ciąża i jej prawa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Afroditte

Re: ciąża i jej prawa

Postautor: Afroditte » 2013-04-14, 22:38

Który dyrektor na to pójdzie?

Jak to - "pójdzie"? Dyrektor dostaje zwolnienie albo nie. Na co tu miałby "iść"? Jeśli otrzymuje zwolnienie od pracownika to może na nie nie wyrazić zgody? Litości...

Dzięki, ale niepotrzebnie - prawo "awansowe" znamy :mrgreen:

Uznałam, że taka rzeczowa odpowiedź z przytoczeniem paragrafów i komentarzem przyda się komuś, kto tego prawa do końca nie zgłębił :mrgreen:

Odpowiedź dostałaś ode mnie - nie wystarczyło???

Wybacz, ale odpowiedź
Generalnie nieobecności się nie sumuje
nie była dla mnie wyczerpująca, choć dziękuję i za taką :mrgreen"

Podsumowując - staz jest przedłużany wyłacznie po przekroczeniu 30 dni nieobecności a przerywany gdy ciągła (a nie łączna) nieobecność trwa dłużej niż rok.
"My wish is world's command"

Yoka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2013-04-15, 09:16

Afroditte, a który lekarz w ciąży wystawi Ci L4 z przerwą? Odpowiedź: żaden. Albo jesteś na L4 ciągiem bo coś Ci jest i nie dajesz rady chodzić do pracy, albo pracujesz. Może zrobić Ci przerwę, ale nie na weekend tylko np. na cały tydzień lub nawet 2 lub 3, a wtedy nie masz wyjścia i musisz iść do pracy.
Poza tym, rozumiem, że teraz to Ty tylko teoretycznie analizujesz scenariusze...Nie masz pewności, jak ciąża będzie przebiegać. Znam osoby, co też tak analizowały, wyliczały, a potem się okazywało, że od 12tyg leżały płasko, nieraz w szpitalu, do końca ciąży i pisńco z tych wyliczeń teoretycznych.

stokrotka80
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: stokrotka80 » 2013-04-18, 21:26

W maju kończę staż na n-la mianowanego, teoretycznie w lipcu egzamin, podwyżka pensji od 1 września, ale.... planuję ciążę. Jeżeli uda mi się "zaciążyć" w najbliższym czasie to chciałabym już w wakacje iść na zwolnienie (pierwszą ciążę miałam zagrożoną, wg lekarza druga też może mieć te same problemy) i teraz jak to będzie z moją podwyżką? jeśli dostarczę zwolnienie po 2 września 2013 pierwsza pensja będzie większa ale następne będą średnia z ostatnich 12 miesięcy. Od kiedy zus przejmie wypłacanie mi pensji, czy to szkoła będzie wypłacała? nie wiem.... A jeśli pójdę na zwolnienie już w wakacje (z wiadomych względów:)) to co z podwyżką? dostanę wyrównanie po macierzyńskim, przed wychowawczym, czy po powrocie do pracy??

I jeszcze jedno pytanie: w ostatnich miesiącach pracowałam dodatkowo na umowę zlecenie - praca nie związana z edukacją, czy te zarobki sumują się z tymi szkolnymi do naliczenia średniej? ( z tego co czytałam zrozumiałam, że nie ale może się mylę;))

stokrotka80
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: stokrotka80 » 2013-04-18, 21:28

W maju kończę staż na n-la mianowanego, teoretycznie w lipcu egzamin, podwyżka pensji od 1 września, ale.... planuję ciążę. Jeżeli uda mi się "zaciążyć" w najbliższym czasie to chciałabym już w wakacje iść na zwolnienie (pierwszą ciążę miałam zagrożoną, wg lekarza druga też może mieć te same problemy) i teraz jak to będzie z moją podwyżką? jeśli dostarczę zwolnienie po 2 września 2013 pierwsza pensja będzie większa ale następne będą średnia z ostatnich 12 miesięcy. Od kiedy zus przejmie wypłacanie mi pensji, czy to szkoła będzie wypłacała? nie wiem.... A jeśli pójdę na zwolnienie już w wakacje (z wiadomych względów:)) to co z podwyżką? dostanę wyrównanie po macierzyńskim, przed wychowawczym, czy po powrocie do pracy??

