Egzamin na nauczyciela mianowanego - prezentacja

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
oliweczkaS
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Biologia, Przyroda

Re: Egzamin na nauczyciela mianowanego - prezentacja

Postautor: oliweczkaS » 2013-08-07, 11:32

Malfi mam pytanie jakim cudem masz 22 lata i już robisz mianowanie? Przecież jeszcze nie skończyłaś studiów?
Oliwia- mama Zuzanny i Błażeja. Żona Darka.
Nauczyciel, jeszcze nie narzekający na pracę :)

Gredzia
Przedmiot: Matematyka

Postautor: Gredzia » 2013-08-07, 15:20

Witam serdecznie!
Po 3 tygodniowym braku dostępu do netu, wchodzę na forum i z wielkim zdziwieniem stwierdzam, że od mojego ostatniego czytania doszło 20 stron postów. Właśnie się prze znie przebiłam. Gratuluję wszystkim, którzy zdali egazmin i mogę już świętować wakacje. Mnie przetrzymali do końca sierpnia. Egazmin na dwa tygodnie. Po przeczytaniu postów zaczynam panikować. Po wyjeździe na wieś, bez netu, z małym dzieckiem u boku udało mi się przedrzeć tylko przez ustawę o systemie oświaty i KN, i opracować kilka pytań, które wcześniej wypisałam z forum. A gdzie te rozporządzenia, które tu wcześnieb były wszystkie wypisane. Przerażam się.
Teraz zabieram się za pytania - i tujest jeszcze gorzej. Czytam pytania na forum, i myślę nie wiem, znowu nie wiem. Czytam dalej, ktoś rzuci odpowiedź i przychodzi taka refleksja - aaaaa to oto chodziło. Wychodzi na to, że ta iwedza taka niepoukładana pod "fachowe" nazywnictwo. Należałoby to jakos usytsematyzować, a tu jeszcze prezentacja nie zrobiona. Nawet pomysłu na nią nie mam. U nas nie robią multimedialnych, więc nie robię, ale taka czysto słowana wydaje mi sie nudna. Myślałam o tej formie posterowej, ale nie znalazłam inspiracji w necie. Może ktoś napotkał takową? Stresuję się już od dłuższego czasu, ale dziś jak poczytałam te 2o stron zaczyna ogarniać mnie przerażenie, że czasu tak mało a tyle do ogarnięcia, no i kiedy znowu do netu się podczepię...:)
pozdrawiam Was

xena13
Przedmiot: Język polski

Postautor: xena13 » 2013-08-07, 15:41

Uff... Już po wszystkim! Było bardzo miło, dostałam tylko 3 pytania od ekspertów, dotyczyły mojej prezentacji:
1. Dlaczego zmieniłam podręcznik i czym się kierowałam wybierając nowy?
2. Jaki mam system oceniania, czy trzymam się sztywno kryteriów, czy jestem elastyczna, z czego to wynika? Czy stawiam szóstki, co myślę o wystawianiu jedynek i drugoroczności?
3. Na czym polegało wdrożenie przeze mnie doraźnego programu wychowawczego, jak to robiłam, jakimi metodami, jaki był skutek.

Ogólnie bardzo przyjemna rozmowa.

Prezentacja bardzo się spodobała i bardzo mi pomogła, bo mogłam płynnie opowiadać o swoich dokonaniach.

Zaskoczyło mnie tylko, że dziewczyny, które przyszły po mnie (byłam pierwsza), przyniosły ciasto... Kurcze, przecież to egzamin, komisja jest w pracy, wykonuje swoje obowiązki, na stole były ciastka, kawa... Po co jeszcze ciasto? Wydaje mi się, że sami niepotrzebnie wprowadzamy takie ,,tradycje"...

xena13

Postautor: xena13 » 2013-08-07, 15:44

m@ciej pisze:Proszę o pomoc, co należy zrobić, gdy:

1..Jak należy postąpić w razie wypadku na lekcji?
2..Jak należy postąpić w razie wypadku na wycieczce?

