Zatrudnienie o mianiowanie

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

medievist
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia

Zatrudnienie o mianiowanie

Postautor: medievist » 2014-02-10, 16:31

Witam serdecznie mam pewien problem który nakreślę poniżej. Jestem nauczycielem historii pracującym w PG, który przekształcił się w PZS. W sierpniu 2013 roku uzyskałem stopień awansu zawodowego n-l mianowany. Myślałem że automatycznie od września zostanie ze mną nawiązana umowa o mianowanie. Niestety tak się nie stało, więc po rozmowie z dyrektorem dowiedziałem się że nasz zespół szkół który obejmuje podstawówkę i gimnazjum, zatrudnia 2 nauczycieli tego przedmiotu - w tym mnie. Druga osoba ma ukończoną historię jako przedmiot dodatkowy po studiach podyplomowych gdyż jest z wykształcenia polonistą.Jednak ma podpisana umowę o zatrudnienie wcześniej ode mnie dzierżąc godziny historii w podstawówce, ja mam cały etat w gimnazjum. Czy dyrektor może mi nie przyznać umowy o mianowanie, tłumacząc się że z tamtą osobą podpisał umowę wcześniej na szkołę podstawową ?
Co mogę zrobić w tej sprawie ?
Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Re: Zatrudnienie o mianiowanie

Postautor: iluka » 2014-02-10, 17:17

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

medievist

Postautor: medievist » 2014-02-10, 18:07

Więc wnioskuję że to mi się prawnie należy
Prawda ?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-02-10, 18:22

Jeśli istnieją warunki do zatrudnienia nauczyciela w szkole w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony (art. 10 ust. 5 Karty Nauczyciela).
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

medievist

Postautor: medievist » 2014-02-10, 18:31

Istnieją, ale dyrektor zasłania się pierwszeństwem zatrudnienia, ja jako 2gi zatrudniony w pełnym wymiarze godz w pg niby nie mogę ubiegać się o zatrudnienie przez mianowanie.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-02-10, 18:53

Nie jest to dla mnie zrozumiałe. Tamten już ma przekształcenie umowy?

Jeżeli tamten nauczyciel jest zatrudniony przez mianowanie, a dla Ciebie też jest i w najbliższej przyszłości będzie 18 godzin, to powinien Tobie również przekształcić umowę.

Chyba, że układa arkusz organizacyjny na przyszły rok i wie, że nie będzie drugiego pełnego etatu...?

medievist

Postautor: medievist » 2014-02-10, 18:56

Prócz godzin z historii mam uzupełnienie informatyka i wosem.
Bardziej interesuje mnie fakt czy osoba mające studia podyplomowe z danego przedmiotu powinna mieć z niego więcej godzin - etat, czy raczej osoba której jest to główny kierunek

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-02-10, 20:00

1. Czyli tzw. etat sztukowany. Może nie mieć przesłanek dyr. do przekształcenia umowy.
2. A to już kompetencje przydziału czynności przez dyrekcję. Do nauczania przedmiotu dają kwalifikacje i studia kierunkowe i podyplomowe.

medievist

Postautor: medievist » 2014-03-21, 20:49

///edit/// odświeżam///
Witam serdecznie po długiej przerwie.Po rozmowie z dyrektorem odnośnie mojej sprawy( właściwie były 2 rozmowy, w przedziale ok 1msca) stwierdziłem że chciałbym złożyć wniosek o zatrudnienie przez mianowanie. Spełniam wszelkie kryteria z KN, ale dyrektor twierdzi że cytuje mam jeszcze poczekać. Więc tu pytanie jak sformowane powinno być to pismo, i czy w ogóle mam prawo go napisać?

medievist

Postautor: medievist » 2014-03-23, 19:45

Czy ktokolwiek może pomóc ?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-03-23, 21:25

"Zwracam się o przekształcenie umowy na czas nieokreślony /bo pewnie taką masz/ w umowę przez mianowanie."

Wróć do „Prawo oświatowe”