zmiana warunków zatrudnienia

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

zkt
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Informatyka

zmiana warunków zatrudnienia

Postautor: zkt » 2013-05-21, 10:54

Proszę o poradę
Jestem nauczycielem dyplomowanym z 20 letnim stażem. Obecnie znajduję się na zwolnieniu lekarskim. Właśnie otrzymałam pocztą wypowiedzenie warunków zatrudnienia na 13/18. Powodem jest zmiana programów nauczania i zmniejszenie liczby oddziałów.

Pytanie 1: Czy dyrektor może wręczyć mi takie wypowiedzenie w trakcie zwolnienia?

Pytanie 2: W szkole pracuje nauczycielka kontraktowa, która ma zapewniony etat, uczy matematyki. Ja także mam uprawnienia do nauczania matematyki (na razie nie uczyłam, uczę fizyki i informatyki, do tej pory starczało godzin). Czy powinien zapewnić etat najpierw dla mnie?

Awatar użytkownika
oliweczkaS
Przedmiot: Biologia, Przyroda

Re: zmiana warunków zatrudnienia

Postautor: oliweczkaS » 2013-05-21, 11:30

Z tego co wiem to Ty masz wyższy stopień awansu, pewnie zatrudniona jesteś na podstawie dyplomowania i dlatego powinnaś mieć zapewniony cały etat.
Oliwia- mama Zuzanny i Błażeja. Żona Darka.
Nauczyciel, jeszcze nie narzekający na pracę :)

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-05-21, 12:07

1. W zasadzie nie może. Ale czytałam gdzieś (próbowałam znaleźć gdzie, ale nie potrafię teraz odnaleźć gdzie to było, na pewno w jakimś orzecznictwie), że w zawodzie nauczyciela możliwe jest wręczenie wypowiedzenia osobie przebywającej na zwolnieniu lekarskim bo w innym przypadku prowadziłoby to do nadużyć (masowe zwolnienia w okresie ruchów kadrowych).

2. Jakie kwalifikacje ma kontraktowa a jakie Ty? TO=o, że Ty jesteś dyplomowana nie może być jedynym kryterium do zwolnienia (choć jednym z pierwszych).
"My wish is world's command"

zkt

Postautor: zkt » 2013-05-21, 12:15

Ja mam oczywiście przygotowanie pedagogiczne i uprawnienia do nauczania informatyki (po politechnice), fizyki (studia podyplomowe), matematyki (studia podyplomowe).

"Ona" - studia pedagogiczne z matematyki

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-05-21, 12:30

A czy dyrektor wie o Twoich uprawieniach? Może warto zadzwonić i zapytać bezpośrednio - dlaczego do ograniczenia wybrał akurat Ciebie?

U mnie w szkole był podobny przypadek. Z tym, że to kontaktowa się wybroniła - miała wyższe kwalifikacje i sukcesy w tej dziedzinie. W sądzie dyplomowana nic nie wskórała niestety. Ale to zależy od wielu czynników - ocena pracy, powiązania z innymi przedmiotami, kwalifikacje, doświadczenie w nauczaniu danego przedmiotu. Tu dochodził też wiek emerytalny.

jinks
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Postautor: jinks » 2013-05-21, 12:38

Dostałeś poleconym?
Nauczycielowi zatrudnionemu na podstawie mianowania niestety MOŻE.
Na podstawie umowy o pracę NIE.
Taki paradoks. Niby mianowanie bardziej chroni przed zwolnieniem, ale tutaj w tym konkretnym przypadku mianowany ma niestety GORZEJ.
Możesz wyrazić zgodę na ograniczenie etatu, ale pod warunkiem - tutaj należy te warunki wypisać. Poproś o pomoc kompetentnego prawnika, albo jakiegoś speca od zatrudniania nauczycieli z PIP-u.
Potem ewentualnie możesz na drodze sądowej wywalczyć zatrudnienie w pełnym wymiarze czasu i odszkodowanie.

zkt

Postautor: zkt » 2013-05-21, 12:40

Dostałam poleconym.
A o jakie warunki tobie chodzi?

zkt

Postautor: zkt » 2013-05-21, 12:45

Grzebałam w NEC-ie - i znalazłam wyrok siedmiu sędziów, z którego wynika, że z definicji art 10 KN wynika, ze nauczyciel zatrudniony przez mianowanie powinien być zatrudniony pełnym wymiarze zajęć i to nie tylko w momencie zatrudnienia.
Oczywiście przy rzeczywistym braku godzin można wypowiedzieć warunki.
W moim przepadku są godziny (przydzielone na razie kontraktowemu), więc chyba powinien przydzielić je mnie?

link do tego wyroku:
http://prawo.money.pl/orzecznictwo/sad- ... zenie.html

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-05-21, 17:27

Co do pytania nr 1 - "zakaz wypowiadania umowy o pracę w czasie zwolnienia lekarskiego (art. 41 k.p.) nie ma zastosowania do stosunków pracy nawiązanych na podstawie mianowania."

