Urlop dla poratowania zdrowia

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

borówka18
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Re: Urlop dla poratowania zdrowia

Postautor: borówka18 » 2013-01-07, 08:10

nisia2606
Przedmiot: Język angielski

Postautor: nisia2606 » 2013-02-03, 22:29

Witam,
mam pytanie odnośnie urlopu zdrowotnego.
Obecnie przebywam na takim urlopie, który został mi orzeczony do lipca.
W lutym miałam mieć zabieg związany z usunięciem guzków na strunach głosowych. W międzyczasie okazało się, że jestem w ciąży i wykonanie zabiegu jest oczywiście niemożliwe. Termin porodu mam na sierpień.
Czy w związku z tym istnieje jakakolwiek możliwość przerwania urlopu zdrowotnego i wykorzystania jego pozostałej części (w celu wykonania zabiegu) po urlopie macierzyńskim?
Obawiam się, że jest to raczej niemożliwe, ale zawsze warto zapytać kogoś, kto się na tym zna. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-02-03, 22:47

Skrócenie urlopu dla poratowania zdrowia możliwe jest na wniosek nauczyciela, który korzysta z tego urlopu. Jeśli dyrektor szkoły wyrazi zgodę na propozycję pracownika i skróci okres udzielonego urlopu dla poratowania zdrowia – wówczas nauczyciel zostaje dopuszczony do pracy na swoim dotychczasowym stanowisku.

Warunkiem dopuszczenia nauczyciela do pracy po zakończonym urlopie dla poratowania zdrowia (nawet, jeśli zostanie on skrócony) jest orzeczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do pracy nauczyciela na określonym stanowisku. Skierowanie na badania kontrolne wystawić powinien dyrektor szkoły. Badanie kontrolne przeprowadza lekarz medycyny pracy.

Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela (DzU z 2006 r. nr 97, poz. 674, z późn. zm.), art. 73.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-02-03, 23:08

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Aleksandra08

Postautor: Aleksandra08 » 2013-05-07, 21:24

Mamy u nas problem, który różni prawnicy od prawa oświatowego różnie oceniają i w związku z powyższym udzielają odmiennych odpowiedzi. Może więc tu się ktoś orientuje. Koleżanka jest na urlopie DPZ do końca stycznia przyszłego roku. Dyrektor już zapowiedział, że od września nie będzie dla niej etatu. Czy wypowiedzenie będzie skuteczne w normalnym trybie trzymiesięcznym (czyli od września, co oznaczałoby przerwanie urlopu), czy dopiero po jego zakończeniu (czyli od lutego)?
Będę wdzięczna z odpowiedź i stosowna do tego podstawę prawną. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-05-07, 21:34

Dyr. musi jej zapewnić powrót po urlopie na etat. W ciagu r. szk. nie ma ruchów kadrowych.

wow33
Przedmiot: Informatyka

Postautor: wow33 » 2013-05-20, 16:24

moja druga połówka otrzymała właśnie (nauczyciel dyplomowany - matematyka) obniżenie godzin do 9/18 w związku z ograniczeniem ilości klas w przyszłym roku szkolnym
obecnie jest na półrocznym urlopie zdrowotnym
wczytując się w literę prawa jednoznacznie nie wynika, że półroczny yurlop zdrowotny nie może być przedłużony o kolejnych 6 miesięcy
http://wszystkodlanauczycieli.blogspot. ... ntarz.html
ponadto zapadały już jakieś wyroki obligujące dyrektorów do udzielenia takiego urlopu nauczycielowi
czy ktoś miał już podobną sytuację?

koma

Postautor: koma » 2013-05-20, 20:05

Oczywiście, że może być wydłużony o kolejne pól roku.
Jednak nie dlużej.

buzok
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: buzok » 2013-05-20, 23:19

iluka pisze:Dyr. musi jej zapewnić powrót po urlopie na etat. W ciagu r. szk. nie ma ruchów kadrowych.

