Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Przeprowadziłabym dogłębny wywiad nt klasy - wychowawca i uczący.abilidian pisze:Jak radzicie mi biorąc pod uwagę Wasze doświadczenie
Basso profondo pisze:Ja bym trzymał się wprowadzonych zasad, jeśli są mądre i nie są egzekwowane w sposób bezduszny. Jednocześnie należy udowadniać uczniom, że jeśli są ok, to ty jesteś ok.
Trzymać się merytorycznie: cały czas koło tematu lekcji, wysokie zaangażowanie w nauczanie, konsekwencja w dążeniu do osiągnięcia celów zajęć.
Czasem wskazane odpuścić, ale jeśli źle wyczujesz ten moment, możesz popłynąć. Dlatego lepiej konsultuj na forum konkretne sytuacje.Czy możesz na PW napisać, o co konkretnie chodziło i jak zareagowałeś?abilidian pisze:Jestem pewien, że część klasy została zbuntowana przez jedną lub kilka uczennic z którymi sobie skutecznie poradziłem kilka dni wcześniej i pokazałem im gdzie ich miejsce w szeregu.
iluka pisze:Przeprowadziłabym dogłębny wywiad nt klasy - wychowawca i uczący.abilidian pisze:Jak radzicie mi biorąc pod uwagę Wasze doświadczenie
przecież jest matematyk, plonista plastyk, informatyk........................ PEDAGOG SZKOLNY - pomogą ci się błyskawicznie zorientować w charakterystyce klasy jako zespołu i indywidualnościach uczniowskichabilidian pisze:Zostaje tylko wychowawca,
iluka pisze:przecież jest matematyk, plonista plastyk, informatyk........................ PEDAGOG SZKOLNY - pomogą ci się błyskawicznie zorientować w charakterystyce klasy jako zespołu i indywidualnościach uczniowskichabilidian pisze:Zostaje tylko wychowawca,
Basso profondo pisze:Nie widzę błędów w zastosowanych metodach. Będziesz teraz testowany.abilidian pisze:Wysłałem priva
Basso profondo pisze:Tak. Czy wyciągasz i jak to robisz. Czy nie popadasz w despotyzm.
iluka pisze:To zależy, jaki jesteś
Basso profondo pisze:Najwcześniej za miesiąc, a i to ostrożnie i stopniowo. Musisz dość z uczniami do tego etapu, żeby nawet z rozluźnionej atmosfery grupa szybko wzięła się za pracę na twoje stanowcze polecenie.
Ale ile się spóźniły? 5, 19 min czy 30?abilidian pisze:ziewczyny się spóźniły to powiedziałem, że zgodnie z zasadami mają nieobecność,
Ja bym nie pisała, nie ma mnie to nie oiszę, nawet może bym wyszła z klasyabilidian pisze:Nie będę pisać skoro mam nieobecność.
koma pisze:Chcesz oceny tej opisanej sytuacji?
Dziewczyny się spóźniły - więc powinny dostać "spóźnienie", chyba że przyszły tuż przed dzwonkiem, kiedy zakończyłeś juz wprowadzanie materiału.
Postawienie warunku, że przerobisz nieobecność na spóźnienie, jeżeli... nie było zbyt trafione.