Przejście do klasy wyższej programowo (technikum).

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

lcsstr
Kto: uczeń

Przejście do klasy wyższej programowo (technikum).

Postautor: lcsstr » 2013-08-31, 23:46

Dzień Dobry,

Mam takie małe pytanie do szanownych nauczycieli, a mianowicie chodzi mi o możliwość przejścia do klasy programowo wyższej w technikum.

Moja sytuacja wygląda w sposób następujący:

Do niedawna byłem uczniem jednego z techników w Gdańsku, niestety nie bardzo "dogadywałem się" z innymi uczniami tj. stałem się ofiarą pokazów siły. Mimo zgłoszenia zaistniałej sytuacji przez moich rodziców szkoła nie reagowała w żaden sposób, więc sam próbowałem dotrzeć do osoby, która mi pomoże. Niestety nie udało mi się to, co zaowocowało wylewem tłumionych frustracji na otocznie. Szkoła zadecydowała, że moje zachowanie było karygodne i postawiła mnie przed wyborem tj. albo zabiorę papiery (w połowie roku), albo założą mi sprawę o demoralizację. W obawie przed konsekwencjami karnymi odebrałem dokumenty, niestety nie znalazłem miejsca w żadnej interesującej mnie szkole, przez co zawaliłem rok. W czerwcu otrzymałem telefon z tamtej szkoły z ofertą powrotu od nowego roku na tzw. kontrakcie, jednak wiązało się to z powtarzaniem klasy. Z wiadomych przyczyn odmówiłem.

Dziś jestem uczniem innej szkoły oraz uczę się w tym samym kierunku. Zważając na to, że w zeszłym roku dobrze mi szło (Średnia ocen przed odebraniem dokumentów 5.2, a na pierwsze półrocze - 5.5) zacząłem się zastanawiać, czy mogę nadrobić stracony rok.

Tak, więc moje pytanie jest proste. Czy istnieje możliwość otrzymania promocji np. z klasy 1 do 3?

Z góry dziękuję.

edzia

Re: Przejście do klasy wyższej programowo (technikum).

Postautor: edzia » 2013-08-31, 23:50

Moim zdaniem nie. Wydaje mi się, że jedynym wyjściem w tej sytuacji jest indywidualny tok nauki. Ale piszę z głowy, nie szukam w tej chwili przepisów.

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2013-09-01, 08:28

Moim zdaniem tak, w przypadku indywidualnego toku nauki można realizować program dwóch czy trzech klas i być promowany w ciągu całego roku.

Tak przynajmniej kiedyś było.
... zaraz... czy to rozporządzenie jest obowiązujące?

http://www.nettax.pl/dzienniki/du/2002/3/poz.28.htm

Ze strony MEN:

Indywidualny tok nauki (dalej ITN) - uczeń może realizować ITN z jednego, kilku lub wszystkich obowiązujących zajęć edukacyjnych wg systemu innego niż udział w obowiązkowych zajęciach edukacyjnych przewidzianych w szkolnym planie nauczania dla danej klasy.

Uczeń realizujący ITN może uczęszczać na wybrane zajęcia edukacyjne do danej klasy lub do klasy programowo wyższej, w swojej lub innej szkole, na wybrane zajęcia edukacyjne w szkole wyższego stopnia, albo realizować program w całości lub w części we własnym zakresie.

Może on realizować w ciągu 1 roku szkolnego program nauczania z zakresu dwóch klas lub więcej oraz może być klasyfikowany i promowany w czasie całego roku szkolnego. Jest to zatem taka forma realizacji obowiązku szkolnego lub nauki, której celem jest przede wszystkim umożliwienie uczniom szczególnie uzdolnionym przyspieszonego ukończenia poszczególnych etapów kształcenia.

Program ITN może być jednym z programów nauczania objętych szkolnym zestawem programów nauczania funkcjonujących w danej szkole i zatwierdzonych przez dyrektora szkoły. Program ITN może być także indywidualnym programem nauki utworzonym przez nauczyciela prowadzącego, czy opracowanym przy udziale i pomocy innych nauczycieli, w tym nauczyciela ze szkoły wyższego stopnia, doradcy metodycznego, psychologa, pedagoga oraz nawet samego ucznia. Program ITN może być również opracowany poza szkołą.

Tak w przypadku IPN jak i ITN opracowany i realizowany indywidualny program nauki dla danego ucznia nie może obniżyć wymagań edukacyjnych wynikających ze szkolnego zestawu programów nauczania ustalonego dla danej klasy.

Jeżeli uczeń o wybitnych uzdolnieniach jednokierunkowych nie może sprostać wymaganiom z zajęć edukacyjnych innych niż te wybrane w IPN lub ITN nauczyciel prowadzący zajęcia może - na wniosek wychowawcy lub innego nauczyciela uczącego ucznia, w tym nauczyciela opiekuna ucznia - dostosować wymagania edukacyjne z tych zajęć do indywidualnych potrzeb i możliwości ucznia, z zachowaniem wymagań edukacyjnych wynikających z podstawy programowej.

Zezwolenie na indywidualny program lub tok nauki może być udzielone po upływie co najmniej jednego roku nauki, a w uzasadnionych przypadkach - po śródrocznej klasyfikacji ucznia.

Z wnioskiem o udzielenie zezwolenia na indywidualny program lub tok nauki mogą wystąpić:

1) uczeń - z tym, że uczeń niepełnoletni za zgodą rodziców (prawnych opiekunów),

2) rodzice (prawni opiekunowie) niepełnoletniego ucznia,

3) wychowawca klasy lub nauczyciel prowadzący zajęcia edukacyjne, których dotyczy wniosek - za zgodą rodziców (prawnych opiekunów) albo pełnoletniego ucznia.

Wniosek składa się do dyrektora szkoły za pośrednictwem wychowawcy klasy. Wychowawca klasy dołącza do wniosku opinię o predyspozycjach, możliwościach i oczekiwaniach ucznia. Opinia powinna także zawierać informację o dotychczasowych osiągnięciach ucznia.

Ocenianie oraz promocja ucznia, który otrzymał zezwolenie na realizację ITN odbywa się na warunkach i w sposób określony w przepisach rozporządzenia w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania egzaminów i sprawdzianów w szkołach publicznych. Natomiast wyjątek stanowi jego klasyfikacja[1], która odbywa się na podstawie egzaminu klasyfikacyjnego - z zajęć edukacyjnych, które realizuje
w ramach ITN.

http://www.men.gov.pl/index.php?option= ... Itemid=395

edzia

Postautor: edzia » 2013-09-01, 09:35

Tak, to rozporządzenie jest nadal obowiązujące w pierwotnym brzmieniu.

Wróć do „Kącik uczniowski”