Jedna podstawowa zasada to, ze jestes na urlopie dla poratowania zdrowia napewno nie chroni cię przed zwolnieniem. Powodem takiej sytuacji moze byc likwidacja placowki lub zmiejszenie ilosci oddzialow klasowych...
Owszem musi zapewnic miejsce pracy(nie moze zatrudnic kogos na twoje miejsce na stale a ciebie wywalic). A poniewaz w dzisiejszych czasach nizu demograficznego bardzo czesto zdaza sie taka sytuacja i dyrektorzy wykorzystuja ta furtke. Czasami sztucznie wykazuja w arkuszu, ze od wrzesnia zmiejszaja się oddzialy klasowe...:) Znam te zagrania, bo sam ich doswiadczylem hehe

buzok
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: buzok » 2013-05-20, 23:33

Aleksandra08 pisze:Mamy u nas problem, który różni prawnicy od prawa oświatowego różnie oceniają i w związku z powyższym udzielają odmiennych odpowiedzi. Może więc tu się ktoś orientuje. Koleżanka jest na urlopie DPZ do końca stycznia przyszłego roku. Dyrektor już zapowiedział, że od września nie będzie dla niej etatu. Czy wypowiedzenie będzie skuteczne w normalnym trybie trzymiesięcznym (czyli od września, co oznaczałoby przerwanie urlopu), czy dopiero po jego zakończeniu (czyli od lutego)?
Będę wdzięczna z odpowiedź i stosowna do tego podstawę prawną. Pozdrawiam.

Dyrektor nie moze przerwac urlopu dla poratowanie zdrowia...mysle, ze dostanie wypowiedzenie 3 miesiace przed zakonczeniem urlopu i w takiej sytuacji nie ma odwrotu...zawsze moze przejsc w stan nieczynny...

krg54
Przedmiot: Przyroda

Postautor: krg54 » 2013-05-23, 23:08

wow33 pisze:wczytując się w literę prawa jednoznacznie nie wynika, że półroczny yurlop zdrowotny nie może być przedłużony o kolejnych 6 miesięcy

Najwyraźniej nie wczytałaś się dokładnie w literę prawa, bo w art.73 ust.8 KN stwierdza się:"Nauczycielowi można udzielić kolejnego urlopu dla poratowania zdrowia nie wcześniej niż po upływie roku od dnia zakończenia poprzedniego urlopu dla poratowania zdrowia." Więc, gdzie tu brak jednoznaczności? Choćby urlop dla poratowania zdrowia trwał tydzień, to następny można otrzymać po upływie roku od zakończenia tegoż tygodniowego urlopu.

zkt

Postautor: zkt » 2013-05-24, 15:51

Też szukałam wyroków w tej sprawie, choć mi się już chyba nie przyda.
Mówią, że są jakieś tam wyroki, że na urlopie zdrowotnym można wręczyć wypowiedzenie, nawet to gdzieś znalazłam.
"Łatwiej zakończyć współpracę z mianowanym
Umowę o pracę z nauczycielem mianowanym można rozwiązać w trybie art. 20 ust. 1 pkt 1 KN nawet w trakcie korzystania przez niego ze zwolnienia chorobowego, poprzedzającego rozpoczęcie urlopu zdrowotnego. Skąd to wynika? Z tego, że KN zawiera wyczerpujące i zupełne regulacje dotyczące sposobów i trybu nawiązania, zmiany lub rozwiązania stosunku pracy mianowanego nauczyciela. Nie można się więc odnosić do regulacji art. 41 k.p., który dotyczy umów o pracę, a nie pozaumownych stosunków pracy z nominacji"

Ale później znalazłam co innego i to jako wyrok SN:

"Zagadnienie to wyjaśnił Sąd Najwyższy w uchwale z 14 lutego 2012 r. (IIIPZP 1/12). Wskazał, że urlop dla poratowania zdrowia jest szczególnym świadczeniem pracowniczym, zbliżonym do instytucji urlopu wypoczynkowego i wynikającym z indywidualnego stosunku pracy wiążącego pedagoga z pracodawcą. Jego celem jest zapewnienie nauczycielowi możliwości poddania się zalecanemu leczeniu dla odzyskania pełnej zdolności do pracy i kontynuowania zatrudnienia, przy jednoczesnym zagwarantowaniu trwałości stosunku pracy oraz możliwości korzystania przez pracownika z dotychczasowych uprawnień w zakresie wynagrodzenia i innych świadczeń pracowniczych, w tym socjalnych. Nie jest to świadczenie powszechne, gdyż prawo do niego ma wyłącznie grupa zawodowa nauczycieli i to po spełnieniu ściśle określonych kryteriów. W konsekwencji zrealizowanie tych wymogów przez pedagoga i złożenie stosownego wniosku na ręce dyrektora szkoły powoduje, że udzielenie urlopu dla poratowania zdrowia staje się obowiązkiem pracodawcy.

