Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Ja zawsze też, uważam, że warto porozmawiać, jednak w rozmowie dowiedziałam się, że jestem perfidną naciągaczką na L4, wiec o czym rozmawiać???????
Afroditte pisze:A czy nauczycielkę można zwolnić w trakcie roku szkolnego? (po semestrze lub w jego trakcie - i nie mam tu na myśli żadnych dyscyplinarek ani chorób). W maju było dane wypowiedzenie (art. 20 KN), które następnie cofnięto z racji ciąży, jednak nauczycielka poroniła?
Mowa o umowie na czas nieokreślony, nauczyciel kontraktowy.
W tej sytuacji dyrektor zastosować może jedynie art. 27 KN, czyli na obecną chwilę musi ci dać zatrudnienie, a ewentualne wypowiedzenie może zadziałać dopiero na następny rok szk.Afroditte pisze:Sytuacja jest taka, że mam umowę nadal ważną, bo wypowiedzenie, które otrzymałam w maju straciło moc prawną z racji ciąży. Gdyby dyrektor chciał mnie zwolnić, musiałby mi wręczyć nowe wypowiedzenie. I tu jest moje pytanie - czy chronią mnie zapisy KN (art. 27 KN) czy w tym przypadku pierwszeństwo mają jednak przepisy KP i możliwe jest by dyrektor wręczył mi wypowiedzenie po powrocie do pracy (w trakcie roku szkolnego)?
Tzn. na anulowaniu wypowiedzenia masz podaną przyczynę? A godziny są w takim układzie? Według mnie czas ruchu służbowego minął i teraz Ci wupowiedzenia dać nie może.Afroditte pisze: wypowiedzenie, które otrzymałam w maju straciło moc prawną z racji ciąży
iluka pisze:Tzn. na anulowaniu wypowiedzenia masz podaną przyczynę? A godziny są w takim układzie? Według mnie czas ruchu służbowego minął i teraz Ci wupowiedzenia dać nie może.Afroditte pisze: wypowiedzenie, które otrzymałam w maju straciło moc prawną z racji ciąży
iluka pisze:A tak w ogóle w tym ferworze zawodowym nie napisałam, że przede wszystkim współczuję poronienia / dyrekcja chyba tym bardziej/.