Nadrobienie braku promocji do następnej klasy

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

fafera
Kto: uczeń
Przedmiot: Informatyka

Nadrobienie braku promocji do następnej klasy

Postautor: fafera » 2014-02-11, 23:38

Witam. Jestem ciekawy tematu więc bardzo bym prosił o zdanie nauczyciela na ten temat.
Jestem młodym 16 latkiem który z powodu wielu chorób i długiego pobytu w szpitalu nie otrzymał promocji do następnej klasy.
Problem polega na tym że nie było to jednarozowe. Lecz "znikałem" na ponad miesiąc, wracałem do szkoły po czym znów chorowałem. Jest to związane z moją chorobą wrodzoną której nie chcę tutaj napisać ponieważ pewne osoby mogły by dojść kim jestem. Chcę pozostać w miarę anonimowy ponieważ wstydzę się pytać o ten temat.
Otóż po pozostaniu w klasie na cały rok mój cały zapał do nauki zgasł całkowicie. Jak wcześniej miałem ochotę uczyć się, jak wszystkie przedmioty mnie ciekawiły na swój sposób, tak po tej sytułacji wszystko stało się dla mnie nudne. Wpadłem w złe towarzystwo, lecz nie opuszczałem lekcji, nie zdażyło się nigdy żebym wszczynał bójki, bądź robił rzeczy za które nauczyciele mogli spojrzeć na mnie... inaczej, prócz moich znajomości oczywiście.
Po zmianie szkoły i środowiska znów zapał ten odzyskałem lecz... żałuję. Cały czas daje mi się we znaki to że jestem cały czas rok w tył, podczas gdy moim(i nie tylko) zdaniem mój poziom dojrzałości intelektualnej i psychicznej, a także ilość przyswojonych przeze mnie już informacji jest znacznie wyższy.
Już bardziej "osobiście" mówiąc. Doskonale potrafię porozumieć się z osobami o wiele starszymi ode mnie, podjąć dyskusję i wpasować się w środowisko starszych ucznów.
Bardzo często zdaża mi się sytułacja w której rozmawiam z obcą mi osobą, która nie zna mnie, a także nie widziała nigdy, przez co może jedynie zgadywać w jakim wieku jestem. Nie chodzi oczywiście tutaj o mój głos. (Chociaż brzmię na osobę 18 letnią...)
Nie raz, gdy zdradzałem swój faktyczny wiek otrzymywałem pytania typu "Skąd posiadasz taką wiedzę?"
Otóż informatyka, historia, psychologia pasjonują mnie.
Proszę was, nauczycieli o odpowiedź. Czy jest możliwość "nadrobienia" całego roku nauki?
Wiem, że jeżeli było by to możliwe, z miłą chęcią przerobił bym cały materiał klasy w mojej wieku, by "przeskoczyć" klasę.
Wiem że pytania tego typu już były, lecz co państwo sądzicie w moim wypadku?
Z góry przepraszam za wszelkie błędy ortograficzne i interpunkcyjne. Jeżeli jakieś się znajdują w moim temacie, było by mi bardzo miło wypomnieć mi to. Bardzo chętnie uczę się na błędach.

edzia

Re: Nadrobienie braku promocji do następnej klasy

Postautor: edzia » 2014-02-12, 09:02

Jedynym wyjściem jest ubieganie się o indywidualny tok nauki.

Wróć do „Kącik uczniowski”