Artykuł w Twoim Stylu - co o tym sądzicie?

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

małpamarta
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Artykuł w Twoim Stylu - co o tym sądzicie?

Postautor: małpamarta » 2012-09-20, 17:54

Przeczytałam niedawno taki artykuł w internetowym wydaniu Twojego Stylu:

http://www.styl.pl/magazyn/reportaz/new ... nId,630160

Generalnie cenię ich dziennikarstwo ale tu mimo fajnych historii dopatrzyłam się klimatów bardzo modnych ostatnimi czasy a mianowicie wynagradzania nauczycieli i prób redefiniowania naszej roli.
Przyznam, że nie podoba mi się lansowanie idei, że 'dobry nauczyciel to mądry ale biedny nauczyciel' - bo niby dlaczego? Zastanawiam się dlaczego chęć życia na godnym poziomie miałaby wykluczać dobre serce dla ucznia i umiejętność przekazywania wiedzy w nowoczesny sposób?
Czy tylko ja mam wrażenie, że ten artykuł za bardzo gloryfikuje 'powołanie' do zawodu rozumiane w przytoczony wyżej sposób? :?
Nie kłóć się z idiotą - najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
vuem

Re: Artykuł w Twoim Stylu - co o tym sądzicie?

Postautor: vuem » 2012-09-20, 21:53

małpamarta pisze:Generalnie cenię ich dziennikarstwo ale tu mimo fajnych historii dopatrzyłam się klimatów bardzo modnych ostatnimi czasy a mianowicie wynagradzania nauczycieli i prób redefiniowania naszej roli.

Po pierwsze nie widze tu "twórczości" dziennikarki. Ona jedynie opowiada to co usłyszała lub po prostu cytuje bohaterki.
Więc jeśli faktycznie nawet dochodzi tu do jakiegoś definiowania - tu tez mam wątpliwości - to za sprawą tych trzech pań, a nie dziennikarki tego czasopisma.

małpamarta pisze:Przyznam, że nie podoba mi się lansowanie idei, że 'dobry nauczyciel to mądry ale biedny nauczyciel' - bo niby dlaczego? Zastanawiam się dlaczego chęć życia na godnym poziomie miałaby wykluczać dobre serce dla ucznia i umiejętność przekazywania wiedzy w nowoczesny sposób?

Wydaje mi się, że nikt takiej idei nie lansuje, ona jest raczej wyrazem tego, że pomimo niezadowolenia z zarobków można czerpać radość z tej pracy.
Że wybiera się ją często traktując kryterium finansowe jako drugorzędne.
A może po prostu tak sobie to niektórzy tłumaczą, by nie mieć negatywnych skojarzeń z praca, która naprawdę lubią.
Nieważne, ale nie widzę tu żadnego lansowania, że bogaty nauczyciel jest be, a biedny cacy.
Dążenie do życia na odpowiednim poziomie tego "powołania" nie musi niszczyć.

małpamarta pisze:Czy tylko ja mam wrażenie, że ten artykuł za bardzo gloryfikuje 'powołanie' do zawodu rozumiane w przytoczony wyżej sposób?

Ten artykuł gloryfikuje "powołanie", ale, moim zdaniem, nie rozumiane w powyższy sposób ;)

małpamarta

Postautor: małpamarta » 2012-09-21, 16:44

Po pierwsze nie widze tu "twórczości" dziennikarki. Ona jedynie opowiada to co usłyszała lub po prostu cytuje bohaterki.
Więc jeśli faktycznie nawet dochodzi tu do jakiegoś definiowania - tu tez mam wątpliwości - to za sprawą tych trzech pań, a nie dziennikarki tego czasopisma.

Hmm, śmiem twierdzić, że artykuły w czasopismach czy gazetach są tworem powstałym nie tylko na podstawie opowieści bohaterów ale też osobistych przekonań lub tez postawionych przez ich autorów (wystarczy choćby spojrzeć na język większości artykułów o oświacie na Wirtualnej czy Onecie). Nierzadko ujęcie tematu i przedstawienie materiału 'dowodowego' potrafi całkowicie zmienić postać rzeczy.

A pisząc o tym, że generalnie lubię dziennikarstwo Twojego Stylu miałam na myśli styl pisania i tematy jakie poruszają. To tak jak z książkami - jednych autorów się lubi a innych nie, myślałam, że to zrozumiałe.

pozdr.
Nie kłóć się z idiotą - najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2012-09-21, 19:01

małpamarta pisze:Hmm, śmiem twierdzić, że artykuły w czasopismach czy gazetach są tworem powstałym nie tylko na podstawie opowieści bohaterów ale też osobistych przekonań lub tez postawionych przez ich autorów (wystarczy choćby spojrzeć na język większości artykułów o oświacie na Wirtualnej czy Onecie). Nierzadko ujęcie tematu i przedstawienie materiału 'dowodowego' potrafi całkowicie zmienić postać rzeczy.

Racja, ale ten artykuł zawiera całe fragmenty w cudzysłowie lub opisuje rzeczywistość w trzeciej osobie liczby pojedynczej, ewidentnie jako słowa, czy przemyślenia bohaterek.

Gdyby prawda było to "wypaczenie", to oznacza, że świadomie zignorowano autoryzację wywiadu.

Widzisz coś w tym konkretnym artykule, co by wskazywało na to, że do takiego wypaczenia doszło?

małpamarta

Postautor: małpamarta » 2012-09-21, 22:24

opisuje rzeczywistość w trzeciej osobie liczby pojedynczej, ewidentnie jako słowa, czy przemyślenia bohaterek.

Powiedziałabym, że to akurat jest wyrażone przez zastosowanie narracji pierwszoosobowej :twisted:

Widzisz coś w tym konkretnym artykule, co by wskazywało na to, że do takiego wypaczenia doszło?

Nie nazwałabym tego wypaczeniem, co więcej - być może to jedynie moje przewrażliwienie, ale czytając ten artykuł odniosłam wrażenie, że oprócz historii o uczniach bardzo duży nacisk położono na podkreślenie, że kwestie materialne nie mają dla tych pań znaczenia. Być może tak właśnie jest ale to nie przypadek, że akurat o tym jest mowa w kilku miejscach.

Oczywiście, tak jak zaznaczyłam na początku - to być może tylko moje wrażenie.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2012-09-21, 22:53

A moje jest być może trochę odmienne ;)

Wróć do „Pogaduszki”