Orzecznictwo, które podajesz jest z 1996 roku, poszukaj czegoś świeższego bo prawo się zmienia i nie jest precedensowe.

Ja zapytałabym dyrektora dlaczego to właśnie mi obniża godziny skoro jest jeszcze kontraktowy. Czasem zdarza się, że dyrektorzy liczą na to, że nie orientujemy się w przepisach abo oni sami tacy są :wink:

zkt

Postautor: zkt » 2013-05-21, 21:44

Z dyrektorem nie ma co rozmawiać ,nic to nie zmieni. Nie jest życzliwy dla ludzi. Poza tym nie zna sie na przepisach, ale upiera się przy swoim.
Rzeczywiście jest to uchwała stara. Ale i tak z definicji art 10 KN wynika, ze musi zapewnić pełny wymiar zajęć na czas nieokreślony i tylko w przypadku zaistnienia sytuacji z art 20 może ograniczyć ilość godzin.
Czyli wg mnie to ja jako dyplomowana powinnam dostać pełny etat, a koleżanka kontraktowa - nie koniecznie.
Tylko jak to teraz udowodnić?
Pisać do organu prowadzącego? Czy sąd pracy? Dyrektor w piśmie zaznaczył, że mogę złożyć odwołanie w sądzie pracy i że mam na to 7 dni. Czy rzeczywiście tak jest?

buzok
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: buzok » 2013-05-21, 22:50

Ma takie prawo, bardzo czestro dyrektorzy licza, ze bez dyskusji nauczyciel przyjmie warunki. Ale zawsze mozesz isc do sadu i udawadniac, ze zlamal prawo.
Powodzenia

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-05-22, 17:28

zkt pisze:Z dyrektorem nie ma co rozmawiać ,nic to nie zmieni. Nie jest życzliwy dla ludzi.

Ale jakiś powód do ograniczenia godzin właśnie Tobie musi mieć. Może Ci o tym nie powiedzieć, ale przed sądem będzie musiał przedstawić swoje argumenty.

zkt pisze:Poza tym nie zna sie na przepisach, ale upiera się przy swoim.

I właśnie dlatego proponowałabym z nim najpierw porozmawiać i zapytać o powody wybrania ograniczenia godzin dla Ciebie. Być może - tak jak pisze buzok, liczy na to, że będziesz siedzieć cicho.

zkt pisze:Dyrektor w piśmie zaznaczył, że mogę złożyć odwołanie w sądzie pracy i że mam na to 7 dni. Czy rzeczywiście tak jest?

Tak.

zkt

Postautor: zkt » 2013-05-22, 18:32

Myślę, że powodem jestem ja. Po prostu chcę mi zrobić na złość.

Jak byłam w ciąży na początku 2012 wezwał mnie (a miałam za tydzień być na zwolnieniu lekarskim) i powiedział, że obniży mi etat. Mieliśmy wtedy nauczyciela fizyki kontraktowego z rocznym stażem, więc tamten mu odpowiada. A Pani (czyli ja) mogę sobie poszukać pracy. Tłumaczyłam mu, że jego oświadczenie jest i tak bez znaczenia, bo w ciąży nic mi nie może obniżać. No to stwierdził, że jak wrócę, to on mi od razu wypowie, tłumaczyłam( miał wrócić w grudniu), że może to zrobić, ale i tak będzie miało skutek od nowego roku szkolnego.
Więc na pewno z satysfakcją pisał decyzję o zmniejszeniu etatu.

Po przestudiowaniu Arkusza Organizacyjnego jest jeszcze jeden sposób na znalezienie dla mnie godzin z podstaw przedsiębiorczości, do której też mam uprawnienia i nawet czynnie uczyłam.

zkt

Postautor: zkt » 2013-05-22, 18:33

Piszę właśnie wniosek do sądu pracy i info do starostwa

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-05-23, 10:49

Rozumiem. Ciężka to sytuacja - powodzenia.

Wróć do „Prawo oświatowe”