ciąża i jej prawa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Afroditte

Re: ciąża i jej prawa

Postautor: Afroditte » 2013-04-08, 11:46

Zastanawiam się, czy w świetle zmian, jakie szykuje rząd - mam na myśli tzw. roczny urlop macierzyński czy rodzicielski, roczna nieobecność w pracy wyklucza mamy realizujące staż. Tak samo dzieje się, gdy kobieta przebywa na długotrwałym zwolnieniu w ciąży + macierzyński, jeśli wówczas nieobecność trwa NIEPRZERWANIE rok to staż przepada.

I tu nasuwa mi się pytanie - czy teoretycznie wystarczy, by zwolnienie przerwać choćby na jeden dzień by stażu nie utracić??? Lub - rodzicielski wykorzystać w częściach, jak to być może zaproponuje rząd?

Druga sprawa:
sushi80 pisze:Witam!
Jestem nauczycielem kontraktowym, w ciąży. Macierzyński skończy mi się z końcem sierpnia, później wykorzystam zaległy urlop wypoczynkowy. 1 września mam zamiar złożyć wniosek o rozpoczęcie stażu na nauczyciela mianowanego. Po wykorzystaniu urlopu chciałabym iść na urlop wychowawczy i pracować na pół etatu. Tu moje pytanie czy w tej sytuacji będę mogła realizować staż?tzn. wychowawczy + pół etatu.

Czyli zatem jest możliwe, by w trakcie urlopu wychowawczego pracować??? Zyskuje się tym ochronę stosunku pracy jak mniemam, lecz czy można realizować staż na wychowawczym? Czy dyrektor może się na taki wniosek nie zgodzić? Czy można pracować tylko na pół etatu? Ile wynosi wtedy pensja?
"My wish is world's command"

Yoka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2013-04-08, 14:14

pierwsza część:

teoretycznie można przerwać na parę dni/tygodni i potem znów iść i się nie przerywa tylko potem raz zlicza, ale praktycznie, który dyrektor na to się zgodzi? Bo co, Twój zastępca będzie kilka dni/tygodni bezrobotny i potem znów będzie Cię zastępował? Wątpię, że to przejdzie.

Druga część:

jest możliwe, jęsli to nie koliduje z opieką nad dzieckiem. Czyli nie możesz dziecka oddać do żłobka/przedszkola ani pod płatną opiekę. Więc nie bardzo widzę sens brania wychowawczego, kiedy chcesz pracować na cały etat, bo co zrobisz z dzieckiem?

edzia

Postautor: edzia » 2013-04-08, 21:26

Afroditte pisze:Czyli zatem jest możliwe, by w trakcie urlopu wychowawczego pracować???
To nie do końca tak jest, że można pracować. Można, ale:
Art. 186'2.
§1. W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

Natomiast być może w pytaniu chodzi raczej o:
Art. 186'7.
§1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

Afroditte pisze:Zyskuje się tym ochronę stosunku pracy jak mniemam, lecz czy można realizować staż na wychowawczym?
Można, jeżeli pracuje się w wymiarze nie mniejszym niż 1/2 etatu.

Afroditte pisze:Czy dyrektor może się na taki wniosek nie zgodzić?
Nie może się nie zgodzić.

Afroditte pisze:Ile wynosi wtedy pensja?
Jest proporcjonalna do wymiaru godzin.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-04-09, 18:36

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Yoka, pisząc o przerwie miałam na myśli sytuację, kiedy można by takie zwolnienie lub rodzicielski przerwać np na weekend, święta, feerie, wakacje lub ich część.
Czyli rozumiem, że po takiej nawet kilkudniowej przerwie potem wystarczy zliczyć dni nieobecności w pracy i nawet jeśli wyjdzie ich w sumie więcej niż te 365 dni to i tak staż nie przepadnie?

edzia bardzo dziękuję za podanie źródeł, pierwszy raz słyszałam o takich rozwiązaniach.
Teoretycznie więc można być na wychowawczym i pracować na 17/18 (skrajny przypadek) a dyrektor musi się na to zgodzić.
Zyskuje się tym ochronę stosunku pracy np. na trzy lata jeśliby wykorzystać cały urlop a po takim wychowawczym dyrektor musi zapewnić pracownikowi miejsce pracy. Ciekawostka :) Ciekawe co mnie jeszcze zadziwi :)

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-04-09, 22:44

nie wypowiem się w kwestii tych zmienionych urlopów teraz (macierzyński z cześcia dla ojca), ale urlopu macierzyńskiego nie można przerwać i po kilku dniach kontynuować. Za to możesz wrócić na jakiś czas po macierzyńskim, po czymwystąpić z wnioskiem o wychowawczy. Wychowawczy też bierzesz w częściach i nie muszą następować bezpośrednio po sobie (max. 3 lata, do 4 r.ż. dziecka).