Jakie rozporządzenie MEN to reguluje?

Myślę, że Rozporządzenie MENIS w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i palcówkach (31 grudnia 2002 r.)

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2013-08-07, 15:53

xena13,
Obrazek

Gredzia

Postautor: Gredzia » 2013-08-07, 15:56

Xena13! GRATUUUUUUUUUULACJE!!!!
Jeszcze troszkę wakacji zostało:)
Wypoczywaj.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-08-07, 16:36

Obrazek
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

xena13

Postautor: xena13 » 2013-08-07, 16:58

Dziękuję wszystkim! Wasze wsparcie i rady bardzo mi pomogły!

m@ciej
Przedmiot: Fizyka

Postautor: m@ciej » 2013-08-07, 17:53

xena13 pisze:2. Jaki mam system oceniania, czy trzymam się sztywno kryteriów, czy jestem elastyczna, z czego to wynika?

Mogłabyś w jednym zdaniu napisać co ujęłaś w odp. na to pytanie. Niby wszystko jasne, ale mam już taki mętlik w głowie, a egzamin 12 sierpnia, wszystko mi się już miesza. Bardzo proszę. Dziękuję wszystkim za pomoc.

clara

Postautor: clara » 2013-08-07, 20:27

GRATULACJE

pytania miałaś łatwe, podobnie jak ja :)

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-08-07, 20:32

m@ciej system oceniania u Ciebie w szkole to wiesz. A pomyśl, czy oceniasz tak samo dzieci z dysfunkcjami? Elastycznie? Dziecko, które coś zrobiło na górną granicę swoich możliwości dostanie lepszą ocenę?

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-08-07, 20:35

Gredzia pisze:A gdzie te rozporządzenia, które tu wcześnieb były wszystkie wypisane.

Są w tym wątku, poszukaj.
Dasz radę!

Awatar użytkownika
ejwa

Postautor: ejwa » 2013-08-07, 21:12

Gredzia pisze:U nas nie robią multimedialnych, więc nie robię, ale taka czysto słowana wydaje mi sie nudna. Myślałam o tej formie posterowej, ale nie znalazłam inspiracji w necie. Może ktoś napotkał takową?

Może zamiast prezentacji przygotujesz takie broszurki dla komisji. Moja koleżanka tak zrobiła. Hasłowo przedstawiła to, o czym mówiła, dodała kilka zdjęć.
Co do samego egzaminu, to też byłam przerażona, ale jak już weszłam i zaczęłam mówić było dobrze. Pytaniami też się nie przerażaj, będzie dobrze. Trzymamy kciuki.

kawa81

Postautor: kawa81 » 2013-08-07, 22:16

Xena 13 GRATULACJE !!! Faktycznie, jak się tu raz zalogowało to nie da się zapomnieć o was :) I na pewno jak tylko moja sytuacja we wrześniu się zmieni to będę jeszcze bardziej się udzielać na forum, teraz mogę oficjalnie napisać, ze chyba miałam najtrudniejsza sytuację podczas egzaminu na mianowanego, gdyż osoba która była w komisji egzaminacyjnej (pani dyrektor) miesiąc wcześniej dała mi wypowiedzenie z pracy, otrzymała roczne powierzenie obowiązków dyrektora w moim przedszkolu, nie obroniła się na egzaminie i w rezultacie chce zająć moje stanowisko pracy :( od 5 lat pracuje w przedszkolu, bardzo dużo dla niego zrobiłam, ale nie poddaje się !! wierzę w sprawiedliwość. Ps. a pytania które sama pani dyrektor miała by mi zadać dostałam do przeczytania na 5 minut przed egzaminem ! Dałam rade mimo , że nie czułam poparcia z jej strony:( Ale Pani kierownik okazała się być wspaniałą osobą :)

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-08-07, 22:26

kawa81 to kiedy zostałaś mianowana?
Bo ja już straciłam rachubę czasu i trzymam kciuki trzeba czy nie trzeba :D

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”