Nie będzie problemu - jaki podręcznik dla pierwszaka?

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Peonia
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Nie będzie problemu - jaki podręcznik dla pierwszaka?

Postautor: Peonia » 2014-02-18, 18:38

Oooooo...

Na stronie MEN pojawił się news:

Jutro (środa, 19 lutego 2014 r.) o godz. 10.00 w gmachu Ministerstwa Edukacji Narodowej (Al. J.Ch. Szucha 25, s. 102) odbędzie się konferencja prasowa Minister Edukacji Narodowej Joanny Kluzik-Rostkowskiej.Temat spotkania: Darmowe podręczniki.Zapraszamy wszystkich zainteresowanych dziennikarzy.

Wstęp za okazaniem legitymacji prasowych.

Trzeba oglądać jutro TV.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-02-18, 19:02

Ja się tam nie łudzę.
Podejrzewam, że programy będziemy pisać sami.
Zdążą z podręcznikiem i ewentualnie ćwiczeniami online.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-02-18, 20:53

Przed jutrzejszą konferencją...
Podręcznik Lorek.
Ciekawe, czy bardzo się mylę.
Tu jest podręcznik. Mogą być poprawki, bo matematyka mizerna, a inne treści pewnie zostaną zmodyfikowane w oparciu o PP.
http://efs.men.gov.pl/index.php/aktualn ... acz-polske

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-02-18, 22:37

Nie podoba mi się nic a nic.

Nawiasem mówiąc,chodziłam do 1 klasy w latach 80, i nawet wówczas miałam ćwiczenia prócz książki normalnej, takie do uzupełniania. Teraz co? cofamy się do jaskiniowców?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-02-18, 22:47

Peonia pisze:Kilka postów wcześniej wklejałam link do filmiku z zebrania komisji sejmowej w tej sprawie (pierwszego czytania projektu), gdzie rozmówcy zaproszeni na to spotkanie stwierdzili, że projekt jest byle jaki, niedopracowany. Zadawano pani minister pytania, zupełnie jakie ty podajesz dushka , ona jednak wspierana Łybacką i Szumilas nie odpowiedziała na żadne z nich. Dano jej w takim razie czas poprawki projektu do 14 lutego i przykaz uzasadnienia, dlaczego ma być to "sprawa pilna" i dlaczego ma to być "z urzędu", bez konsultacji z nauczycielami i specjalistami.

Czekać nam tylko wypada.

Materiały dla nauczycieli mają być ponoć umieszczone w okresie maj - sierpień na stronie MEN i ORE w postaci pliku PDF.
Związki, głównie ZNP, napisały już pismo do ministerstwa, w którym sprzeciwiają się cedowaniu na nauczyciela obowiązku pisania programów nauczania i planów wynikowych.Domagają się szczegółowych materiałów dla nauczyciela.
Ale... Ale z życia znam, 30 lat pracuję, nie jedną rewolucje już przeżyłam i wiem, że będzie jak będzie, jak Bóg da. Jak nie zdążą, to narzucą nauczycielom i nauczyciele wakacje stracą, żeby tworzyć dokumenty.

A dodatkowe materiały? Dawniej ich nie było. Był elementarz Falskiego. Dzieci pisały wszystko w zeszytach. Nauczyciel kredą na tablicy. MEN zrzuci obowiązek na samorządy, samorządy na szkołę, a szkoła na nauczyciela, a nauczyciel na rodziców. Powiększą się składki na radę rodziców i z tych środków będzie kserowanie. tylko jak się to ma do praw autorskich?

Ja obecnie korzystam z pomocy moich rodziców w klasie. Bo... mam tablicę interaktywną, komputer, drukarkę. Nie mam tuszu. Kupują mi go rodzice. Szkoła kasy nie ma. Mam ksero w szkole, brudzi jak szlag, często druk jest zamazany, kartki szare, wprost koszmar, więc podsyłam jednej mamie pliki z materiałami, a ta mama kseruje mi u siebie w pracy, dodam - w swoim prywatnym zakładzie pracy. Tak mi ta mama podrukowała sprawdziany na cały rok dla całej klasy, tak mi drukuje karty pracy i wszystko, co chcę. Chcę i mam wydruki zaraz. Jestem jej bardzo wdzięczna. Resztę drukuję na swojej prywatnej drukarce. Mąż się przyzwyczaił, ze co zarobię za dodatkowe godziny, to wydam na szkołę.

