Pytanie do specjalistów od prawa pracy

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

leeloo83
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Pytanie do specjalistów od prawa pracy

Postautor: leeloo83 » 2013-03-08, 12:06

Witam,

jestem nauczycielem kontraktowym, zatrudnionym na czas nieokreślony w publicznej szkole podstawowej, która od roku szkolnego 20013/2014 ulegnie częściowej likwidacji (likwidacja oddziałów 4-6, klasy 1-3 będą działały w postaci filii innej szkoły). Uczę historii, ale posiadam również uprawnienia do nauczania j. angielskiego, takie same jak zatrudniony obecnie w szkole anglista. Anglista ten ma umowę do końca sierpnia.

Moje pytanie: czy któryś z nas ma 'pierwszeństwo' w otrzymaniu godzin w kl. 1-3 od nowego roku szkolnego, czy według prawa ja powinienem je dostać ze względu na rodzaj umowy,a może on, ze względu na to, że obecnie uczy? Czy ani jedno ani drugie nie ma żadnego znaczenia i po prostu mogą go zatrudnić, a mi wręczyć odprawę?

Proszę o odpowiedź, pozdrawiam

edzia

Re: Pytanie do specjalistów od prawa pracy

Postautor: edzia » 2013-03-08, 19:08

Nie czuję się specjalistą w tej dziedzinie, ale spróbuję coś podpowiedzieć. Niestety, nie można w tej sytuacji jednoznacznie rozstrzygnąć, a zatem ostateczną decyzję podejmie dyrektor szkoły, ewentualnie... sąd pracy.

leeloo83 pisze:zatrudniony obecnie w szkole anglista. Anglista ten ma umowę do końca sierpnia.
Pytanie, czy jego umowa jest poprawnie zawarta, a więc czy nie powinna być umową na czas nieokreślony?

Jeśli ten anglista ma źle zawartą umowę i jest tego świadom, może się ubiegać o dostosowanie umowy do obowiązujących przepisów. Wówczas raczej on ma pierwszeństwo w zatrudnieniu.

Jeśli anglista ma dobrze zawartą umowę, to raczej Ciebie dyrektor powinien pozostawić, ewentualnie ograniczając etat (bo pewnie i tak zabraknie godzin angielskiego do pełnego etatu). Mam nadzieję, że dyrektor wie o Twoich kwalifikacjach do angielskiego.

Ale dyrektor może też pozostawić dotychczasowego anglistę jako bardziej doświadczonego. Wówczas miałabyś może szansę na wygraną przed sądem pracy.

Ważne jest też, jakimi kryteriami (powinny być spisane) kieruje się dyrektor przy wyborze nauczyciela do zwalniania.

W necie są różne wyroki sądów pracy dotyczące zwalniania nauczycieli. Może trafisz na jakieś. A może ktoś tutaj zacytuje lub podlinkuje?

leeloo83

Postautor: leeloo83 » 2013-03-08, 19:52

Bardzo dziękuję.

leeloo83

Postautor: leeloo83 » 2013-03-10, 15:06

Okazuje się jednak, że będzie to całkowita likwidacja placówki, a następnie utworzenie filii. W takim przypadku zdaje się, że nie mam ani prawa do przejścia w stan nieczynny, ani do pierwszeństwa w zatrudnieniu przed kimkolwiek... (?)

Ktoś...
Przedmiot: Religia

Postautor: Ktoś... » 2013-03-16, 20:31

Witam :)
W szkole pracuje prawie 20 lat , przez cały ten czas wyjeżdżam z ucznimi na obozy i kolonie.W tym roku również byłem z grupką swoich uczniów jako wychowawca na obozie zimowym. Po powrocie z obozu otrzymałem od dyrektora szkoły ( szkoła nie była organizatorem obozu ) za zorganizowanie grupy UPOMNIENIE z art.108 KP , od powrotu Dyrektor ciagle sie interesuje tym wyjazdem , nakazał sobie pokazanie dokumentów z obozu ... czy On ma prawo wgladu do dokumentów nie zwiazanych z nasza placówka szkolna ? i czy wogóle ma prawo interesowac sie i ingerowac w to w jaki sposób spedzam czas wolny ? kilka razy byłm wręcz przesłuchiwany przez dyrektora , vice dyrektora i pedagoga w sprawie zimowego wyjazdu . Powiem szczerze że w tym momencie boje sie wchodzic do szkoły żeby nie zostac zaproszonym do gabinetu Dyrektora na tzw : ROZMOWĘ.Wczasie ostatniego posiedzenia GP zostałem publicznie napietnowany przez szkolna władze i przy wszystkich nauczycielach został mi wydany zakaz organizowania grup na kolonie . Proszę o pomoc w tej sprawie bo nie wiem jak mam ocenic postawe dyrektora i czy to nie jest już czasami mobbing ?

