Egzamin na nauczyciela mianowanego - prezentacja

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
linczerka
Kto: nauczyciel

Re: Egzamin na nauczyciela mianowanego - prezentacja

Postautor: linczerka » 2013-07-20, 23:39

asiulka witaj :)
__asiulka__ pisze:Na jakiej zasadzie korzysta się z tych aktów?

Trzeba umieć odnaleźć się w przepisach. Organizujesz jakieś zajęcia w ramach np. karcianych (np.zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze czy dla uczniów z opinią) i masz poszukać w odpowiednich przepisach, ile minut trwają takie zajęcia i jaka jest maksymalna liczba dzieci na nich). Przykładów można mnożyć.
__asiulka__ pisze:Czy to nie ma wpływu na zaliczenie?

No ma. Pewnie będą jakieś pytania pod tym kątem.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

__asiulka__
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: __asiulka__ » 2013-07-21, 11:19

Super, dziękuję za odpowiedź :)

__asiulka__ pisze:Czy to nie ma wpływu na zaliczenie?

No ma. Pewnie będą jakieś pytania pod tym kątem.[/quote]

Miałam na myśli, czy gorzej jest oceniane to, że znalazłam w przepisach, niż wtedy gdy sama odpowiem (z głowy) :)

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-07-21, 14:41

__asiulka__ pisze:Miałam na myśli, czy gorzej jest oceniane to, że znalazłam w przepisach, niż wtedy gdy sama odpowiem (z głowy)

Nie sądzę, żeby to miało jakieś znaczenie.
A możesz wrzucić tu rozpiskę tych aktów?

10_01
Kto: student
Przedmiot: Matematyka

Postautor: 10_01 » 2013-07-21, 14:45

Linczerko
baaardzo dziękuję za materiały.

__asiulka__
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: __asiulka__ » 2013-07-21, 15:11

linczerka pisze:
__asiulka__ pisze:A możesz wrzucić tu rozpiskę tych aktów?

Już wrzucam :)
Pierwsze 17 było na kartce z wydziału edukacji, kolejne dopisałam sama, z uwagi na to, że mam w klasie dziecko upośledzone, więc o coś tam mogą zapytać :)

1) Ustawa o systemie oświaty (7 września 1991 r.)
2) Ustawa Karta Nauczyciela (26 stycznia 1982 r.)
3) Ustawa Przepisy wprowadzające reformę ustroju szkolnego (8 stycznia 1999 r.)
4) Rozporządzenie MEN w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół(21 maja 2001r.)
5) Rozporządzenie MENiS w sprawie ramowych statutów placówek publicznych (7 marca 2005 r.)
6) Rozporządzenie MEN w sprawie rodzajów i szczegółowych zasad działania placówek publicznych, warunków pobytu dzieci i młodzieży w tych placówkach oraz wysokości i zasad odpłatności wnoszonej przez rodziców za pobyt ich dzieci w tych placówkach (12 maja 2011 r.)
7) Rozporządzenie MEN w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych (7 lutego 2012 r.)
8) Rozporządzenie MEN w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół (27 sierpnia 2012 r.)
9) Rozporządzenie MENiS w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji (19 lutego 2002 r.)
10) Rozporządzenie MEN w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych (30 kwietnia 2007 r.)
11) Rozporządzenie MENIS w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i palcówkach
(31 grudnia 2002 r.)
12) Rozporządzenie MEN w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli (1 marca 2013 r.)
13) Rozporządzenie MENiS w sprawie warunków prowadzenia działalności innowacyjnej i eksperymentalnej przez publiczne szkoły i placówki (9 kwietnia 2002 r.)
14) Rozporządzenie MEN w sprawie dopuszczenia do użytku w szkole programów wychowania przedszkolnego i programów nauczania oraz dopuszczenia do szkolnego użytku podręczników (3 lipca 2012 r.)
15) Rozporządzenie MEN w sprawie zasad udzielania i organizacji pomocy psychologiczno – pedagogicznej w publicznych przedszkolach, szkołach i placówkach (7 maja 2013 r.)
16) Rozporządzenie MENiS w sprawie organizacji i sposobu przeprowadzania konkursów, turniejów i olimpiad
(29 stycznia 2002 r.)
17) Rozporządzenie MENiS w sprawie warunków i sposobu organizowania przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki krajoznawstwa i turystyki (8 listopada 2001 r.)
18) Rozporządzenie MEN w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych (28 maja 2010 r.)
19) Rozporządzenie MEN w spawie warunków organizowania kształcenia, wychowania i opieki dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych oraz niedostosowanych społecznie w przedszkolach, szkołach i oddziałach ogólnodostępnych lub integracyjnych (17 listopada 2010 r.)
20) Rozporządzenie MEN w sprawie sposobu i trybu organizowania indywidualnego obowiązkowego rocznego przygotowania przedszkolnego i indywidualnego nauczania (18 września 2008 r.)
21) Rozporządzenie MEN w sprawie orzeczeń o opinii wydawanych przez zespoły orzekające działające w publicznych poradniach psychologiczno – pedagogicznych (18 września 2008 r.)

