Wychowawstwo a nauka przedmiotu

dyskusja o dobrych lekcjach wychowawczych oraz skutecznych sposobach kierowania zespołem klasowym

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

LG85
Kto: nauczyciel

Wychowawstwo a nauka przedmiotu

Postautor: LG85 » 2013-07-04, 14:46

Witam!

Mam pytanie - czy nauczyciel musi uczyć swojego przedmiotu w klasie, w której ma wychowawstwo? Jak ten problem wygląda w świetle prawa? Z góry dziękuję za odpowiedź i poświęcony mi czas.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Re: Wychowawstwo a nauka przedmiotu

Postautor: iluka » 2013-07-04, 16:34

LG85 pisze:ak ten problem wygląda w świetle prawa?
Nie wiem... W świetle zdrowej logiki, TAK :D
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

LG85

Postautor: LG85 » 2013-07-04, 20:40

Zdaję sobie sprawę, że logicznie rzecz biorąc wychowawca powinien uczyć swojego przedmiotu w klasie. jestem jednak ciekaw regulacji prawnych dotyczących tej kwestii - czy jest to obowiązek, czy w pewnym sensie niepisane prawo? Poruszam ten temat również ze względu na dyrektora-wychowawcę, który często nie uczy już żadnego przedmiotu a wychowawstwo posiada.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2013-07-04, 21:51

Miałem taki układ w gimnazjum. Nie powiem, jest to dość rozsądny pomysł. Przynajmniej sprawy wychowawcze nie zajmowały czasu na lekcji.
<3

edzia

Postautor: edzia » 2013-07-05, 18:29

LG85 pisze:Jak ten problem wygląda w świetle prawa?
Przepis prawny nic na ten temat nie mówi. Zatem nie ma prawnego wymogu, by wychowawca był jednocześnie nauczycielem przedmiotu w swojej klasie.

tecumseh
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: tecumseh » 2013-07-06, 15:59

haLayla pisze:Miałem taki układ w gimnazjum. Nie powiem, jest to dość rozsądny pomysł. Przynajmniej sprawy wychowawcze nie zajmowały czasu na lekcji.

Hm, nie wiem czy do końca rozsądny, powoduje taka sytuacja, że nauczyciel wychowawca po roku nauki jeszcze za bardzo nie zna swoich uczniów, bo ma z nimi jedną godzinę w tygodniu.
A jeszcze jak klasa liczna, to tym gorzej.
Mam wrażenie też, że nie służy to też uczniom, bo nie za bardzo czują w ogóle, że ten nauczyciel jest tym wychowawcą.
Na pewno trudniejsze jest to dla nauczyciela, moim zdaniem.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-07-06, 16:42

tecumseh pisze:nie za bardzo czują w ogóle, że ten nauczyciel jest tym wychowawcą.
tecumseh pisze:ma z nimi jedną godzinę w tygodniu.
Ale BYCIE WYCHOWAWCĄ KLASY to to nie spędzenie z nią 45 min. tygodniowo :ble:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

edzia

Postautor: edzia » 2013-07-06, 17:14

iluka pisze:Ale BYCIE WYCHOWAWCĄ KLASY to to nie spędzenie z nią 45 min. tygodniowo
Oczywiście, że nie. Ale ile więcej możesz spędzić ze swoją klasą, jeśli nie uczysz żadnego przedmiotu w tej klasie? Tak przeciętnie, bo przecież wycieczki nie są częste, a rozwiązywanie spraw wychowawczych to przecież też nie jest spędzanie ze swoją klasą czasu.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-07-06, 17:32

Nauczyciel-wychowawca może poznawać uczniów, stosując:
 obserwację (wraz z jej odmianami),
 ankiety (zadawanie pytań z możliwością uzyskania odpowiedzi na piśmie),
 wywiad i rozmowę (zadawanie pytań z możliwością uzyskania odpowiedzi ustnych),
 wypracowanie,
 skalę ocen,
 techniki socjometryczne (zadawanie specyficznych pytań dotyczących wzajemnej atrakcyjności osób w zespole, klasie),
 metody autoekspresyjne,
 eksperyment,
 studium przypadku
 zapis zbiorczy.
Może, jeśli chce. Jak nie chce, to 5 lekcji z klasą nie pomoże. Widziałam takie przypadki :(

edzia

Postautor: edzia » 2013-07-06, 17:38

Chwila, ale czym innym jest poznawanie klasy, a czym innym spędzanie z nią czasu.

Poza tym te sposoby, które podałaś, są owszem jakimś sposobem poznania klasy, ale takim "psychologicznym, sztucznym moim zdaniem. Nie zastąpią one moim zdaniem kontaktu z klasą podczas lekcji przedmiotu, który jest dla wychowawcy nie do przecenienia.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-07-06, 17:45

LG85 nie określił dokładnie powodu takiego przydziału czynności. A jeśli to jedyna możliwość na 18/18?
LG85 pisze:Poruszam ten temat również ze względu na dyrektora-wychowawcę, który często nie uczy już żadnego przedmiotu a wychowawstwo posiada
Tzn. ma zniżkę 17/18?

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2013-07-06, 19:23

tecumseh pisze:
haLayla pisze:Miałem taki układ w gimnazjum. Nie powiem, jest to dość rozsądny pomysł. Przynajmniej sprawy wychowawcze nie zajmowały czasu na lekcji.

Hm, nie wiem czy do końca rozsądny, powoduje taka sytuacja, że nauczyciel wychowawca po roku nauki jeszcze za bardzo nie zna swoich uczniów, bo ma z nimi jedną godzinę w tygodniu.

Przez pierwszy rok, z powodu łączenia funkcji wychowawcy w klasie i nauczyciela, zamiast fizyki była godzina wychowawcza. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety.
<3

Awatar użytkownika
sharkinator
Przedmiot: geografia, przyroda, wychowanie fizyczne

Postautor: sharkinator » 2013-09-15, 10:43

U mojego brata w klasie jest taka sytuacja, że wychowawczyni ma z nim tylko lekcję wychowawczą. Narzeka strasznie, bo nie pamięta nawet wszystkich imion (bo zamiast l. wychowawczej kobieta robi im wf - więc rzuca piłke i róbta co chceta). Z drugiej strony uczniom jest to też na rękę, bo wg nich im wychowawca się mniej interesuje tym mają więcej spokoju. Tak czy inaczej nie powinno tak być!

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2013-09-15, 11:58

sharkinator pisze:uczniom jest to też na rękę,
O, nie! Nie powinno się iść uczniom na rękę :)

Wróć do „Wychowawca klasy”