materiały dodatkowe

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

zula24
Kto: rodzic

materiały dodatkowe

Postautor: zula24 » 2013-06-13, 11:51

Jestem mamą dziecka kończącego I klasę. Korzysta z pakietu Elementarz XXI wieku. Wychowawczyni się nam zmieniła w połowie I klasy i nowa Na zastępstwie zostaje do połowy II klasy. Trochę jestem zaniepokojona,zresztą nie tylko ja, w skrócie ujmując bardzo skromną realizacją programu. Dodam że dzieci są zdolne tylko 1 dziecko odstaje od reszty.
Niewiele zadań domowych, sprawdzianów nie mówię już o konkursach. Pani realizuje minimum i nic poza.
Dlatego chciałabym prosić o wskazanie , mogą być z innych pakietów, materiałów dodatkowych, To taka kolektywna prośba ;-) do fachowców.

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: materiały dodatkowe

Postautor: iluka » 2013-06-13, 15:10

zula24 pisze:Pani realizuje minimum
Czyli PP. W porządku.
zula24 pisze:bardzo skromną realizacją programu.
A znasz dobrze ten program, że tak potrafisz ocenić?
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

zula24

Postautor: zula24 » 2013-06-13, 16:25

Tak potrafie ocenić że Pani się nie wysila, podstawa to minimum i realizacja samych zadań z pakietu ktory ma do realizacji moim zdaniem to za mało. Czytam od czasu do czasu to forum porownuję z innymi szkołami i widzę ze mogłoby byc inaczej. Zwłaszcza że klasa jest bardzo zdolna (szkoła muzyczna), i jak wspomniałam tylko jedno dziecko trochę odstaje.
Mona cuda zrobić to jest marnowanie potencjału, zwłaszcza jak czytam i widzę co robią inni w masowych szkołach Dlatego też prosiłam o wskazówki odnośnie materiałów dodatkowych, bo dzieci po prostu się nudzą, nie chodzi o to by je zauczyć, i zatyrać na śmierć ale o wskazanie czegoś sprawdzonego co utrwaliłoby i trochę pogłębił ich wiedzę.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-06-13, 16:46

No to ja bym na Pani miejscu udała się do najbliższej księgarni i kupiła materiały dodatkowe dla swojego dziecka. Swoją drogą szkoda, że Pani nie ma w mojej szkole, gdzie na zapowiedź przeczytania piątej lektury ponad wymagane w PP min. cztery są protesty :!:
Wracając do Programu, może to on jest po prostu słaby, a nie jego realizacja.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-06-13, 19:42

Droga Mamo, tak naprawdę trudno ocenić. Rodzic patrzy z perspektywy tego, co widzi w książkach, zeszytach. Natomiast nie widzi całej pracy na zajęciach. Ostatnio mam zajęcia praktyczne, mnóstwo zadań, doświadczeń, obserwacji, mało zapisu. Nauczyciel nie realizuje podręcznik, tylko program. Być może wykracza poza podstawę, być może nie. Często (nie zawsze) opinia rodzica nie jest słuszna. Czy ktoś z rodziców na zebraniu zapytał o to? Może rozmowa z nauczycielem sporo wyjaśni.
Odnośnie pomocy... pomogę.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

zula24

Postautor: zula24 » 2013-06-14, 11:14

Po rozmowach z dziecięciem i innymi rodzicami, a także z Panią niestety Pani realizuje podręcznik i tu jest pies pogrzebany. Nie chcę siać zamętu, bo prosiliśmy o zindywidualizowanie podejścia (można przecież dziecku które lepiej łapie lub ma z czymś problem) dodatkowe rzeczy zaproponować). Nie chcę żeby moje dziecko wyniosło ze szkoły że przeciętność i brak ambicji to jest to. Jeżeli dziecko od początku nie nauczy się że trzeba się uczyć że należy sobie stawiać wyzwania (na miarę możliwości) to potem będzie kiepsko i będzie szok że nauczyciele czegoś wymagają że trzeba się uczyć, powtarzać. Potencjał nie rozwijany się marnuje.
Nie chcę z Panią wojować ma inną wizję no trudno nie pierwszy taki nauczyciel.
W takim razie sama spróbuję coś zaproponować stąd moja prośba.

Pytam o sprawdzone materiały dziecko wykracza poza program, nie jest żadnym geniuszem ale łapie błyskawicznie.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-06-14, 13:57

Na pw poprosiłam o adres mailowy. Proszę odebrać wiadomość.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-06-15, 10:19

zula24 pisze:będzie szok że nauczyciele czegoś wymagają że trzeba się uczyć, powtarzać
Hi,hi :mrgreen: tzw. szok czwartoklasisty :shock:

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-06-16, 11:10

iluka pisze:tzw. szok czwartoklasisty

Dużym szokiem są oceny i dyskusje: A czwórka to dobra ocena? Dzieci na ogół nie znają wartości oceny. Nie wspomnę o przeżywaniu złej oceny.
Niektóre szkoły mają oceny cząstkowe pomimo obowiązującej oceny opisowej. Powinno być jakieś łagodne przejście od symboli do oceny w edukacji wczesnoszkolnej. Ale to moje subiektywne zdanie. Na szczęście u nas z tym kłopotów nie ma.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-06-16, 11:21

Moje subiektywne zdanie jest bardzo podobne do Twojego, Linczerko :)
linczerka pisze:Dzieci na ogół nie znają wartości oceny.
To zrozumiałe, gorzej, że są też tacy rodzice :(

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”