E-PAPIEROSY W PRACY

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

KowaR
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

E-PAPIEROSY W PRACY

Postautor: KowaR » 2013-01-09, 16:16

Witam, chciałam się dowiedzieć czy ktoś orientuje się jak to jest z e-papierosami. Czy skoro nie wydobywają się z niego niebezpieczne substancje, to czy można je palić w miejscu pracy?

Awatar użytkownika
linczerka

Re: E-PAPIEROSY W PRACY

Postautor: linczerka » 2013-01-09, 16:43

Z tego, co się orientuję to o e- papierosach nie ma w przepisach. Wydobywa się z nich tylko para wodna. Znam urzędy, w których takie palą w ustronnym miejscu.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2013-01-09, 19:10

nie tylko para wodna - są tam jakieś substancje zapachowe często
mnie te opary bardzo podrażniają gardło, zaczynam kasłać (a sama para wodna mi nie przeszkadzała nigdy, w saunie na przykład)
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
creative

Postautor: creative » 2013-01-15, 20:30

Nie wydobywają się z e-papierosów szkodliwe substancje? Dobre sobie. Naukowcy już parę miesięcy temu przyjrzeli się bliżej e-papierosom i niestety wdychanie oparów przez osoby postronne jest niebezpieczne.
Praktycznie wszystkie e-papierosy zawierają nikotynę, która jest wydychana przez osobę najczęściej w tym samym pomieszczeniu (palę przecież e-papierosa, nie muszę wychodzić) a wdychana przez osoby, które nie są uzależnione od nikotyny i niepotrzebnie się trują. W e-papierosach znajdują się też inne substancje, często bardzo szkodliwe, jak przykładowo: nitrozoamin czy glikol dietylenowy.
Palenie e-papierosów powinno być zabronione w szkołach i innych publicznych miejscach, niestety jak na razie żadna ustawa tego nie reguluje.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2013-01-15, 21:20

creative pisze:Nie wydobywają się z e-papierosów szkodliwe substancje? Dobre sobie. Naukowcy już parę miesięcy temu przyjrzeli się bliżej e-papierosom i niestety wdychanie oparów przez osoby postronne jest niebezpieczne.
Praktycznie wszystkie e-papierosy zawierają nikotynę, która jest wydychana przez osobę najczęściej w tym samym pomieszczeniu (palę przecież e-papierosa, nie muszę wychodzić) a wdychana przez osoby, które nie są uzależnione od nikotyny i niepotrzebnie się trują. W e-papierosach znajdują się też inne substancje, często bardzo szkodliwe, jak przykładowo: nitrozoamin czy glikol dietylenowy.
Palenie e-papierosów powinno być zabronione w szkołach i innych publicznych miejscach, niestety jak na razie żadna ustawa tego nie reguluje.

czy możesz jakieś źródło podać? interesuje mnie bardzo ten temat

Awatar użytkownika
creative

Postautor: creative » 2013-01-15, 23:13

Czytałam w prasie papierowej, także ciężko będzie mi posłużyć jakimś linkiem.
Jedno jest pewne - e-papierosy są o niebo zdrowsze i mniej szkodliwe niż tradycyjny papieros. Jak w przypadku każdego nowego rozwiązania czy produktu, o którym wiemy niewiele, są zwolennicy i przeciwnicy. Przeciwnicy nie czerpią z sufitu, bowiem podają pewne dane wynikające z badań i testów (jak np. zatory dróg oddechowych pojawiające się w grupie palaczy e-papierosów). Znów z tego co czytam w Internecie niektórzy lekarze (a przynajmniej za takich się podają) twierdzą iż e-papieros jest całkiem bezpieczny i poza ryzykiem przedawkowania nikotyny przez palących, osobom towarzyszącym nic nie grozi. W każdym razie dopóki nie będzie pewnych badań, palenie e-papierosów nie zostanie zabronione w miejscach publicznych, a chyba nie trzeba nikomu przypominać jak długo trwało to w przypadku tradycyjnych papierosów. Najpierw wiele osób musi zachorować, by zbadać szkodliwość danej substancji tudzież grupy substancji. Także ja na razie nie wojuję z osobami palącymi u mnie w pracy, tylko po prostu zmieniam pomieszczenie. Jeśli jest to rada pedagogiczna i nie mogę wyjść, wówczas siadam jak najdalej. A niestety kultura palenia e-papierosów z kulturą nie ma nic wspólnego. Pewien pan w mojej szkole przez całą 3-godzinną radę dmucha tymi wywiewami sześciu osobom w twarz. Nie jest przyjemne, a dodatkowo skoro istnieje choć cień podejrzenia, że jest szkodliwe to ja wolę trzymać się z daleka.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2013-01-16, 01:06