Co do pracy podczas wychowawczego, to pamiętaj, że nie może to kolidować z opieką Twoją osobistą nad dzieckiem, więc mi się wydaje małorealne pracować na 17/18 i sprawować opiekę nad dzieckiem. Poza tym siedząc w domu na wychowawczym, a dorabiając sobie w innej szkole na parę godzin, też masz ochronę w pierwszym miejscu zatrudnienia, jeśli o to Ci chodzi.

koma

Postautor: koma » 2013-04-09, 23:14

Afroditte pisze:I tu nasuwa mi się pytanie - czy teoretycznie wystarczy, by zwolnienie przerwać choćby na jeden dzień by stażu nie utracić???

Ciąża ma swoje prawa, ale uczniowie też!
Albo możesz pracować - albo nie możesz. Nie można zjeść ciastko i mieć ciastko.
Przerwanie dlugiego zwolnienia na dzień czy dwa przerywa prawo szkoły do zatrudnienia kogoś na zastępstwo i uczniowie po prostu nie mają lekcji przez kilka tygodni.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-04-11, 09:46

więc mi się wydaje małorealne pracować na 17/18 i sprawować opiekę nad dzieckiem.

Mi też, dlatego przedstawiłam taką sytuację czysto teoretycznie. Jednak tak na chłopski rozum każda praca podczas urlopu wychowawczego, nawet na pół etatu jak to proponuje ustawa, koliduje z opieką. Bo niby jak kobieta się opiekuje dzieckiem, jeśli jest w pracy...

koma, nie doczytałaś mojego ostatniego postu, czyli:

pisząc o przerwie miałam na myśli sytuację, kiedy można by takie zwolnienie (lub rodzicielski) przerwać np na weekend, święta, feerie, wakacje lub ich część.
Czyli rozumiem, że po takiej nawet kilkudniowej przerwie potem wystarczy zliczyć dni nieobecności w pracy i nawet jeśli wyjdzie ich w sumie więcej niż te 365 dni to i tak staż nie przepadnie?

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-04-11, 12:21

ale nie da się mieć przerwy na święta i wakacje, bo macierzyńskiego przerwać nie można, możesz go jedynie wcześniej zakońćzyć i wrócić. A wychowawczy w szkole też nie bierze się bez wakacji tylko zasadniczo obejmuje święta i wakacje tak jak lecą.

koma

Postautor: koma » 2013-04-11, 23:45

Afroditte pisze:koma, nie doczytałaś mojego ostatniego postu, czyli:

Doczytałam:)
To nie ma znaczenia, że zwolnienie przerywasz na dni wolne od zajęc szkolnych.
Wystarczy, że nie ma ciągłości, aby zastępstwo za długo nieobecnego nauczyciela było przerwane.
Czasami dyrektor znajduje jakies pieniadze na zastępstwa doraźne, jednak generalnie może kogoś zatrudnic dopiero po przeszło 30 dniach nieobecności i kazde przerwanie zwolnienia każe ten okres 30 dni powtarzać.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-04-13, 10:46

Yoka, mi chodzi nie o macierzyński ani wychowawczy przecież....

Powtórzę więc jeszcze raz:

pisząc o przerwie miałam na myśli sytuację, kiedy można by takie zwolnienie lub rodzicielski przerwać np na weekend, święta, feerie, wakacje lub ich część.

Pytanie zasadnicze brzmi - czy aby uniknąć przerwania stażu wystarczy przerwać długotrwałe zwolnienie lekarskie w sposób opisany wyżej by tego stażu nie utracić? Chodzi mi o to, że jeśli kobieta przebywa na zwolnieniu z kodem B nieprzerwanie kilka miesięcy a potem dochodzi do tego macierzyński, którego nie można przerwać to w sumie może wyjść więcej niż rok jej nieobecności w pracy (nieprzerwanej).
A tak, jeśli nawet nie było jej rok lub ponad w pracy, lecz w sumie między danymi nieobecnościami byłby chociaż jeden dzień to być może taki staż nie uległby stracie (?).

