Prośba o wypełnienie ankiety do pracy magisterskiej

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

k.karina
Kto: student

Prośba o wypełnienie ankiety do pracy magisterskiej

Postautor: k.karina » 2012-12-26, 20:51

Witam serdecznie. Jestem studentką V roku Psychologii na Uniwersytecie Szczecińskim.

W tym roku piszę pracę magisterską, która dotyczy nauczycieli. W związku z tym chciałabym Państwa prosić o wypełnienie ankiety, która posłuży mi jako materiał badawczy.

Podaję odnośnik do strony: http://moje-ankiety.pl/respond-35465.html

Serdecznie dziękuję za pomoc i poświęcony czas. :)

Awatar użytkownika
JHN
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Prośba o wypełnienie ankiety do pracy magisterskiej

Postautor: JHN » 2012-12-27, 00:47

Poszło, chociaż nie ogarniam, jakie wnioski...
Pozdrawiam
Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie!
Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-12-27, 00:57

Też nie ogarniam zbytnio... ale posłusznie wypełniłam :)
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2012-12-27, 08:29

Też wypełniłam, ale mam wątpliwości, czy te odpowiedzi coś wniosą konstruktywnego do pracy.

k.karina

Postautor: k.karina » 2012-12-27, 10:14

Wniosą wyniki, wniosą. :)

Jest to kwestionariusz, który został stworzony przez profesjonalistów, nie przeze mnie. Także ma na celu zbadanie konkretnych rzeczy (niezależnie od tego, jak wygląda). :)

Nie mogę za dużo powiedzieć jeszcze, czego dokładnie dotyczy, bo mogłoby to zasugerować w jaki sposób odpowiadać (albo nie odpowiadać) będą ludzie.

Dziękuję bardzo za wypełnienie. :D

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2012-12-27, 10:46

k.karina pisze:Jest to kwestionariusz, który został stworzony przez profesjonalistów, nie przeze mnie. Także ma na celu zbadanie konkretnych rzeczy (niezależnie od tego, jak wygląda). :)

Firma LabSee przygotowała Ci ankietę do Twojej pracy magisterskiej? Ile to kosztuje?

k.karina pisze:zasugerować w jaki sposób odpowiadać (albo nie odpowiadać) będą ludzie

Większość pytań brzmi jednoznacznie i jednoznacznie "zachęca" do udzielenia odpowiedzi "prawidłowej". ;)

Za dużo pytań "tego samego rodzaju". Chyba, że w tym metoda ...

k.karina

Postautor: k.karina » 2012-12-27, 11:00

Nikt nie przygotował narzędzia specjalnie dla mnie i nikomu nie płaciłam. Jakbym tak zrobiła, to pewnie upierałabym się, że to moje. :P Także nie przesadzajmy aż tak, że zapłaciłam za coś. :)

Jest to kwestionariusz do badań psychologicznych, stworzony przez psychologów, dlatego napisałam, że stworzony przez profesjonalistów. :) Generalnie jest to narzędzie badawcze, do którego nie ma dostępu za bardzo. :P Dostępny jest dla studentów, właśnie w celach naukowych, do badań magisterskich, czy zaliczeniowych. :)

Dużo pytań się powtarza, gdyż są to pytania, które mają sprawdzić czy osoba, która odpowiada nie kłamie ;) Znaczy, czy na to samo pytanie odpowiada konsekwentnie tak samo. :) Ale nie powinnam w ogóle tego pisać :D

Ja wiem, że co mądrzejszy, zorientuje się że pytania się powtarzają, że same sugerują prawidłową odpowiedź. To pewien minus takich badań, ale co zrobić. :D Ale zdziwilibyście się Państwo, ile osób rozwiązując testy psychologiczne, nie ma pojęcia o co w nich chodzi i nie domyśla się głównego celu badania (bywa, że trzeba trochę nakłamać najpierw, że bada się co innego, a dopiero później się mówi, co naprawdę się badało) :mrgreen:

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-12-27, 11:26

Hehehe, wczoraj wypełniłam ankietę i dziś też mogę to zrobić. Nie mam komunikatu, że już wypełniłam.
k.karina pisze:Generalnie jest to narzędzie badawcze, do którego nie ma dostępu za bardzo. :P Dostępny jest dla studentów, właśnie w celach naukowych, do badań magisterskich, czy zaliczeniowych.

