Drugi nauczyciel do edukacji polonistycznej!!! Klasa II

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

aglod
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Drugi nauczyciel do edukacji polonistycznej!!! Klasa II

Postautor: aglod » 2013-09-21, 17:30

Podział na edukacjie jest wprowadzany od kilku lat od kuchni. Choćby wymuszanie ile ma być plastyk i muzyk itp w tygodniu.
Niech się cieszy ten kto nie ma dziennika elektronicznego.
My prowadzimy od roku firmy V...
Po roku mordęgi z modułem 1-3 przeszłyśmy na przedmioty, bo jest to o niebo wygodniejsze dla nas.
Dlaczego?

1. Aby zliczyć edukacje trzeba było tygodniami otwierać tabelę z edukacjami i zliczać (trafiało na koniec roku) a koleżanki ze starszych klas miały podliczone przez program ile godz. ich przedmiotu odbyło się z ich przedmiotu

2. Wystawiając ocenę (u nas punkty) rodzic widział tylko że z e. wczes i trzeba było do każdego dziecka w notatkach do każdej oceny kopiować za co jest - w innym wypadku uważam że całe idea dziennika elektronicznego dla rodziców 1-3 mało przydatna. Z podziałem na przedmioty - edukacje wszystko elegancko widać

3. Starsi drukują karteczki na wywiadówkę a my pracowicie przepisywałyśmy punkty ekran kartka, teraz i my sobie wydrukujemy.

Nie tylko dzienniki papierowe są od czapy, elektroniczne marnie przewidują istnienie klas 1-3.
A komputer ma usprawniać pracę a nam utrudniał.

Fakt, że u nas edukacje prowadzi jedna nauczycielka i realizuje w klasie faktycznie zintegrowaną, jedynie w dzienniki dopasowuje składowe tematu do poszczególnych edukacji.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-09-21, 19:47

Intrygująca sytuacja. Może annach da znać, jakie wieści w tej kwestii.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2013-09-24, 16:33

w naszym dzienniku też są takie tabelki na dole strony
i co z tego, niech sobie będą... w jednej wpisujemy ilość godzin ew (skreślając polonistyczną), wpisujemy ilość zajęć plastycznych, muzycznych, wf, angielskiego, religii i komputerowych, resztę kratek skreślamy
nie liczymy ile w tygodniu było zajęć polonistycznych, matematycznych itp, bo jest to niezgodne z przepisami; mamy podać ilość zajęć ew i ta jest monitorowana
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

maryniaa

Postautor: maryniaa » 2013-09-24, 17:19

My korzystamy tylko z dziennika elektronicznego i jestem zdziwiona tym wszystkim o czym piszecie. Wpisuję tylko tematy lekcji w danym bloku i nieobecności. Zero podziału na edukacje,zero tabelek, liczenia godzin itp. Po waszych opiniach zastanawiam się co będzie w razie kontroli z kuratorium :lol:

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-09-24, 17:53

maryniaa pisze:Zero podziału na edukacje,zero tabelek, liczenia godzin itp.

Po cyklu kształcenia nie wykazujecie liczby zrealizowanych zajęć?
maryniaa pisze:Wpisuję tylko tematy lekcji w danym bloku

To mnie najbardziej interesuje. Jeśli zmieniam temat dnia i tematy z poszczególnych edukacji to przyjmuje to dziennik elektroniczny? Czy w ogóle przyjmuje jakieś zmiany?
Zastanawiamy się nad elektronicznym dziennikiem.

maryniaa

Postautor: maryniaa » 2013-09-24, 23:28

Po cyklu kształcenia nie wykazujecie liczby zrealizowanych zajęć

Nie liczymy, system sam dodaje godziny, ale bez podziału na edukacje- tylko ogólnie.

Jeśli zmieniam temat dnia i tematy z poszczególnych edukacji to przyjmuje to dziennik elektroniczny? Czy w ogóle przyjmuje jakieś zmiany

Przyjmuje zmiany nawet o miesiąc wstecz ( a może i wcześniej ?). Wczoraj np. zapomniałam coś dopisać do tematu, więc dziś edytowałam tekst i dopisałam to co brakowało. Najbardziej jestem zadowolona z oszczędności czasu. Pracuję na Nowej Erze. Dostałam od nich na płycie plik w wordzie "Zapisy w dzienniku", więc tylko kopiuję i wklejam no i oczywiście zmieniam to co mi nie pasuje itd. Poza tym mam dostęp do uwag/ notatek o uczniu np. czy ma orzeczenie z PPP i jakie, czy dostał uwagę z innej lekcji itd. są to informacje tylko dla nauczycieli uczących dziecko, ale rodzic ma dostęp do uwag oficjalnych.

maryniaa

Postautor: maryniaa » 2013-09-24, 23:39

A! I jeszcze coś, system zlicza godziny zrealizowane w cyklu, ale nie z podziałem na edukacje, ponieważ wpisując temat dnia i pozostałych tematów nie dzielę na edu.pol.:....., edu. mat:....., tylko zostają bez podziału np.
TEMAT DNIA: Wakacyjne pamiątki.
1 godz. lekcyjna:Oglądanie zdjęć, albumów i innych pamiątek przywiezionych z wakacji, opowiadanie o nich.
2 godz. lek.: Porównywanie i porządkowanie przedmiotów według określonych cech wielkościowych.
3 godz. lek.: np. wf ( tu wpisuje temat n-l wfu)
4 godz. lek.: Wprowadzenie liter „o”, „O” („oko”, „Ola”)
5 godz. lek: np. religia ( tu wpisuje temat katechetka)

Ale nigdzie nie piszę czy na lekcji realizowaliśmy materiał z edu takiej czy takiej.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-09-25, 15:14

Dzięki :) Trochę się rozjaśniło.

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”