To nie ma znaczenia, że zwolnienie przerywasz na dni wolne od zajęc szkolnych.
Wystarczy, że nie ma ciągłości, aby zastępstwo za długo nieobecnego nauczyciela było przerwane.

Dla mnie znaczenie ma ogromne. Za mnie zastępstw organizować nie będzie trzeba, dlatego dotychczas wcale o to nie pytałam. Choć rozumiem, że w innym wypadku może być to kłopotliwe.

koma

Postautor: koma » 2013-04-13, 11:01

Afroditte pisze:Za mnie zastępstw organizować nie będzie trzeba

Nie wiem, dlaczego nie potrzeba zastępstw - co robisz w szkole??
uważaj, aby sie nie okazało, że nie jesteś tam w ogóle potrzebna...
Za pierwszy miesiąc zwolnienia placi szkoła - dalej przechodzisz na zasilek chorobowy zusowski. Przerywanie zwolnienia może tu mieć znaczenie...

Generalnie nieobecności się nie sumuje, ale wątpię, czy jakikolwiek lekarz zaryzykuje przerywanie zwolnienia.
Powtórzę - albo jesteś niezdolna do pracy, albo możesz pracować.

W tej chwili nagminnie ZUS kontroluje zwolnienia i może Ci zakwestionować niezdolność do pracy. Wtedy wracasz do pracy następnego dnia po kontroli.

Lepiej z takim rozwiązaniem nie kombinować.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-04-13, 11:19

koma pisze:Za pierwszy miesiąc zwolnienia placi szkoła - dalej przechodzisz na zasilek chorobowy zusowski. Przerywanie zwolnienia może tu mieć znaczenie...

Jakie? Tylko takie skąd dostaje się wynagrodzenie?

koma pisze:Generalnie nieobecności się nie sumuje,

Czyli? Przy stażu jednak sumowanie ma znaczenie... bo o ilość dni nieobecnych przedłuża się staż - jeśli będzie ich więcej niż 365 dni to staż przepada.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-04-13, 11:55

Chyba już znalazłam odpowiedź na moje pytania, na innym forum (nie wiem czy mogę podać nazwę). Wkleję zawartość:

" Cytat:
art. 9 ust 5.
W przypadku nieobecności nauczyciela w pracy z powodu czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej nieprzerwanie dłużej niż miesiąc, staż ulega przedłużeniu o czas trwania tej nieobecności. W przypadku nieobecności dłuższej niż rok nauczyciel obowiązany jest do ponownego odbycia stażu w pełnym wymiarze.

nic w tym przepisie nie wskazuje, że nieobecności w okresie stażu się sumują i po przekroczeniu roku, staż należy powtórzyć.

Wcześniejsze brzmienie tego przepisu nakazywało sumować nieobecności i brzmiał ten przepis tak.

Cytat:
art 9 ust. 3.
Staż, o którym mowa w art. 9c ust. 1, przerywa się w przypadku nieobecności nauczyciela w szkole z powodu: czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy oraz urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej łącznie dłużej niż 3 miesiące, z zastrzeżeniem ust. 3a.

3a. W przypadku nieobecności w pracy z powodu urlopu macierzyńskiego staż ulega przedłużeniu o czas trwania tego urlopu.

własnie słowo łącznie nakazywało sumowanie nieobecności w poprzednim brzmieniu a po noewlizacji nie ma sumowania i staz jest przedłużany wyłacznie po przekroczeniu 30 dni a przerywany gdy ciągła (a nie łączna) nieobecność trwa dłużej niż rok."

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-04-13, 16:04

ale tak zdroworozsądkowo, jaki lekarz przerwie Ci L4 na 1-2 dni i da potem dalej? Który dyrektor na to pójdzie?

koma

Postautor: koma » 2013-04-13, 16:44

Afroditte pisze:Chyba już znalazłam odpowiedź na moje pytania, na innym forum (nie wiem czy mogę podać nazwę). Wkleję zawartość:

Dzięki, ale niepotrzebnie - prawo "awansowe" znamy :mrgreen:
Odpowiedź dostałaś ode mnie - nie wystarczyło???

Wróć do „Prawo oświatowe”