I jeszcze jedno pytanie: w ostatnich miesiącach pracowałam dodatkowo na umowę zlecenie - praca nie związana z edukacją, czy te zarobki sumują się z tymi szkolnymi do naliczenia średniej? ( z tego co czytałam zrozumiałam, że nie ale może się mylę;))

koma

Postautor: koma » 2013-04-18, 22:25

stokrotka80 pisze:W maju kończę staż na n-la mianowanego, teoretycznie w lipcu egzamin, podwyżka pensji od 1 września, ale.... planuję ciążę. Jeżeli uda mi się "zaciążyć" w najbliższym czasie to chciałabym już w wakacje iść na zwolnienie (pierwszą ciążę miałam zagrożoną, wg lekarza druga też może mieć te same problemy) i teraz jak to będzie z moją podwyżką? jeśli dostarczę zwolnienie po 2 września 2013 pierwsza pensja będzie większa ale następne będą średnia z ostatnich 12 miesięcy. Od kiedy zus przejmie wypłacanie mi pensji, czy to szkoła będzie wypłacała? nie wiem.... A jeśli pójdę na zwolnienie już w wakacje (z wiadomych względów:)) to co z podwyżką? dostanę wyrównanie po macierzyńskim, przed wychowawczym, czy po powrocie do pracy??

Już w wakacje na zwolnienie...
Hmmm...

Pierwsza pensja będzie "po nowemu". Jeden miesiąc.
Po miesiącu płacenie przejmuje ZUS i dostajesz średnią z roku (zasiłek chorobowy).
Żadnego wyrównania - ani po macierzyńskim, ani po powrocie do pracy - nie dostaniesz, no bo na jakiej podstawie???

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-04-19, 10:52

jeśli pójdziesz na L4 w wakacje, to podwyżka będzie tylko na papierrze i żadne wyrównanie Ci się nie należy, bo przecież będziesz miała płacone L4 wówczas, a potem zasiłek macierzyński. Nawet jak pojawisz się w pracy na parę dni we wrześniu, to owszem, za wrzesień dostaniesz wyższą pensję,ale zasiłek macierzyński liczony jest z dochodów z 12 miesięcy wstecz, a więc niewiele Ci to da.

ZUS przejmie Cię po 35 dniu ciągłego L4.

O te dochody z umowy zlecenia zapytaj w ZUSie po prostu.

nixia

Postautor: nixia » 2013-04-27, 20:26

Witam! Staramy się z mężem o dziecko. Dowiedziałam się w pracy ze od września mam otrzymać wychowawstwo i teoretycznie rozpocząć staż na nauczyciela mianowanego. Jak to wyglada formalnie? Znajdę w ciążę i wiadomo do końca ciąży nie będę pracować a potem pójdę na macierzyński. Co ze stażem? Czy dyrektorka może przydzielić wychowawstwo komuś innemu? (To byłoby moje pierwsze w życiu wychowawstwo więc dość dużo stresu pewnie)

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2013-04-27, 21:31

nixia pisze: Znajdę w ciążę i wiadomo do końca ciąży nie będę pracować a potem pójdę na macierzyński. Co ze stażem?

A skąd masz pewność, że nie będziesz pracować?
Dlaczego zakładasz z góry, że coś będzie źle przebiegać.
Trzeba myśleć pozytywnie.
Znam wiele osób, które do samego końca pracowały i nic się nie stało.

A co ze stażem?
Nie musisz go przecież rozpoczynać.
Nie ma takiego obowiązku.

nixia

Postautor: nixia » 2013-04-28, 13:30

A skąd masz pewność, że nie będziesz pracować?
Dlaczego zakładasz z góry, że coś będzie źle przebiegać.
Trzeba myśleć pozytywnie.
Znam wiele osób, które do samego końca pracowały i nic się nie stało.

