3 umowa na czas określony a prawo?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

grzegz
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia

3 umowa na czas określony a prawo?

Postautor: grzegz » 2013-08-26, 11:40

Dzien dobry. Zwracam sie do Was koleżanki i koledzy, a najlepiej eksperci w prawie oswiatowym, z pytaniem dotyczacym umow na czas okreslony. Przez okres 4 lat dostawałem taka własnie umowe i w tym roku nie zostala mi ona przedluzona ze wzgledu na brak godzin. Chciałem zapytac sie o podstawy prawne dotyczace tego zapisu. Z tego co sie orientuję to po 2 umowie, kolejna powinna byc juz na czas nieokreslony. Czy jesli działanie dyrektora było nie zgodne z prawem i powinienem miec umowe na czas nieokreslony, to czy w zwiazku z tym moge walczyc o półroczną odprawę, która przysługiwałaby mi gdybym był na umowie na czas nieokreślony. Proszę o odpowiedz i pozdrawiam

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Re: 3 umowa na czas określony a prawo?

Postautor: Yoka » 2013-08-26, 12:41

nie ma takiej zasady w szkole.
Ważne jest, jaki masz stopień awansu, czy pracujesz na zast. i jaka jest organizacja pracy.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-08-26, 18:02

...i czy w poprzednich latach pracy miałeś pełen etat

Podaj więcej szczegółów.
"My wish is world's command"

grzegz

Postautor: grzegz » 2013-08-26, 20:19

nie pracowałem na zastępstwo, zawsze miałem pełny etat plus jakies dodatkowe indywidualne, w zeszłym roku zacząłem staż na nauczyciela mianowanego, i z tego co wiem to inni nauczyciele maja nadgodziny, z których wyszłoby mi przynajmniej pół etatu. w KN jest ten art 10 p7 w którym jest napisane że: "W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania... stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony". Pytanie co to jest ta "potrzeba". Czy mam jakies szanse cos tu ugrać?

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-08-26, 20:34

Tego rodzaju sprawy były wielokrotnie poruszane na forum - przeszukaj wątki, choćby ten:http://www.45minut.pl/forum/topics28/zatrudnienie-nauczyciela-kontraktowego-vt10561.htm

W skrócie i na podstawie informacji, które podajesz to:

- art.10 pkt 4 KN - Stosunek pracy z nauczycielem kontraktowym nawiązuje się na podstawie umowy o pracę zawieranej na czas nieokreślony, z zastrzeżeniem ust. 7.
ust. 7 - W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego, z osobą rozpoczynającą pracę w szkole, z nauczycielem kontraktowym lub z nauczycielami, o których mowa w ust. 5, stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony.

Sytuacja opisana w ust. 7 nie zachodziła, gdyż miałeś wówczas umowę na pełny etat.

-
grzegz pisze:to czy w zwiazku z tym moge walczyc o półroczną odprawę, która przysługiwałaby mi gdybym był na umowie na czas nieokreślony

Możesz złożyć pozew o przywrócenie do pracy, gdyż umowa, którą z Tobą zawarto w świetle prawa była umową błędnie zawartą.

Chętnie pomogę na privie.

grzegz

Postautor: grzegz » 2013-08-28, 12:37

Kurcze nie wiem czemu ale nie mogę wysyłać prywatnych wiadomości i wyskakuje mi błąd..

Dziekuje za odpowiedz na posta. Mozesz mnie pokierowac co powinienem zrobic dalej?. Wynająć prawnika i udać sie do sądu pracy? nie jestem zapisany do zadnych związków zawodowych które mogłyby mi pomóc. A może udać sie najpierw do dyrektora, przedstawić sytuację i zobaczyć co ma do powiedzenia.. Nie chciałbym być zatrudniony na pół etatu, albo co gorsza na jeszcze mniej, więc zastanawiam sie jakie mam szanse na odprawę, bo z tego co napisałaś to wg prawa jestem na umowie na czas nieokreślony wiec powinienem pracować jeszcze co najmniej 3 miesiace az dostanę wypowiedzenie na piśmie. I czy to prawda że jesli mnie zwalnia to przysługuje mi 6-miesieczna odprawa? Będę wdzięczny za dalszą pomoc :)

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-08-28, 12:59

Dla nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania wypłaca się odprawę w wysokości 6-miesięcznego wynagrodzenia zasadniczego (art. 20 ust. 2 Karty Nauczyciela)
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

grzegz

Postautor: grzegz » 2013-08-28, 13:14

jestem nauczycielem kontraktowym

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-08-28, 13:20

No to 4 umowy pod pachę /na pewno na czas określony? i do końca sierpnie a nie czerwca? nie była jakaś na zastępstwo?/ i do prawnika oświatowego :!:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2013-08-28, 14:00

grzegz pisze:Kurcze nie wiem czemu ale nie mogę wysyłać prywatnych wiadomości i wyskakuje mi błąd..

Błędem się nie przejmuj.
To forum już tak ma od dłuższego czasu., a wiadomości i tak dochodzą do adresata.

grzegz

Postautor: grzegz » 2013-08-28, 15:10

4 lata z rzedu umowy roczne, wszystkie do konca sierpnia, pierwszy rok jako stażysta, kolejne 3 jako kontraktowy, a teraz zwolniony bez wypowiedzenia bo mi sie umowa konczy, bez pracy, bez odprawy, bez niczego.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-08-28, 15:31

Współczuję oczywiście.
Yoka pisze:nie ma takiej zasady w szkole.
Zasady 3 umów nie stosuje się w przypadku nauczycieli gdyż KN w pełni określa kiedy umowa może być na czas określony.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2013-08-28, 18:10

grzegz, nie masz nic do stracenia.
Byłeś zatrudniony w pełnym wymiarze, przedmiot nie ulegał od kolejnego roku likwidacji, nie była to umowa na zastępstwo.
W świetle prawa już pierwsza Twoja umowa po zrobieniu kontraktowego powinna być na czas nieokreślony.
Niech to wyjaśni sąd pracy.
Wystąp o przywrócenie do pracy.

edzia

Postautor: edzia » 2013-08-28, 20:28

grzegz, ja bym ci inaczej radziła. Napisz pismo do dyrektora z prośbą o dostosowanie umowy o pracę do obowiązujących przepisów prawnych, czyli do art. 10 ust. 4 ustawy Karta nauczyciela. Koniecznie złóż to w sekretariacie na dziennik z datą sierpniową, czyli z datą, gdy jeszcze trwa twój stosunek pracy.

Moim zdaniem po takim piśmie twój dyrektor ma tzw. pozamiatane.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2013-08-28, 21:36

grzegz pisze:4 lata z rzedu umowy roczne, wszystkie do konca sierpnia, pierwszy rok jako stażysta, kolejne 3 jako kontraktowy, a teraz zwolniony bez wypowiedzenia bo mi sie umowa konczy, bez pracy, bez odprawy, bez niczego.

Bardzo częsty przypadek w oświacie. Niestety. No i wielokrotnie poruszany na forum.

edzia pisze:grzegz, ja bym ci inaczej radziła. Napisz pismo do dyrektora z prośbą o dostosowanie umowy o pracę do obowiązujących przepisów prawnych, czyli do art. 10 ust. 4 ustawy Karta nauczyciela. Koniecznie złóż to w sekretariacie na dziennik z datą sierpniową, czyli z datą, gdy jeszcze trwa twój stosunek pracy.

Moim zdaniem po takim piśmie twój dyrektor ma tzw. pozamiatane.

To pierwszy krok. Ale prawie pewniak.

Wróć do „Prawo oświatowe”