Zatrudnienie nauczyciela dyplomowanego.

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

bozenek
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Zatrudnienie nauczyciela dyplomowanego.

Postautor: bozenek » 2012-09-13, 22:09

Jestem nauczycielką dyplomowaną klas I - III z 31 letnim stażem. Rok temu z powodów osobistych zmieniłam miejsce zamieszkania. Musiałam zwolnić się z mojej dotychczasowej pracy i zostałam zatrudniona na czas określony w jednej ze szkół wiejskich w klasie I niestety tylko na 12 godzin. Część godzin z mojej klasy (edukacja matematyczna, plastyczna i techniczna) została "rozpalcelowana" dla nauczycieli klasy II i III na dopełnienie etatów. W tym roku szkolnym moje dzieci są już w klasie II, ale dostało mi się juz tylko 9 godzin, ponieważ wychowanie fizyczne przejął Pan od W-F. Niestety Dyrektor podpisała ze mną umowę znów na czas określony. Czyto jest zgodne z prawem?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Re: Zatrudnienie nauczyciela dyplomowanego.

Postautor: malgala » 2012-09-13, 22:43

bozenek pisze:Niestety Dyrektor podpisała ze mną umowę znów na czas określony. Czyto jest zgodne z prawem?

Nie jest zgodne z prawem, jeżeli nie są to umowy na zastępstwo.
Twoja umowa (już ta pierwsza) jest w świetle prawi umową na czas nieokreślony.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-09-13, 23:05

Warunkiem zatrudnienia na podstawie mianowania jest:
1) posiadanie odpowiedniego stopnia awansu zawodowego. Na podstawie mianowania zatrudniasz wyłącznie nauczyciela legitymującego się stopniem nauczyciela mianowanego lub nauczyciela dyplomowanego,
2) posiadanie obywatelstwa polskiego (wymóg nie dotyczy obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej lub państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu - EFTA - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym), Konfederacji Szwajcarskiej,
3) posiadanie pełnej zdolności do czynności prawnych i korzystanie z praw publicznych,
4) brak toczącego się przeciwko niemu postępowania karnego lub dyscyplinarnego, lub postępowania o ubezwłasnowolnienie,
5) niekaralność za przestępstwo popełnione umyślnie,
6) posiadanie kwalifikacji wymaganych do zajmowania danego stanowiska,
7) istnienie warunków do zatrudnienia nauczyciela w szkole w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony
(art. 10 ust. 5 Karty Nauczyciela). Jeżeli więc w nowej szkole spełniał Pan te warunki, w tym jeżeli był tam wolny pełny etat to dyrektor powinien Pana zatrudnić na podstawie mianowania.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-13, 23:07

[i]spełniał Pan[i] :roll: PANI :!:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

bozenek

Postautor: bozenek » 2012-09-13, 23:17

Oczwiście spełniam wszystkie te warunki. Jestem nauczycielką z przygotowaniem pedagogicznym o profilu nauczanie początkowe. Przez wszystkie swoje lata uczyłam w klasach młodszych. Nauczycielka, która była przede mną na tym "etacie" odeszła do innej szkoły. Postanowiono Jej godziny rozdać innym nauczycielom kształcenia zintegrowanego by zapełnić Im etaty. Udało mi się "załapać" na tę resztę godzin.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-13, 23:22

bozenek pisze:Postanowiono Jej godziny rozdać innym nauczycielom kształcenia zintegrowanego by zapełnić Im etaty.
CZYLI JUZ ZATRUDNIONYM PRZEZ MIANOWANIE, W ZWIĄZKU Z TYM NIE JEST SPEŁNIONY PKT. 7 istnienie warunków do zatrudnienia nauczyciela w szkole w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony

bozenek

Postautor: bozenek » 2012-09-13, 23:28

W takim razie nie powinnam zostać zatrudniona? W zasadzie w klasach I - III liczba godzin dydaktycznych jest wystarczająca by nauczyciel miał pełen etat (o ile nie oddaje się godzin innym nauczycielom). :(

edzia

Postautor: edzia » 2012-09-13, 23:31

Iluka, ale przepisy, które podajesz, dotyczą zatrudnienia na podstawie mianowania. Autorka wątku nie może być tak zatrudniona, gdyż, jak podkreśliłaś, brak jest warunków do zatrudnienia w pełnym wymiarze zajęć.

Ale powinna być zatrudniona na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-13, 23:32

Rozumiem Cię, ale chyba każdy dyrektor łata etaty najpierw swoim stałym pracownikom, a resztę wyrzuca na wakat :?:

bozenek

Postautor: bozenek » 2012-09-13, 23:39

Czy jednak "łatanie etatów" moża dokonywać w klasach młodszych? Przeciez to jest ze szkodliwością dla uczniów :(

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-13, 23:39

Ano, umowa z nauczycielem kontraktowym, mianowanym i dyplomowanym jeśli nie jest na zastępstwo to jest na czas nieokreślony. N-l posiadający jakiś stopień awansu może być zatrudniony na czas określony tylko w sytuacjach wymienionych w art 10 ust 7 KN tj.: gdy zatrudnienie jest w zastępstwie nieobecnego n-la oraz wówczas, gdy czas określony wynika z organizacji nauczania .

edzia

Postautor: edzia » 2012-09-13, 23:42

Iluka, przy założeniach podanych w poście nr 1 (zatrudnienie na 122 godzin, w kolejnym roku na 9 godzin, stopień awansu - dyplomowany) i przy braku informacji dotyczacych zastępstwa, umowa powinna być na czas nieokreślony. A dyrektorka zawiera umowę na czas określony. W tym tkwi problem autorki wątku.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-13, 23:44

bożenek, mam wrażenie, że dewizą współczesnych dyrków jest, że jak się chce..., to wszystko można, a jak się nie chce... , to nic nie można :P

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-13, 23:45

SĄD PRACY CZEKA :|

bozenek

Postautor: bozenek » 2012-09-13, 23:53

Powodem dla którego została ze mna zawarta umowa na czas określony jest w/g Dyrektorki niepewna przyszłość szkoły. Jest to wiejska szkoła i jak to bywa w ostatnim czasie zagrożona byc może likwidacją. Prawdopodobnie WŁADZE nie wyraziły zgody na rozszerzenie kadry pedagogicznej. Wcześniej słyszałam powód inny: że nie mam pełnego etatu, w związku z czym nie mogę mieć umowy na czas nieokreślony.

Wróć do „Prawo oświatowe”