Pomoce dydaktyczne - pytanie do nauczycieli

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

PHU_LEWANDOWSKI
Przedmiot: Inne

Pomoce dydaktyczne - pytanie do nauczycieli

Postautor: PHU_LEWANDOWSKI » 2013-07-09, 15:03

Witam serdecznie,

Jestem producentem pomocy szkolnych, chciałbym w czasie wakacji, uzupełnić naszą dość specjalistyczną ofertę wielkoformatowych plansz dydaktycznych z dziedziny ekologii o jakieś nowe tytuły – tematy będące nośnikiem wartości dydaktycznych dla szkół.
Będę wdzięczny za podpowiedź, jakie zagadnienia szczególnie Państwa interesują a nie są dostępne na rynku pomocy naukowych?
Może ktoś bezskutecznie poszukuje jakiegoś nowego ujęcia problematyki ochrony środowiska w formule planszy dydaktycznej – proszę o info ?
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Nie wykluczam podjęcia współpracy merytorycznej z autorem/ką jakiegoś oryginalnego pomysłu.

Pozdrawiam
Producent pomocy dydaktycznych

Awatar użytkownika
linczerka
Kto: nauczyciel

Re: Pomoce dydaktyczne - pytanie do nauczycieli

Postautor: linczerka » 2013-07-09, 18:12

A czy można prosić o usunięcie linka reklamowego? Na tym forum niestety nie można zamieszczać reklam zgodnie z regulaminem.

Dla klas młodszych:
dobre plansze związane z recyklingiem, utylizacją, kwaśne deszcze i smog (można połączyć), zjawiska atmosferyczne- w tym żywioły, zanieczyszczenia powietrza, wody, rośliny trujące w Polsce (z popularną konwalią i barszczem Sosnowskiego włącznie)

I taka uwaga:
Często w sprzedaży są plansze dla klas I -III, które nie są wykorzystywane, bo podstawa programowa i programy nie przewidują realizacji treści zawartych w planszach.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

PHU_LEWANDOWSKI

Postautor: PHU_LEWANDOWSKI » 2013-07-10, 10:52

Ok, link został usunięty.

Dziękuję za cenne uwagi. Czekam na kolejne głosy w tej sprawie. :)

PHU_LEWANDOWSKI

Postautor: PHU_LEWANDOWSKI » 2013-07-10, 11:15

Mam jeszcze prośbę, czy moglibyśmy przejść na dyskusję poza forum? Tylko jest problem, bo nie mogę wysłać wiadomości prywatnej. :? Pojawia się błąd.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-07-10, 11:56

PHU_LEWANDOWSKI pisze: Pojawia się błąd.

Wiadomości docierają, to taki urok forum. Wystarczy raz kliknąć w wyślij. :)

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-07-10, 12:08

Brakuje mi jeszcze treści ekologicznych w poszczególnych ekosystemach (np. las, park, ogród, łąka, staw i wody).

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2013-07-10, 12:55

Witam :) Odezwałam się na privka, ale tu dopiszę: brakuje mi sensownych, kompatybilnych z podstawą programową, plansz dotyczących tematyki prozdrowotnej o szerokim tego słowa znaczeniu. Mam na przykład opracowany z dziećmi dekalog zdrowego życia, który w formie zestawu plansz byłby bardzo ciekawym wsparciem zajęć o tej tematyce.
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-07-10, 13:38

O właśnie! To też, bo mało pomocy.

kirlan

Postautor: kirlan » 2013-07-20, 19:54

A ja z innej beczki:
[zaznaczam że NIE prowadzę zajęć poniżej szkoły średniej]
Jako geograf , współtwórca i koordynator pewnego projektu UE, chcąc dokonać zakupy dla szkół zauważyłem że słabo z kwestiami kraobrazowymi: ekologia na planszach ograniczała się do roślin i zwierząt : ich zależności albo kwestii sozologicznych (zanieczyszczenia) . A przecież KRAJOBRAZ to też wartość, skała też może być zanieczyszczona. Trucizna z pestycydów nie trafia ot tak (jedną strzałką) do paszczy żyjątek w stawie - po drodze jest deszcz, spływ powierzchniowy, infiltracja, warstwy wodonośne. Ani słowa też o wpływie betonowania miast na obieg wody i na powstawanie powodzi (akurat o tym to nawet z bożej łaski spece od zagospodarowania przestrzennego miast nie pamiętają). A decyzja o zakupie telewizora droższego ale trwałego czy tańszego ale na 2 lata - jaki ma wpływ na środowisko? A kwestie związane ze "sprawiedliwym handlem" i innymi certyfikatami dla produktów i wpływ decyzji konsumenta na wycinanie lasów amazońskich? na niszczenie ozonosfery itd,

To oczywiście przykłady. Pojęcia nie mam jak ma się to do wymagań zawartych w przepisach prawa - co do treści nauczania. Kieruję się logiką i wiedzą zdobytą na 5 letnich studiach geograficznych (wiem: myślenie w tym kraju to wada, a kuratora oświaty g.... to obchodzi). Może jednak warto pokazać CAŁĄ PRAWDĘ uczniom a nie tylko jej część wygodną dla danego ministra?
"Mądry dowódca bardziej dąży do zwycięstwa niż do bitwy" - sentencja japońska
"Mądry nauczyciel bardziej dba o postępy ucznia niż o postępy planu" - moja jej interpretacja
I love Wuttke ! - a to powinno być motto MEN

Wróć do „Pogaduszki”