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-03-16, 21:08

Upomnienie i nagana

Przepisy kodeksu pracy zawierają katalog naruszeń, za które pracodawca może nałożyć na pracownika kary upomnienia i nagany. Kary te mogą być nałożone tylko za następujące naruszenia:

- nieprzestrzeganie ustalonej organizacji i porządku w procesie pracy;

- nieprzestrzeganie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy;

- nieprzestrzeganie przepisów przeciwpożarowych;

- nieprzestrzeganie przyjętego sposobu potwierdzania przybycia i obecności w pracy;

- nieprzestrzeganie przyjętego sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy.

To za co KONKRETNIE dostałeś to upomnienie?!
Ktoś... pisze:czy On ma prawo wgladu do dokumentów nie zwiazanych z nasza placówka szkolna
Sam wiesz, że nie.
Ktoś... pisze: został mi wydany zakaz organizowania grup na kolonie .
Pisemnie? Jaka podstawa?
Coś tu śmierdzi...
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Ktoś...

Postautor: Ktoś... » 2013-03-18, 16:27

Witam !
Dziekuję za podpowiedzi w mojej sprawie :) Iluka upomnienie dostałem dokładnie za to że , cytuję : ...niepoinformowałem dyrekcji szkoły o organizowanym wyjeżdzie uczniów na obóz rekreacyjno - wypoczynkowy w okreszie ferii zimowych ....ale podkreślam ze szkoła nie była organizatorem obozu tylko Ośrodek wypoczynkowy z Poroniana . Co wiecej dziś zostało mi oznajmione że bede się tłumaczył przed prokuratorem...tylko nie wiem za co ?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-03-19, 16:28

Ktoś... pisze:tylko nie wiem za co ?
Macabra :x I janie mam pojęcia. Może w Waszym statucie macie jakiś zapis o obowiązku poinformowania :!: :?:
Ktoś... pisze: ...niepoinformowałem dyrekcji szkoły o organizowanym wyjeżdzie uczniów na obóz rekreacyjno - wypoczynkowy w okresie ferii zimowych ...
Ale to organizowałeś jako pracownik tego ośrodka może :idea: Byłeś tam kierownikiem obozu :?:
W każdym razie moja rada: porozumiewaj się z dyrekcję w tej sprawie tylko na piśmie i proś o podstawę prawną każdego ruchu. Nie wdawaj się w słowne przepychanki.
Grunt, to zrozumieć , o co tutaj komuś tak naprawdę chodzi :wink:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Ktoś...

Postautor: Ktoś... » 2013-03-22, 14:58

Juz wiem o co chodzi poprostu Dyrekcja chce mojej głowy...coż nie każdy pracownik jest mile widziany i nie każdego można sie łatwo pozbyc szczególnie jak sie ma do czynienia z nauczycielem dyplomowanym który robi w dodatku dobre wyniki . Dziekuje za pomoc teraz już pozostało mi tylko czekac na ,, wyrok ...,,

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-03-23, 12:59

Trzymam kciuki :!:

- Co ma pan za­miar ro­bić po od­sie­dze­niu trzech wy­roków po 95 lat za roz­maite przestępstwa?
- Hmm... Mam za­miar pra­cować z dziećmi!

Woody Allen

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-04-14, 22:59

leeloo83 pisze:Okazuje się jednak, że będzie to całkowita likwidacja placówki, a następnie utworzenie filii. W takim przypadku zdaje się, że nie mam ani prawa do przejścia w stan nieczynny, ani do pierwszeństwa w zatrudnieniu przed kimkolwiek... (?)

Jeśli to likwidacja placówki - masz praco do odprawy. Jeśli chodzi o dalsze zatrudnienie - przesłanek do pierwszeństwa przy likwidacji nie widzę. Chyba że, tamten anglista ma poprawnie skonstruowaną umowę na czas określony - wtedy Ty masz pierwszeństwo. Dodam jeszcze, że nie zawsze sąd pracy przywraca do pracy osoby, które miały niepoprawnie zawarte umowy - czasem pozostają na odszkodowaniu.
"My wish is world's command"

Wróć do „Prawo oświatowe”