Gwarancja etatu
SN w wyroku z 19 kwietnia 2012 r. (IIPK 204/11) stwierdził, że nauczycielowi korzystającemu z urlopu dla poratowania zdrowia przysługuje pełna ochrona trwałości stosunku pracy, z wyjątkiem sytuacji, gdy dochodzi do całkowitej likwidacji szkoły (art. 41 k.p.). Za tak dalece posuniętą ochroną przemawia to, że w ocenie SN osiągnięcie celu tego urlopu, jakim jest przeprowadzenie zaleconego leczenia, wymaga wykluczenia groźby utraty miejsca pracy, które zapewnia nauczycielowi i jego rodzinie środki utrzymania. Z tego względu w czasie trwania nieobecności w pracy nie można zmienić na niekorzyść warunków zatrudnienia pedagoga, przenieść go w stan nieczynny (wyrok SN z 20 kwietnia 2001 r., I PKN 377/00) ani tym bardziej wypowiedzieć mu stosunku pracy. Do podjęcia tego typu działań nie uprawniają nawet trudności organizacyjne i zagrożenia dla racjonalnej polityki personalnej, związane z korzystaniem z urlopu dla poratowania zdrowia (art. 20 ust. 1 KN)."

Więc jak to jest?

zkt

Postautor: zkt » 2013-05-24, 15:52

I jeszcze jeden wyrok:
Wyrok

Sądu Najwyższego

z dnia 9 września 2010 r.

II PK 54/10

1. Z art. 73 ust. 1 ustawy z 1982 r. - Karta Nauczyciela wynika, iż prawo do urlopu dla poratowania zdrowia jest prawem podmiotowym pracownika. W okresie zaś tego urlopu stosunek pracy nauczyciela jest chroniony. Przeniesienie nauczyciela w stan nieczynny na jego wniosek (lub wypowiedzenie mu stosunku pracy) po rozpoczęciu urlopu jest sprzeczne z celem urlopu i uzasadnia żądanie uznania tego przeniesienia za bezskuteczne.
2. Brak przyczyn do wypowiedzenia stosunku pracy mianowanego nauczyciela, o których mowa w art. 20 ust. 1 pkt. 2 ustawy z 1982 r. - Karta Nauczyciela nie pozwala na wypowiedzenie mu stosunku pracy, szczególnie w sytuacji gdy tuż przed rozpoczęciem urlopu dla poratowania zdrowia przebywa na zwolnieniu lekarskim.

Awatar użytkownika
Dorota64
Przedmiot: Matematyka

Postautor: Dorota64 » 2013-05-30, 23:05

Wg. mnie "PRAWO OŚWIATOWE" powinno zostać zmodyfikowane...najlepiej zaangażować do tego zwalnianych nauczycieli ;)

Dla mnie wydaje się coś nie tak:
-w roku szkolnym, odejście nauczyciela na urlop zdrowotny mogłoby być pewnym zamieszaniem w organizacji szkoły
-zaplanowanie przez nauczyciela urlopu na poratowanie zdrowia od nowego roku szkolnego może się skończyć ... jak u mnie

Przez prawie 30 lat mojej pracy nigdy nie korzystałam z urlopu na poratowanie zdrowia, wakacje wystarczały mi na regenerację sił.
W tym roku szkolnym ( w maju), gdy przedłożyłam wniosek o taki urlop otrzymałam informację- nie należy mi się taki urlop ponieważ nie będę od nowego roku szkolnego miała pełnego etatu.
Czyli urlop nie dla tych co przez lata, ciężko pracowali ... tylko dla tych co mają etat i nie będą mieli skrupułów przerwać cykl nauczania i skorzystać z takiego urlopu ;)

przy okazji

Dla mnie wydaje się coś nie tak:
- nagroda jubileuszowa powinna się należeć za dobrą wieloletnią pracę
- jednak zmniejszenie etatu nauczycielowi, przyniesie oszczędności... dzięki takim jak ja
Czyli nagroda, nie obejmuje tego co nauczyciel wypracował... tylko ważne jest iloma godzinami go obdarują w okresie naliczania lub wypłacania takiej nagrody;)

Pozdrawiam wszystkich takich jak ja, którzy marzą o zmianach... ale przestali liczyć na cokolwiek ;)
Pozdrawiam wszystkich takich jak ja, którzy ze względu na wiek i zdrowie nie powinni się użalać a tym bardziej podskakiwać ;)
Pozdrawiam wszystkich, którzy tak jak ja pocieszają się zawsze tym, że mogło być przecież gorzej ;)
Dorota

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-05-30, 23:31

Dzięki serdeczne za pozdrowienia. Właśnie do takich jak ja są adresowane.

Wróć do „Prawo oświatowe”