS
Przedmiot: Biologia, Przyroda

Postautor: oliweczkaS » 2008-08-13, 13:50

Wielu nauczycieli w ostatniej chwili decyduje się na przejście na emeryturę, o urlopie zdrowotnym. Pochodź po szkołach i pytaj. Zawsze masz szansę, choćby na zastępstwo. Powodzenia:)
Oliwia- mama Zuzanny i Błażeja. Żona Darka.
Nauczyciel, jeszcze nie narzekający na pracę :)

karolinawalaszczyk
Przedmiot: Matematyka

Praca nauczyciela matematyki i informatyki w Kielcach

Postautor: karolinawalaszczyk » 2009-04-20, 13:56

Jestem nowa na forum, ale mam nadzieję, że udzielą mi Państwo kilku wskazówek co do poszukiwania pracy w charakterze nauczyciela matematyki bądź informatyki. W tym roku w czerwcu kończę studia magisterskie z matematyki na UJK o specjalności nauczanie matematyki i informatyki. Chciałabym znaleźć pracę w szkole w Kielcach bądź bliskich okolicach. Może mają Państwo jakieś informacje o tym gdzie poszukują nauczyciela tych przedmiotów, bądź gdzie byłaby największa szansa się dostać do pracy dla nauczyciela -stażysty. Oczywiście chodzę po placówkach rozdając swoje aplikacje, ale jak na razie nic. Zawsze chciałam uczyć i nie chciałabym pożegnać się z tym marzeniem. Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

agnieszka_w
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: agnieszka_w » 2010-05-29, 21:05

Witam, jestem tutaj nowa i nie za bardzo wiem czy temat, który chciałabym poruszyć pasuje do tego wątku, jednak zaryzykuję. W czerwcu kończę studia na kierunku filologia germańska i chciałabym podjąć pracę w szkole jako nauczyciel języka niemieckiego. Złożyłam już CV i listy motywacyjne do kilku szkół we Wrocławiu. Nurtuje mnie jednak pewne pytanie, a mianowicie jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna? Dużo czytałam na forum o składaniu dokumentów jednak nie znalazłam nic o samym przebiegu rozmowy kwalifikacyjnej. Doświadczonych kolegów proszę o odpowiedź i z góry dziekuję :)

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2010-05-29, 23:21

Jak wygląda rozmowa to zależy od dyrektora. jeden patrzy w zdjęcie i mu już rozmowa niepotrzebna. Drugi bedzie udawał, ze rozmawia, a sondę czy ogólny profil przepytywanego jest odpowiedni. Trzeci sprawdzi kilka kwestii merytorycznych i tez trudno ugadnąć co jest kluczowe do zdobycia pracy.
To jak z wyborem sukienki. Niby wiadomo co ma być ale jak się jaka rzuci na oczy to nieważne drobne mankamenty ważne jest że ma to coś.

Dlatego nie ma co przejmować się rozmową. Trzeba być naturalnym. Chyba, ze celem jest co innego niż satysfakcjonująca praca.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

aniabra
Przedmiot: Język angielski

Postautor: aniabra » 2010-05-30, 14:42

Spotkalałam się z różnymi opiniami dotyczącymi najlepszego czasu na składanie dokumentów, poszukiwania pracy. Najpierw mówiono mi, że najlepszy czas to marzec - kwiecień. Potem inni przekonywali mnie raczej w maju więcej wiadomo i wtedy jest sens.
Chodziłam po szkołach cały maj, rozniosłam kilkadziesiąt CV + listów wszędzie mówili że nie będą potrzebować, w paru powiedzieli, że "już nie szukają". Natmiast pani w wydziale edukacji stwierdziła że maj to najwcześniej, że wszystko rozgrywa się i do lipca, sierpnia. No i że w wakacje pojawia się dość dużo ofert. Czy rzeczywiście jest tak, że można liczyć, że w wakacje będą szukać nauczycieli (np. w sierpniu).Rozumiem, że zdarzają sie przypadki losowe, ale to tak brzmiało jakby nauczyciele z premedytacją przedłużali decyzje o swoim odejściu do lata. Czy to prawda? Czy może nie ma już na co liczyć?

Wróć do „Szkolna codzienność”