Co mogę zrobić społecznie dla szkoły???

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

gosiab10
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Co mogę zrobić społecznie dla szkoły???

Postautor: gosiab10 » 2012-09-07, 17:26

Witam was serdecznie. Rozpoczęłam pracę w nowej szkole (gimnazjum) i dyrektor tej placówki nęka mnie pytaniem, co będę robiła dla szkoły? I nie chodzi mu absolutnie o działalność związaną z moim przedmiotem (j.niemiecki), nie chodzi mu o organizowanie konkursów, zajęć dodatkowych, kółek, itp. Ma to być coś innego dodatkowego. I tak np. niektórzy opiekują się samorządem, inni mają wolontariat, ktoś wspiera profilaktykę prozdrowotną u uczniów itd. Naprawdę nie przychodzi mi nic do głowy. Może ktoś coś podpowie .....

Awatar użytkownika
linczerka

Re: Co mogę zrobić społecznie dla szkoły???

Postautor: linczerka » 2012-09-07, 18:50

A już myślałam, że ta tendencja minęła.
Rozejrzyj się wokół siebie. Trudno radzić, bo nie wiem, gdzie znajduje się Twoja szkoła. Inaczej w dużych miastach, inaczej w małych. I wszystko zależy od Twoich predyspozycji. Rozejrzyj się za potrzebami dzieci w Twojej szkole. Może tu znajdziesz pomysły?
1.Akcje charytatywne (np. na rzecz oddziału jakiegoś szpitala)
2.Może coś z patronem szkoły (jak macie), m.in. zlot przedstawicieli szkół tego samego patrona z powiatu/województwa i tu prezentacje "zdobyczy"
3.Dni Seniora (np.1 raz na miesiąc lub na dwa miesiące) -tu organizacja dni dla ludzi naprawdę starszych wiekowo - taki zorganizowany pobyt w szkole z występami, skromnym poczęstunkiem lub co Ci przyjdzie do głowy (a jaką mają frajdę grając na komputerach w pracowni komputerowej! :mrgreen: do domu nie chcą iść)
4.Jakieś kiermasze świąteczne z przeznaczeniem na określony cel
5.Może promowanie szkoły w środowisku - jak lubisz papierologię - tu jakieś artykuły do prasy lokalnej o działalności szkoły, akcje promującą miejscowość.
6.Coś z integracją - może chorych niepełnosprawnych fizycznie?
7.Może coś na 4 pory roku dla maluchów lub jakiejś grupy społecznej (pokaz mody, koncert muzyczny, warsztaty plastyczno-niemieckie,...)
8.Opieka nad sierocińcem/schroniskiem...
Może inni będą mieli ciekawsze pomysły.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-09-07, 20:49

Schronisko dla zwierząt w pobliżu jest? Dom Dziecka? Internat szkoły specjalnej? Sieroty i półsieroty w twojej szkole? sokrates Comenius projekty wymiany dzieci pollsko niemieckie...
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

jaga111
Przedmiot: Matematyka

Postautor: jaga111 » 2012-09-09, 16:25

Ja stworzyłam od podstaw i przez prawie 4 lata prowadziałm stronę internetową szkoły. Robiłam zdjęcia, pisałam teksty. A na pożegnianie usłyszałam "że nic nie robiłam".

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-09, 19:59

:shock: Ten ktoś nie ma pojęcia o robocie na stronie szkolnej. :evil:
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Wróć do „Pogaduszki”