Stan nieczynny nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Afroditte

Re: Stan nieczynny nauczyciela

Postautor: Afroditte » 2013-06-09, 21:18

placcek pisze:A jak długo mam czekać na odpowiedź dyrektora (wiecie zaczął coś kręcić nosem że prawnik w starostwie to musi sprawdzić)

Dyrektor nie może się nie zgodzić.

placcek pisze:W roku szkolnym 2012/2013 zgodziłem się (na ten okres roku szkolnego) na zmniejszenie godzin. Umowa o pracę nie została zmieniona.

Czy w wypowiedzeniu masz tylko odniesienie do art. 27? Nic na temat art.20? Jak wyglądało Twoje porozumienie co do zmniejszenia godzin? Masz na to jakieś dokumenty?
"My wish is world's command"

placcek
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia

Postautor: placcek » 2013-06-11, 14:16

Jeżeli chodzi o zmniejszenie liczby godzin to mam dokument zatytułowany " Propozycja ograniczenia zatrudnienia w roku szkolnym 2012/2013" W piśmie cały czas wymieniany jest ten rok szkolny.
Tak tylko art. 27, już to konsultowałem z prawnikiem (uzasadnienie zwolnienia żywcem spisane z art. 20; tu ewentualnie podstawa do sądu), a swoją drogą pozew do sądu złożyłem. (tak w razie "Niemca") :)

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-06-12, 11:22

Aha. Czyli jest ok :)

Daj znać jak to się skończy - wiele osób ma podobne sytuacje. No i powodzenia oczywiście!

edzia

Postautor: edzia » 2013-06-17, 21:53

Czy nauczyciel zatrudniony na podstawie mianowania, który otrzymał wypowiedzenie i któremu należy się teraz odprawa, otrzyma tę odprawę po przejściu w stan nieczynny? Tzn. czy w sytuacji, gdy przejdzie w stan nieczynny, należy mu się i odprawa, i wynagrodzenie z tytułu stanu nieczynnego?

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-06-17, 22:55

Nie. Albo rybki albo akwarium :mrgreen:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

edzia

Postautor: edzia » 2013-06-20, 11:00

Czyli w praktyce chyba na to samo wyjdzie: przyjąć odprawę lub przejść w stan nieczynny, tak? A gdy znajdzie się kilka godzin i nauczyciel chciałby je przyjąć, to już rozumiem, że tej odprawy nie dostanie?

krg54
Przedmiot: Przyroda

Postautor: krg54 » 2013-06-20, 13:50

Jeżeli zostaniesz zwolniona z art.20 KN, to otrzymujesz albo odprawę, albo na własny wniosek złożony do dyrektora przechodzisz w stan nieczynny. Odprawa to max. 6-cio miesięczne wynagrodzenie zasadnicze, a w czasie stanu nieczynnego otrzymujesz nie tylko wynagrodzenie zasadnicze, ale także masz prawo do rozmaitych dodatków socjalnych, np. mieszkaniowego, wiejskiego oraz wszelkich form pomocy z zfśs. Pozostajesz bowiem cały czas w stosunku pracy, a więc i Twój staż pracy się wydłuża o kolejne 6 m-cy. Jeśli weźmiesz odprawę, to po prostu przestajesz pracować. Zarówno wtedy, gdy korzystasz ze stanu nieczynnego, jak i wtedy, gdy jesteś zwolniona możesz podjąć dodatkowe zatrudnienie w szkole, gdy będą jakieś godziny. Oczywiście wówczas podpisujesz nową umowę o pracę na te kilka godzin.

edzia

Postautor: edzia » 2013-06-20, 17:10

Dziękuję za rozjaśnienie sytuacji.

