Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
7. Dyrektor szkoły ma obowiązek przywrócenia do pracy w pierwszej kolejności nauczyciela pozostającego w stanie nieczynnym w razie powstania możliwości podjęcia przez nauczyciela pracy w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony lub na okres, na który została zawarta umowa, w tej samej szkole, na tym samym lub innym stanowisku, pod warunkiem posiadania przez nauczyciela wymaganych kwalifikacji. Odmowa podjęcia pracy przez nauczyciela powoduje wygaśnięcie stosunku pracy z dniem odmowy.
8. W wypadkach podyktowanych koniecznością realizacji programu nauczania w tej samej lub w innej szkole nauczyciel pozostający w stanie nieczynnym może, na swój wniosek lub na wniosek dyrektora szkoły, podjąć pracę zgodnie z wymaganymi kwalifikacjami w niepełnym lub w pełnym wymiarze zajęć, jednak na okres nie dłuższy niż okres stanu nieczynnego. Z tytułu wykonywania pracy nauczycielowi przysługuje odpowiednie do wymiaru zajęć wynagrodzenie, niezależnie od pobieranego wynagrodzenia z tytułu pozostawania w stanie nieczynnym.
iluka pisze:13 przysługuje Ci ze szkoły, w której w dany roku kalendarzowym przepracowałaś min. 6 miesięcy.
iluka pisze:13 przysługuje Ci ze szkoły, w której w dany roku kalendarzowym przepracowałaś min. 6 miesięcy.
evee1 pisze:A ja z kolei pracowałam na zastępstwo w ubiegłym roku szkolnym i dostałam trzynastkę zarówno za cztery miesiące pierwszego roku, jak i za sześć miesięcy bez jednego dnia (bo zajęcia dydakt. kończyły się 29.06) drugiego roku
Moim zdaniem ma rację, gdyż nie zachodzi w Twoim przypadku wyjątek, gdzie mimo nieprzepracowania 6 m-cy mógłbyś otrzymać trzynastkę z powodu zatrudnienia zgodnie z organizacją roku szkolnego.abilidian pisze:Mojej koleżanki mama (pracuje w oświacie) twierdzi, że nie. Argumentuje to tym, że rozpocząłem pracę 3 września, a nie pierwszego.
Mogła, mogła. Nawet powinna. Ale zawierając umowę z dniem 3 września mogła zaoszczędzić choćby na trzynastce, bo najprawdopodobniej nie zechce Ci jej wypłacić.abilidian pisze:Rozmawiałem wcześniej z panią dyrektor i powiedziała mi, że nie mogła mi dać umowy od pierwsze, bo to sobota była.
abilidian pisze:evee1 pisze:A ja z kolei pracowałam na zastępstwo w ubiegłym roku szkolnym i dostałam trzynastkę zarówno za cztery miesiące pierwszego roku, jak i za sześć miesięcy bez jednego dnia (bo zajęcia dydakt. kończyły się 29.06) drugiego roku
Nie rozumiem, czyli pod koniec roku szkolnego dostałaś za 10 miesięcy?