Creative, u nas byłoby to nie do pomyślenia. W szkole obowiązuje absolutny zakaz palenia, nieważne, czy to e-papieros, czy zwykły, dyrekcja nie tolerowałaby takiego zachowania, a i żadnemu z palaczy nie przyszłoby do głowy palenie na radzie. To kwestia zarówno wewnętrznych zasad, jak i kultury.

Awatar użytkownika
creative

Postautor: creative » 2013-01-17, 18:33

U nas cała dyrekcja jest paląca, stąd też może rozumie kolegę, który palić musi. A skoro panuje mylne przekonanie, że dymek z "e-papierosa" jest nieszkodliwy, to dlaczego ktoś miałby mu zabraniać wydmuchiwać "parę wodną" ? Bo przecież większość osób, przynajmniej tych niepalących, myśli, że to właśnie tylko para wodna. Dla mnie natomiast zachowanie tego pana to zachwianie diametralnych zasad kultury, ale kogoś kto mógłby być moim ojcem kultury uczyć nie będę...

Awatar użytkownika
creative

Postautor: creative » 2013-01-17, 19:00

Aha, Basiek70. Na polskiej Wikipedii tego nie znalazłam, ale strona angielska poświęca sporo miejsca e-papierosom oraz kwestiom zdrowotnym z tym związanym.

http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_cigarette

Szczególnie sekcja zatytułowana "Food and Drug Administration".
Może przetłumaczę najważniejszy fragment z tej sekcji właśnie:

W maju 2009 roku, Amerykańska Agencja do ds. Żywności i Leków przetestowała 19 typów wkładów do e-papierosów (...) Glikol dietylenowy, trujący i higroskopijny płyn, był wykryty w jednym z przebadanych wkładów. Nitrozaminy występujące naturalnie w tytoniu, powszechnie znane jako rakotwórcze, zostały wykryte w większości przebadanych wkładów do e-papierosów. Nikotyna może również znajdować się w niektórych wkładach oznaczonych jako beznikotynowe.
Inne szkodliwe dla człowieka substancje jak: anabasine, myosmine, and β-nicotyrine zostały wykryte w większości przebadanych próbek.

-

Czytałam również o niepokojących wynikach przedstawionych przez Uniwersytet w Atenach, ale w tej chwili nie mogę tego odnaleźć. W każdym razie mowa była m.in. o problemach palaczy e-papierosów z zatorami dróg oddechowych. Choć jest to faktem, lekarze nie potrafią wyjaśnić z jakiej konkretnie przyczyny tak się dzieje. Pewne jest jedynie iż jest to wynik palenia elektronicznych papierosów.

A jeszcze co do substancji przedstawionych przeze mnie wyżej, to Glikol dietylenowy, jak podaje choćby polska Wikipedia jest "stosowany do produkcji płynów zapobiegających zamarzaniu. Jest szkodliwy, może powodować uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, płuc, oczu i skóry. Ma również działanie narkotyczne."

O działaniu pozostałych związków nawet nie chce mi się szukać, ale chyba wszystko co zostało przedstawione powyżej wystarczy. Już same rakotwórcze nitrozaminy...

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2013-01-17, 20:12

dzięki!

KowaR

Postautor: KowaR » 2013-01-22, 12:52

Dziękuję bardzo za zainteresowanie tematem i liczne odpowiedzi. Ja w swoich poszukiwaniach znalazłam ciekawy artykuł na http://radapracownikow.pl/E-PAPIEROS-W- ... iedzy.html Pozdrawiam :)

Wróć do „Prawo oświatowe”