Niech i tak będzie, ale autorów możesz zdradzić?
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-12-27, 12:01

Lepiej pilnuję swój czas= Po polsku: pilnuję swojego czasu :!:
Staram się zasnąć = Pytanie niejasne... /Kiedy? Np. w środku lekcji z problematycznym gimbusem :?: W pokoju nauczycielskim na okienku :?: A może podczas bezsennej nocy :?: /
quote="linczerka"]ale autorów możesz zdradzić?[/quote]Obcokrajowcy zapewne :lol:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

k.karina

Postautor: k.karina » 2012-12-27, 12:06

Ooojojoj. Moje niedopatrzenie, że można jeszcze raz. Dziękuję za uwagę. ;D Nie znam się aż tak na tych ankietach internetowych jak je robić. :D Zaraz poszukam coś w opcjach.

A autorzy to N. S. Endler i J. D. A. Parker. Kwestionariusz został oczywiście przetłumaczony przez polskich psychologów i wszystkie wymogi spełnia. :)

Chociaż tak sobie myślę teraz, że mogę napisać co ogólnie badam, żeby nie było. :D Chciałabym się dowiedzieć, czy staż pracy w zawodzie, wiąże się w jakiś sposób z tym, w jaki sposób nauczyciele radzą sobie ze stresem. ;) Ponieważ chciałabym w przyszłości pracować w szkole, dlatego wybrałam sobie taki temat, który w pewien sposób mnie interesuje. ;) A czy coś mi z tego wyjdzie, to się okaże. :)

k.karina

Postautor: k.karina » 2012-12-27, 12:10

iluka pisze:Lepiej pilnuję swój czas= Po polsku: pilnuję swojego czasu :!:
Staram się zasnąć = Pytanie niejasne... /Kiedy? Np. w środku lekcji z problematycznym gimbusem :?: W pokoju nauczycielskim na okienku :?: A może podczas bezsennej nocy :?: /
quote="linczerka"]ale autorów możesz zdradzić?
Obcokrajowcy zapewne :lol:[/quote]

No cóż, pytanie nie są moje. Wiem, że niektóre brzmią "niepolsko" i niejasno, ale tak zostały przetłumaczone. ;) Wolałam jednak nie zmieniać sama nic w nich, ponieważ mogłabym coś nie tak przetłumaczyć i potem mieć problem z odpowiedziami, bo mogłyby odzwierciedlać nie to, o co autorom chodziło. ;)

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-12-27, 12:48

k.karina pisze:Chciałabym się dowiedzieć, czy staż pracy w zawodzie, wiąże się w jakiś sposób z tym, w jaki sposób nauczyciele radzą sobie ze stresem.