Nie zakładam z góry że coś będzie złego się działo. Po prostu nie wyobrażam sobie pracy w mojej szkole w 8 czy 9 miesiącu ciąży (duża szkoła, specyficzne i trudne dzieci - na prawdę dużo nerwów i stresu).

Zastanawiam sie po prostu czy żeby robić staż na nauczyciela mianowanego trzeba mieć np wychowawstwo?

Muszę porozmawiać z dyrekcją, boje się że staż i wychowawstwo (w trakcie ciąży) to trochę za dużo.

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-04-28, 16:38

nie trzeba mieć. Nie ma wymogu, że nauczyciel robiący staż musi być wychowawcą. Znam nauczycieli, którzy przepracowali jużok 20 lat w szkole i w życiu nie mieli wychowawstwa, a są już dyplomowani.

Czyli chcesz z góry uprzedzić dyrekcję, że planujesz ciążę? A masz umowę na stałe?

nixia

Postautor: nixia » 2013-04-29, 15:41

Yoka pisze:Czyli chcesz z góry uprzedzić dyrekcję, że planujesz ciążę? A masz umowę na stałe?

Własnie nie wiem jak mam to zrobić. Nie chciałabym chyba zaczynać stażu, mieć wychowawstwa w trakcie ciąży, za dużo stresu, poza tym jeśli będę w trakcie stażu na zwolnieniu dłużej niż rok będę musiała zacząć wszystko od nowa.

Umowę mam na stałe, to nawet nie jest kwestia planowania tylko starania się już o dziecko. Myślę że powiem że staramy się z mężem o dziecko i nie chciałabym zaczynać teraz awansu.....bo właściwie to ona sama z góry już założyła że będę robić awans

Yoka

Postautor: Yoka » 2013-04-29, 17:10

proponuję nic nie mówić i nie składać wniosku o rozpoczęcie stażu i tyle.
Dyrekcja nie może Ci kazać robić stażu, nie ma też wymogu robienia stażu na nauczyciela mianowanego.
I nie mów nic o planach i staraniach.
Zajdziesz w ciążę, to będzie wiedziała, czemu wniosku nie złożyłaś.

nixia

Postautor: nixia » 2013-05-05, 15:24

Yoka pisze:proponuję nic nie mówić i nie składać wniosku o rozpoczęcie stażu i tyle.
Dyrekcja nie może Ci kazać robić stażu, nie ma też wymogu robienia stażu na nauczyciela mianowanego.
I nie mów nic o planach i staraniach.
Zajdziesz w ciążę, to będzie wiedziała, czemu wniosku nie złożyłaś.

Dziękuje za podpowiedź.
Rozumiem że kwestią rozpoczęcia awansu jest złożenie wniosku? Dokładnie nie składając go dam jej do zrozumienia że nie chcę zaczynać awansu a dlaczego to już raczej nie muszę się tłumaczyć

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2013-05-05, 15:30

nixia pisze:Rozumiem że kwestią rozpoczęcia awansu jest złożenie wniosku? Dokładnie nie składając go dam jej do zrozumienia że nie chcę zaczynać awansu a dlaczego to już raczej nie muszę się tłumaczyć

Zgadza się. Bez wniosku nie rozpoczniesz awansu.
A obowiązku robienia awansu na kolejne stopnie nie ma.

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2013-05-05, 15:54

nixia pisze:Rozumiem że kwestią rozpoczęcia awansu jest złożenie wniosku? Dokładnie nie składając go dam jej do zrozumienia że nie chcę zaczynać awansu a dlaczego to już raczej nie muszę się tłumaczyć

Zgadza się. Bez wniosku nie rozpoczniesz awansu.
A obowiązku robienia awansu na kolejne stopnie nie ma.

Wróć do „Prawo oświatowe”