kwalifikacje nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

MARO2

nauczanie w szkole po studiach podyplomowych

Postautor: MARO2 » 2013-02-19, 23:12

Witam,
Mam pytanie. Skończyłam studia towaroznawcze (na Uniwersytecie Ekonomicznym). Studia o profilu chemicznym. Czy jeżeli teraz ukończyłabym studia chemiczne podyplomowe na wydziale chemii (Studia Podyplomowe dla Nauczycieli o specjalności chemia), to po dorobieniu kursu pedagogicznego, istniałaby możliwość uczenia w szkole chemii?
Wg informacji na stronie internetowej wynika, że tak:
"Po zaliczeniu zajęć słuchacze uzyskują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, co zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 września 2002 rok (Dziennik Ustaw z 2002 roku nr 155, poz. 1288) umożliwia staranie się o wyższe stopnie kwalifikacji zawodowych i uprawnia do nauczania chemii w gimnazjum i liceum."

Jako wymaganie do przyjęcia, podana jest informacja:
"Uczestnicy studiów muszą posiadać dyplom ukończenia wyższej uczelni (tytuł magistra lub licencjata)." - nie specyfikują, że musi to być chemia.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.

ehhe
Kto: student
Przedmiot: Geografia

Re: kwalifikacje nauczyciela

Postautor: ehhe » 2013-03-01, 22:03

Czy ktoś może mi coś odpowiedzieć na pytanie, które zadałem na poprzedniej stronie (post nr 179)?

Czy studia podyplomowe, w których opisie jest:
Ramowy program:
Przygotowanie w zakresie psychologiczno – pedagogicznym
Podstawy dydaktyki
Dydaktyka nauczania przedmiotów humanistycznych, społecznych lub ścisłych
Praktyka pedagogiczna w szkole podstawowej, gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej
Razem 472 h, w tym 150 h praktyk

dają mi faktycznie kwalifikacje pedagogiczne?

edzia

Postautor: edzia » 2013-03-02, 18:37

Moim zdaniem te studia podyplomowe powinny być wystarczające i dawać kwalifikacje pedagogiczne.

annadk
Przedmiot: Inne

Postautor: annadk » 2013-03-12, 12:38

Witam serdecznie,
jestem po studiach magisterskich, skończyłam fizykę na UŁ. W programie studiów miałam analizę matematyczną i algebrę. Bodajże 4 semestry analizy i 3 semestry algebry. Skończyłam studia podyplomowe - przygotowanie pedagogiczne nauczycieli, po których mogę uczyć fizyki. Mam pytanie - czy mam wystarczające kwalifikacje na tę chwilę żeby uczyć matematyki i przyrody(bez dodatkowych studiów)?
Pozdrawiam
Anka

ehhe
Przedmiot: Geografia

Postautor: ehhe » 2013-03-13, 22:17

edzia pisze:Moim zdaniem te studia podyplomowe powinny być wystarczające i dawać kwalifikacje pedagogiczne.

Dziękuję za odpowiedź. Ale w rozporządzeniu ministra z 17.01.2012 jest napisane, że powinna być w programie dydaktyka przedmiotu. Ale na żadnych podyplomowych, dających przygotowanie pedagogiczne, nie widzę dydaktyki szczegółowej...

Beata 22
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Plastyka

Postautor: Beata 22 » 2013-03-19, 23:04

Witam wszystkich
Mam takie pytanie odnośnie kwalifikacji nauczyciela grafiki komputerowej w technikum. Jestem mianowanym nauczycielem plastyki, od kilku lat interesuję się grafiką komputerową i mam skonczone w tym kierunku 2 kursy o łącznej ilości 360 godzin. Czy do uznania kwalifikacji do pracy na stanowisku nauczyciela grafiki komputerowej ukończenie kursu wystarczy, czy też muszą być studia podyplomowe? Przeglądałam program takich studiów - niczego nowego się tam nie nauczę - byłaby to tylko kosztowna formalność.

Beata 22
Przedmiot: Plastyka

Postautor: Beata 22 » 2013-03-19, 23:06

Witam wszystkich
Mam takie pytanie odnośnie kwalifikacji nauczyciela grafiki komputerowej w technikum. Jestem mianowanym nauczycielem plastyki, od kilku lat interesuję się grafiką komputerową i mam skonczone w tym kierunku 2 kursy o łącznej ilości 360 godzin. Czy do uznania kwalifikacji do pracy na stanowisku nauczyciela grafiki komputerowej ukończenie kursu wystarczy, czy też muszą być studia podyplomowe? Przeglądałam program takich studiów - niczego nowego się tam nie nauczę - byłaby to tylko kosztowna formalność.

andzia8001
Przedmiot: Historia

nauczanie w przedszkolu, klasach 0 i I-III

Postautor: andzia8001 » 2013-03-24, 14:35

Jestem mgr historii + przygotowanie pedagogiczne odrębnie w CEN. Obecnie jestem w trakcie podyplomówki z wczesnej edukacji (II sem.). Moje pytanie brzmi tak: kiedy mogę składać dokumenty do szkół pod kątem pracy w nauczaniu początkowym? Czy jest sens robić to już na przyszły rok szkolny 2013/2014 (uprawnienia zyskam w styczniu 2014). Bardzo chciałabym pracować w szkole... A może miałabym szansę na pracę jako asystent nauczyciela w przedszkolu/pomoc nauczyciela?

