Pokrzywo, nie łamać się proszę:)
a teraz szczegółowo:
"myślę, że w dużej mierze ich wina jednak, bo jest coś takiego jak test poziomujący dla nich przed zapisaniem się na zajęcia. poza tym jest taka sytuacja: osoba, która przychodzi na pierwsze zajęcia poziomu a1 przedstawia się i mówi że uczyła się ok. 3 lat języka i teraz chce sobie odświeżyć wiedzę, to mnie dobija... przez 3 lata można spokojnie przerobić 3 poziomy."
Niekoniecznie, po 3 latach można być dalej na poziomie A1:), zresztą 3 lata w przypadku 2 godz/tygodniowo (a raczej niemieckiego mało kto ma więcej) to wcale nie jest jakoś specjalnie dużo.
"yhh... czuje się trochę zdesperowana i jak na początku miałam dobre podejście, tak teraz trochę morale mi spadły

jedni się nudzą na tych zajęciach, drudzy mają braki... i tak to"
Normalne w sumie, że są różnice w grupie, nawet jakby wszyscy uczyli sie tyle samo w liceum, to będą różnice.Przecież każdy uczy się inaczej.
Tym, co się nudzą, dawaj nowe zadania, angażuj ich dodatkowo, zapytaj ich, czego oczekują.
Tym, którzy maja braki też można dawać dodatkowe ćwiczenia np.
":/ a w sumie to moje pierwsze doświadczenie w prowadzeniu takiej dużej grupy... czuję, że brak mi kreatywności i pewności siebie! musiałam się komuś wypłakać w rękaw

"
Ile masz osób w grupie?Jak długo będziesz ich uczyć, uczysz w systemie dziennym czy zaocznym? Ile będziesz ich uczyć? Czy będzie egzamin na końcu? (Kiedy? ustny czy pisemny?) to sa pytania, które też bym uwzględnił, by dobrać najlepiej treści/metody i by sensownie układać zajęcia.
Masz narzucony jakiś program czy mają to być twoje autorskie zajęcia? Kolejna sprawa ważna, moim zdaniem.
Co do książek, ja ze studentami nie korzystam z jednej książki (bo to mnie i ich ogranicza, mam wrażenie), metoda kserówkowa jest więc w użyciu:)
Mnóstwo fajnych materiałów (mówię o poziomie A1/A2/B1), bo dalej nie mam okazji dochodzić, jest w takich książkach jak "Welttour", Expedition Deutsch, Delfin, Studio D, czasem nawet Direkt czy Alles klar (ale nie za długo, bo nudne), poza tym np. filmiki sa ciekawe i do nich materiały z Langenscheidta (Bilderbogen się to nazywa), filmy są też do Welttour wraz z ćwiczeniami, do Expedition Deutsch też jest trochę filmików.
Co do ćwiczen leksykalno-gramatycznych pełno ciekawych jest w intenecie, podobnie z Landeskunde można znaleźć.Zajrzyj na stronę Deutsch Wagen Tour, tam jest kilka interaktywnych gier, sa jeszcze papierowe materiały Instytutu Goethego czy różnych wydawnictw a propos róznych zabaw językowych (ale niestety tytułów nie pamiętam)
Jak coś znajdę przypadkiem lub szukając materiałów do swoich zajęć, to napiszę o tym tu więcej.
pzdr