smv

Postautor: smv » 2013-08-17, 14:41

witajcie jestem ticzerem kontarktowym, w przyszlym roku (mam nadzieje) mianowanym. do tej pory mialam 18/18 lecz w maju otrzymalam wypowiedzenie warunkow umowy o prace wiec zaproponowano mi 9/18-zgodzilam sie bo coz innego;/:(
dyr poinformowala mnie przy okazji ze raczej za rok juz bede niepotrzebna z racji mniejszej ilosci dzieci, klas itp.. czy w zwiazku z tym moglabym przejsc w stan nieczynny? czytalam e niby tak " Nauczyciel może być także przeniesiony w stan nieczynny w sytuacji zmian organizacyjnych, uniemożliwiających dalsze jego zatrudnienie na danym stanowisku, z powodu: zmniejszenia liczby klas lub oddziałów, zmniejszenia liczby godzin nauczania danego przedmiotu z uwagi na zmniejszenie liczby uczniów, zmian planu nauczania uniemożliwiających dalsze zatrudnianie w pełnym wymiarze zajęć."
czyli typowa moja sytuacja i nie tylko moja...tylko co dalej? kiedy taki wniosek zlozyc bo wiem ze 30 dni mam, ale od czego? watpie ze moja dyr w ogole mnie poinformuje o czyms takim jak stan nieczynny wiec kiedy mialabym jej to pokazac?
rozumiem ze trwa to 6 miesiecy wiec od wrzesnia do 30 lutego i w tym czasie moge ewentualnie pracowac w innej szkole jak sie uda, a czy z dniem 1 marca juz jestem na zielonej łączce po uplywie czasu przejscia w stan nieczynny?
będę niezmiernie wdzięczna za odp na moje pytania

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-08-17, 16:26

smv pisze:wiem ze 30 dni mam, ale od czego
otrzymania wypowiedzenia
smv pisze:watpie ze moja dyr w ogole mnie poinformuje o czyms takim jak stan nieczynny
ma taki obowiązek
smv pisze:z dniem 1 marca juz jestem na zielonej łączce
tak
stan nieczynny dotyczy wszystkich nauczycieli zwalnianych na podstawie art 20 ust 1 pkt 2 KN
dyrektor nie proponuje a nawet nie może proponować stanu nieczynnego

w dniu wygaśnięcia stosunku pracy (ostatni dzień lutego) otrzymuje przysługujący ekwiwalent urlopowy za niewykorzystany urlop (będąc w stanie nieczynnym n-l w czasie ferii zimowych nie korzysta z urlopu - stan nieczynny wyklucza korzystanie z urlopu wypoczynkowego)
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-08-17, 18:26

iluka pisze:smv napisał/a:
watpie ze moja dyr w ogole mnie poinformuje o czyms takim jak stan nieczynny
ma taki obowiązek
smv napisał/a:
z dniem 1 marca juz jestem na zielonej łączce
tak
stan nieczynny dotyczy wszystkich nauczycieli zwalnianych na podstawie art 20 ust 1 pkt 2 KN
dyrektor nie proponuje a nawet nie może proponować stanu nieczynnego

iluka, sama siebie wykluczasz.

Dyrektor nie ma obowiązku informować ani o możliwości przejścia w stan nieczynny ani go proponować. Nie ma obowiązku - co nie znaczy, że nie może tego zrobić.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-08-17, 18:40

Ma obowiązek informować przy wypowiedzeniu, /tak jak o 7 dniach na odwołanie do sądu pracy//, ale nie proponować - inicjatywa musi wyjść od nauczyciela.
Gdzie tu widzisz wykluczenie?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-08-17, 18:45

smv pisze:zaproponowano mi 9/18-zgodzilam sie
Oczywiście tylko na rok to ograniczenie? Jesteś pełnoetatowcem?

Melizabeth
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Postautor: Melizabeth » 2013-08-17, 19:10

iluka pisze:Ma obowiązek informować przy wypowiedzeniu, /tak jak o 7 dniach na odwołanie do sądu pracy//, ale nie proponować - inicjatywa musi wyjść od nauczyciela.

Mój dyrektor dając mi wypowiedzenie poinformował mnie o tej możliwości, wyjaśnił, o co w tym chodzi i zaprowadził do kadr i kazał napisać wniosek. Cudny człowiek :) Oby na egzaminie na mianowanie też stał za mną murem :)

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-08-17, 19:33

Melizabeth pisze:kazał napisać wniosek
??? Biedactwo, to ty wyrzucona z pracy jeszcze się będziesz stresować egzaminem? Współczuję.

Wróć do „Prawo oświatowe”