Stres w pracy definiuje sie jako stan napiecia psychicznego, wywolany rozbieznoscia miedzy wymaganiami otoczenia a mozliwosciami czlowieka, który powoduje subiektywne postrzeganie tej rozbieznosci jako zagrozenia swego zdrowia, zycia lub integralnosci "ja". Inny model stresu zaproponowal R. Karasek . Zgodnie z jego koncepcja ludzie przezywaja silny stres w momencie, kiedy psychospoleczne warunki pracy charakteryzuja sie wysokimi wymaganiami, brakiem mozliwosci wplywania na swoja prace przez jednostke (brak kontroli) oraz brakiem wsparcia spolecznego ( Cieslak , Widerszyl-Bazyl , 2000). Konsekwencja takiego ukladu wymienionych zmiennych moze byc niski poziom dobrostanu (rozumianego tutaj jako calosciowe funkcjonowanie czlowieka, fizyczne, psychiczne i spoleczne) oraz duza potrzeba zmian w miejscu pracy.
. Cytuję bez poprawek/.
A według nagłówka Twojej ankiety wynika, że chodzi o zachowanie w jednej konkretnej sytuacji, problematycznym zdarzeniu, trudnej do załatwienia sprawie - tak zrozumiałam...
I w żadnym pytaniu nie można wyczuć, że chodzi o konkretną grupę zawodową... nauczycieli czy flisaków :lol:
Staż pracy a typ szkoły :?: Nieważne :?: Kiedyś czytałam więcej :)
Tucholska S. - Stres zawodowy u nauczycieli - Psych. Wych. 1996 r. nr 5
Tucholska S. - Stres zawodowy u nauczycieli - Psych. Wych. 1999 r. nr 3
Schöhpflug W. - Nauczyciele w sytuacji stresowej - Psych. Wych. 1983 r. nr 35
Kossewska J. - Stres zawodowy u nauczycieli - Kraków 1996.
Pozdrawiam i idę się odstresować spacerkiem z zakupami, obżarstwem w ulubionej knajpce, a po powrocie wyładuję sie w kłótni z domownikami o pilota do telewizora
:jupi:

k.karina

Postautor: k.karina » 2012-12-27, 14:45

:D Jest to ankieta która nie odnosi się typowo do jednej grupy zawodowej i nie bada ona typowego stresu zawodowego. Została stworzona w celu badania, w jaki sposób ludzie radzą sobie ze stresem, w sytuacjach jakie ich stresują, czy są dla nich przykre, trudne. Mój uniwersytet jest na tyle biedną instytucją, że korzystamy z testów, które są nam dostępne (a jest ich naprawdę niewiele), dlatego ważne w mojej pracy jest wytłumaczenie w teorii dlaczego ten test i dlaczego ta grupa - a to zostało już zaakceptowane. ;)

Nagłówek ankiety, to w zasadzie część instrukcji, jaka jest podana do właśnie tego kwestionariusza i nie sądzę by mądre było wpisywanie moich własnych udoskonaleń, gdyż nie ja jestem od tego. ;)
Ja osobiście nie badam tylko i wyłącznie stresu związanego z miejscem pracy, ale również tego, związanego z sytuacjami codziennymi. Nauczyciele są grupą zawodową, która z racji swojej pracy, doświadcza po prostu więcej sytuacji stresowych w ciągu dnia (i lat pracy), niż taka na przykład pani pracująca jako bibliotekarka, szatniarka, czy ekspedientka w sklepie (chociaż i ta może mieć do czynienia codziennie po kilka razy z pijaczkami). :D
Badam nauczycieli, w jaki sposób radzą sobie oni ze stresem, jaki napotykają w życiu, pracy, czy gdzie sobie wybiorą (w końcu jak czyta się pytanie, to można odnieść się do jakiejś konkretnej sytuacji, która miała miejsce i przychodzi nam do głowy - czy to w pracy, domu, na ulicy - to każdy z Was sobie wybiera).
Można przecież w pracy radzić sobie świetnie, ale w domu niekoniecznie - i odwrotnie. Dlatego nie narzucam miejsca ani konkretnych sytuacji, jako przykładu na podstawie którego macie Państwo ustosunkować się w pytaniach. Jest to Wasza interpretacja sytuacji stresowych, trudnych czy problematycznych. :)

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-12-27, 15:51

k.karina pisze:Jestem studentką V roku Psychologii na Uniwersytecie Szczecińskim
k.karina pisze:No cóż, pytanie nie są moje. Wiem, że niektóre brzmią "niepolsko" i niejasno, ale tak zostały przetłumaczone. ;) Wolałam jednak nie zmieniać sama nic w nich,
k.karina pisze:nie sądzę by mądre było wpisywanie moich własnych udoskonaleń, gdyż nie ja jestem od tego. ;)
Ale wtedy jesteś tylko ankieterką a nie studentką 5 roku. Dawno, dawno temu praca magisterska to była praca naukowa... Daj więcej z siebie, jeśli masz co :) Więcej wiary w siebie dziewczynko :!:

Wróć do „Ankiety”