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-07-21, 16:02

Super, bo miałam pytania na pw o te rozporządzenia :)

Awatar użytkownika
Andulencja
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Andulencja » 2013-07-22, 16:28

Dzięki __asiulka__, miałam się pytać o to z jakimi rozporządzeniami powinnam się zapoznać przed egzaminem.

monika_pp
Przedmiot: Inne

Postautor: monika_pp » 2013-07-22, 18:07

magdalenasłapa pisze:Kochani, pytania, które mi zadano dotyczyły tego o czym mówiłam w prezentacji:
1. Jak wygląda karta wycieczki, co zawiera , co musi się znaleźć w regulaminie i ilu opiekunów przypada na ilu uczniów?
2. W jaki sposób dokonuje się analizy wyników egzaminów gimnazjalnych?
3. Ile godzin przypada na ucznia w ramach zajęć rewalidacyjnych?
4. W jaki sposób współpracuję z UG?

Przyznam szczerze, że nie takich się spodziewałam, ale poszło miło i gładko. Stres jest mega ogromny, ale trzeba podejść optymistycznie i realistycznie. Mówić konkretnie. A i jeszcze jedno- nie przerwano mi autoprezentacji, która jak w domu ćwiczyłam trawała coś ponad 15 min.

TRZYMAM ZA WAS KCIUKI.

Przyznam, że pierwsze pytanie mnie zaskoczyło! Który przepis reguluje liczbę opiekunów przypadających na określoną liczbę uczniów? Słyszałam, że na ten moment żaden przepis tego nie reguluje już???? A co MUSI znaleźć się w regulaminie wycieczki????

Awatar użytkownika
Andulencja
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Andulencja » 2013-07-22, 18:26

monika_pp pisze: Który przepis reguluje liczbę opiekunów przypadających na określoną liczbę uczniów? Słyszałam, że na ten moment żaden przepis tego nie reguluje już???? A co MUSI znaleźć się w regulaminie wycieczki????

http://www.oswiataiprawo.pl/Nauczyciel/ ... informacje

monika_pp

Postautor: monika_pp » 2013-07-22, 18:40

Andulencja pisze:
monika_pp pisze: Który przepis reguluje liczbę opiekunów przypadających na określoną liczbę uczniów? Słyszałam, że na ten moment żaden przepis tego nie reguluje już???? A co MUSI znaleźć się w regulaminie wycieczki????

http://www.oswiataiprawo.pl/Nauczyciel/ ... informacje

Dzięki ale w żadnym z tych przepisów (wymienionych na tej str) nie ma określone ile ma być dokładnie opiekunów, tylko ,że ich ilość ma być zależny od wieku, możliwości psychoruchowych, stanu zdrowia... uczestników.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-07-22, 19:01

No, ale co komisja w tym temacie powiedziała?
Przepis reguluje.
http://www.provence.pl/Stanowisko-MEN-K ... n_3_9.html
Stanowisko MEN.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
monique_87

Postautor: monique_87 » 2013-07-22, 20:38

monika_pp pisze:ile ma być dokładnie opiekunów

Czy to nie jest oczywiste, że ilość uczniów przypadająca na jednego opiekuna wycieczki jest ustalana przez dyrektora szkoły (np. w Regulaminie Wycieczek Szkolnych)?
Nauczyciel widzi więcej niż tylko twarze dzieci – stara się zobaczyć ich dusze.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-07-22, 20:57

monique_87 pisze:Czy to nie jest oczywiste, że ilość uczniów przypadająca na jednego opiekuna wycieczki jest ustalana przez dyrektora szkoły
nie jest, nawet dla dyrektorów.
W zależności od województwa kuratoria dowolnie interpretowały przepisy narzucając szkołom zapewnianie odpowiedniej ilości Opiekunów oraz dodatkowo Kierownika, który nie może pełnić jednocześnie - zgodnie z interpretacją kuratorium - funkcji Opiekuna. Cytat z podanego przeze mnie linka.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

mmiwona

Postautor: mmiwona » 2013-07-22, 22:46

hej koleżanki i koledzy po fachu !
jestem na krok przed egzaminem na mianowanego i jestem w kropce nie mogę ruszyć z miejsca. w głowie mam natłok informacji ale chaotycznie poplątanych nie wiem jak uporządkować je żeby żadnej nie pominąć prezentując je przed komisją. Proszę doradźcie mi proszę jak przygotować się na tę rozmowę. może ma ktoś taka prezentacje w formie pisemnej i mógłby mi podesłać na skrzynkę. poratujcie proszę

Może ma ktoś odpowiedzi na te 100 pytań krążących w sieci? proszę podeślijcie mi je na skrzynkę.... może ktoś podzieli się info jak wygląda taka rozmowa mmiwona@poczta.onet.pl

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-07-22, 22:55

mmiwona pisze:Proszę doradźcie mi proszę jak przygotować się na tę rozmowę
Po pierwsze przeczytać wypowiedzi w tym wątku od początku.
mmiwona pisze:nie wiem jak uporządkować
Po kolei wg paragrafów
mmiwona pisze:jak przygotować się na tę rozmowę.
rozporządzenia. Przećwiczyć wypowiedź na głos, z zegarkiem w ręku, do lustra...
mmiwona pisze:Może ma ktoś odpowiedzi na te 100 pytań krążących w sieci?
Może sama popracuj? Czas oczekiwania Ci zleci szybko i pożytecznie :D

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”