ziolwd

Postautor: ziolwd » 2013-04-08, 12:45

witam, jestem tu nowa, mam pytanie odnośnie swojego dyplomu,
ukończyłam studia licencjackie na kierunku pedagogika wczesnoszkolna i pedagogika przedszkolna, w suplemencie do dyplomu jest szeroko opisany zakres specjalizacji , że mogę pracować jako nauczyciel w klasach 1-3 sp i jako nauczyciel w przedszkolu.
Czy posiadając takie dokumenty mam już przygotowanie pedagogiczne?? Bo wogóle tego nie rozumiem, od pazdziernika chcę isc na mgr z doradztwa zawodowego.

izkaolek
Przedmiot: Inne, Zajęcia zintegrowane

Postautor: izkaolek » 2013-04-08, 14:23

Tak, jak najbardziej masz przygotowanie pedagogiczne. Pedagogika wczesnoszkolna i przedszkolna to specjalizacje nauczycielskie.

ziolwd

Postautor: ziolwd » 2013-04-10, 11:45

dziękuję za odpowiedź, teraz tylko pozostało mi wybrać studia mgr od października,
nie wiem czy lepiej kontynułować specjalizację czy iść na doradztwo zawodowe, mam mętlik w głowie - tyle tego wszystkiego jest, że człowiek głupieje, a tu czas goni

izkaolek
Przedmiot: Inne, Zajęcia zintegrowane

Postautor: izkaolek » 2013-04-10, 16:56

Rozumiem Twoje wątpliwości. Ja nie zdecydowałam się na kontynuowanie specjalności na studiach II stopnia. A Ty musisz sama podjąć decyzję, co będzie dla Ciebie korzystniejsze, bardziej rozwijające.

Nauczycielka matematyki
Przedmiot: Matematyka

Postautor: Nauczycielka matematyki » 2013-04-19, 15:10

Witam, nie zauważyłam, aby ten temat był wcześniej poruszany a ja mam mały dylemat.
Jestem nauczycielem matematyki i informatyki w ZSZ (wykształcenie wyższe mgr kierunkowe) w tamtym roku dyrektor mojej szkoły zatrudnił nauczyciele fizyki z wykształceniem: licencjat z fizyki i mgr z pedagogiki z możliwością nauczania fizyki i matematyki, czy nauczyciel z takim wykształceniem biorąc pod uwagę nową reformę może nauczać matematyki w ZSZ? Już w tym roku zabrano mi godziny z matematyki a biorąc pod uwagę kryzys obawiam się tego roku, więc chciałabym być zorientowana w tym temacie. Z tego co się orientuję to w szkole ponadgimnazjalnej po nowej reformie obowiązuje wykształcenie wyższe kierunkowe np mgr matematyki... Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-04-20, 16:26

A jak długo pracujesz w tej szkole? Opisywana osoba jest zapewne zatrudniona na czas określony, pierwszy rok w szkole, więc w razie czego to Ty masz pierwszeństwo w przydziale godzin (jeśli tylko pracujesz dłużej).

Tak z innej beczki. Którzy nauczyciele z poniżej wymienionych zostaliby w stosunku pracy waszym zdaniem, jeśliby od września miały zostać jedynie dwa etaty i pod uwagę brane by były tylko kwalifikacje? Innymi słowy - która z poniższych osób ma najwyższe kwalifikacje do pracy w szkole?

1. ukończone studia techniczne - uczy matematyki na podst. zbieżności kierunków (naucz. dyplomowany, umowa na podst. mianowania, 25 at pracy)
2. ukończone studia chemia nauczycielska - uczy matematyki na podst. zbieżności kierunków (naucz. dyplomowany, umowa na podstawie mianowania, 41 lat pracy)
3. studia kierunkowe - matematyka - nie uczy tego przedmiotu, lecz innego do którego także ma pełne kwalifikacje (naucz. kontraktowy, umowa na czas nieokreślony, 6 lat pracy)
4. studia kierunkowe - matematyka (naucz. mianowany, umowa na czas określony, 15 lat stażu pracy)

I może mi ktoś wyjaśnić, co to jest ta zbieżność kierunków? Jeśli ja przykładowo miałam na studiach przez 3 lata fizykę to mogę uczyć fizyki???
"My wish is world's command"

Nauczycielka matematyki
Przedmiot: Matematyka

Postautor: Nauczycielka matematyki » 2013-04-20, 20:59

Ja pracuje w tej szkole od 5 lat i mam umowę na czas nieokreślony, natomiast ta osoba jest zatrudniona na umowę na czas określony ale pracuje przez protekcję...więc czuje się zagrożona. Interesują mnie przepisy czy według nowej reformy gdzie obowiązek w ZSZ mamy wprowadzać materiał z I liceum, ta osoba ma uprawnienia odnośnie uczenia matematyki w ZSZ...?

Odnośnie pytania spełnianie przez nauczycieli kwalifikacji uzależnione jest od typu szkoły w jakiej są zatrudnieni oraz nauczanego przedmiotu, ja zaglądałam na ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 12 marca 2009 r., ale w dalszym ciągu nie jest to dla mnie jasne...

Wróć do „Prawo oświatowe”