Witam, w związku z różnymi głosami, artykułami, mam pytanie: czy ktoś z Was dostał czternastkę?
http://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,and ... 16394.html
Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
iluka pisze:NO PRZECIEŻ DO KOŃCA STYCZNIA MAJĄ CZAS, JEST GRUDZIEŃ.
Andulencja pisze:Ale to artykuł z lutego
abilidian pisze:czy to jest fikcja, nagonka medialna?
abilidian pisze:nigdy wcześniej nie słyszałem o takich wyrównaniach,
krg54 pisze:Nie bardzo mi się chce wierzyć, że nigdy nie słyszałeś o art. 30a Karty Nauczyciela i jednorazowym dodatku uzupełniającym dla nauczycieli.
krg54 pisze:Nie bardzo mi się chce wierzyć, że nigdy nie słyszałeś o art. 30a Karty Nauczyciela i jednorazowym dodatku uzupełniającym dla nauczycieli. Realizacja tego artykułu polega na wyrównywaniu wynagrodzeń nauczycieli dokonywanym przez Samorządy. Obliczanie tego wyrównania jest dość skomplikowane, ale w skrócie polega to na porównaniu wypłaconych wszystkich wynagrodzeń dla nauczycieli na poszczególnych stopniach awansu w danej np. gminie lub mieście i jeśli cała grupa np. n-li dyplomowanych nie osiągnęła zapisanego w ustawie średniego wynagrodzenia, to liczy się wyrównania dla całej gminy, szkoły i poszczególnych nauczycieli. Jeśli dotychczas nie otrzymywałeś czegoś takiego, to znaczy, że Wasze wynagrodzenie( ze wszystkimi dodatkami) osiągało zapisaną w ustawie średnią.
Peonia pisze:Wszystko zależy od gminy, czy w niej nauczyciele uzyskali średnią, czy też nie. Jeśli nie, to mają wyrównanie (nie nazywajmy tego czternastką, bo to mylne pojęcie), a jeśli wypracowali średnią, to mogą tylko pomarzyć o kasie.
Paweł Ł. pisze:dlaczego nie dostała wyrównania?
Peonia pisze:jeśli wypracowali średnią, to mogą tylko pomarzyć o kasie.