Przyszłość nie rysuje się kolorowo...

Tak BYŁO. Świat poszedł na przód i obecnie nierealne jest oparcie się w edukacji 1-3 wyłącznie na minionych metodach. Pomijam, że 6latek ma rozwojowo nieprzygotowaną rękę na tyle pisania (a wszak ćwiczeń grafomotorycznych nie ma...).

Ja tablicy interaktywnej w klasie nie będę miała. Drukarka - w sekretariacie. Czarno-biała. Którą MOŻE mi udostępnią w takiej ilości, jakiej będę potrzebowała. Xero? wątpię, mam 200 kopii i nie wierzę, że będzie więcej. Ale w takiej sytuacji każdą odmowę drukowania poproszę na piśmie. Nie moja wina...

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-02-19, 14:52

Ktoś coś wie po dzisiejszej konferencji?

maia3

Postautor: maia3 » 2014-02-19, 15:47

tez jestem bardzo ciekawa, ale wszędzie cisza... :( Nie znalazłam ani słowa o konferencji.

maia3

Postautor: maia3 » 2014-02-19, 15:57

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-02-19, 16:13

To samo znalazłam

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-02-19, 17:05

Dzisiaj projekt trafia do konsultacji społecznych. ???
Czyli gdzie???
http://www.men.gov.pl/index.php/aktualn ... polecznych
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-02-19, 20:42

Popatrzmy: DO 50zł na ćwiczenia, do języka sama książka. Logiczne, że z tych 50zł połowa pójdzie na ćwiczenia językowe, bo one drogie, zostaje oszałamiająca kwota 25zł... A jak czytam doniesienia, że faktycznie ten podręcznik dla zagranicznych wykorzystają, to wyć mi się chce.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-02-19, 21:01

Jeżeli podręcznik będzie w 4 częściach, jak sugerują media, to wracamy do przedmiotowego nauczania?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-02-19, 21:03

O właśnie, dobre pytanie :D

I teraz tak - jeśli ćwiczenia, to... kompletnie nieskorelowane z podręcznikiem, rozumiem? więc musiałabym znaleźć do polskiego, matmy, przyrody... Nierealne za tę kwotę. :lol: Pozostaje znów sprawa drukowania - za czyje pieniądze?

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-02-19, 21:10

Do końca maja będziemy wszystko wiedzieć.
Albo i nie :roll:
Alternatywą mogą być propozycje wydawnictw.
I zgrany zespół, który podejmie decyzję.

Peonia

Postautor: Peonia » 2014-02-19, 22:10

W zasadzie obecne książki "Tropiciele " WsiP i "Elementarz XXi wieku' Nowej Ery da się dostosować. Nie znam dokładnie Nowej Ery, bo pracuje na WSiPie, to na przykładzie Tropicieli powiem, że wystarczy tylko usunąć na dolnym pasku odniesienia do ćwiczeń, czyli piktogramy wskazujące na korzystanie z płyty i takie tam i gotowe. Szkopuł tylko w cenie.

Jeśli chodzi o cenę, to mnie ciekawi, na jakiej podstawie maja oni te wyliczenia? Czy maja umówioną drukarnię, która ten biznes pociągnie? Łatwo ustalić - dam na podręczniki dodatkowo tyle i tyle, tylko skąd wezmą tak tanio, skoro zawsze podręczniki do języków były drogie.

iluka pisze:Dzisiaj projekt trafia do konsultacji społecznych. ???

Czyli gdzie???

Czyli do stowarzyszeń np. dyrektorów OSkKO i innych organizacji, w tym związkowych itd. Nas niestety o zdanie nie zapytają.

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”