Pytanie dotyczące PSO z języka polskiego

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

adek987
Kto: uczeń

Pytanie dotyczące PSO z języka polskiego

Postautor: adek987 » 2013-06-05, 18:31

Witam

Mam pytanko do obeznanych w tematach PSO, WSO itd. W następnym roku szkolnym będę chodził do czwartej klasy technikum. W PSO z języka polskiego jest napisane:
"Warunkiem uzyskania pozytywnej oceny semestralnej lub rocznej jest zaliczenie na co najmniej ocenę dopuszczającą:
a) ...
e) ...
f) zajęć dodatkowych przygotowujących do egzaminu maturalnego (dotyczy klas maturalnych)."
Moje pytanie dotyczy podpunktu f. Czy zajęcia dodatkowe przygotowujące do matury są obowiązkowe? Czy jeśli ich nie zaliczę, to języka polskiego też mogę nie mieć zaliczonego? Co się stanie, gdy cała klasa nie zaakceptuje takiego PSO?

Pozdrawiam

adek987
Kto: uczeń

Re: Pytanie dotyczące PSO z języka polskiego

Postautor: adek987 » 2013-06-05, 19:01

Bardzo przepraszam, że piszę post pod moim postem. Mam jeszcze jedno pytanie. W PSO jest napisane, że "uczeń ma prawo poprawić ocenę, z której jest niezadowolony, sprawdzian, pracę klasową w ciągu dwóch tygodni od uzyskania oceny...", oraz: warunkiem uzyskania ocene pozytywnej jest zaliczenie na co najmniej ocenę dopuszczającą m.in. sprawdzianów. Jeżeli nie uda mi się napisać jutrzejszego sprawdzianu przynajmniej na ocenę dopuszczającą i nauczyciel nie da szansy poprawy, czy może wtedy wpisać na koniec roku jedynkę (wychodzi mi trzy).

Wróć do „Kącik uczniowski”