Postautor: awaleczna » 2013-04-03, 17:55
Odradzam jak mogę pakiet "Oto ja" wyd. Mac. Co mam do wydawnictwa: lekceważy moje maile z zapytaniami o pomoce, które obiecywano; nie wydano W OGÓLE multibooka na drugi sem., zaś na 1.sem. opublikowano w ...styczniu 2013. Dodam, że wydawnictwo obiecuje na stronie www, że przyśle multibook do szkoły dla n-ela, a zamiast tego - zbywa go za pośrednictwem przedstawicielki słowami "niech sobie pani ściągnie ze strony wydawnictwa". Wydawnictwo przekazało szkole (może powtórzę - szkole) laptop, który był uszkodzony. Na mojego maila z prośbą o wymianę kazano mi zgłosić ten fakt do serwisu Dell; nie będę opisywać perypetii technicznych - po wymianie kilkunastu maili z wydawnictwem pani przedstawicielka przyjechała i wymieniła laptop na inny. Co do samego laptopa: gwarancja "podarunku" dla szkoły kończyła się w grudniu, a laptop podarowano w połowie września (nie mylę się - chodzi o niecałe 3 miesiące gwarancji). Czy wiem co będzie w klasie drugiej w pakiecie "Oto ja"? Ano - niestety, nie. Jest kwiecień, pakietu nie ma, ale cóż - wcale mnie to nie dziwi. To teraz przejdę do samego pakietu. Porywanie się na system wartości jako wiodącą tematykę dla małych dzieci jest nielada wyzwaniem, któremu autorzy nijak nie mogli sprostać. W pakiecie jest jeden wielki bałagan, nie wiadomo o co chodzi, teksty i ćwiczenia w ogóle nie korespondują z tym, co jest tematem zajęć. Teksty do czytania są beznadziejne, zdecydowanie lepsze miałam w zerówce w wyd. Nowa Era. Narobiono dodatkowych pomocy typu "portfolio dla ucznia", jakieś zestawy do rysowania po folii specjalnym pisakiem... Spośród 22 pisaków - 8 było do wyrzucenia, bo w ogóle nie pisały (nie można niczym zastąpić tego badziewia). Dodatki sa na poziomie pięciolatka, zaś leży całkowicie to, co dziecko powinno umiec - pisanie, czytanie i liczenie. Świat wartości w "Oto ja" jest całkowicie bezwartościowy, zaś sam pakiet - całkowicie bezużyteczny pod względem dydaktycznym. Dodam, że pracuję 24 lata w szkole i jestem wściekła na samą siebie jak idę na zastępstw do innej 1. klasy, gdzie dzieci mają idealnie uporządkowane treści w "Elementarzu XXI wieku", mają dodatkowe zeszyty do kaligrafii i matematyki. Odradzam, odradzam, odradzam pakiet "Oto ja". No, chyba, że ktoś chce "przepchnąć " dzieci z poziomu na poziom i nie zależy mu na tym, by dzieci wyposażone były w wiedzę i umiejętności, a z klas I -III wyniosły jedynie wspomnienia fajnej zabawy.