Przyglądaliście się już wersjom wieloletnim wiodących podręczników? Ja trochę się rozejrzałam i stwierdzam, że praca z nimi będzie wymagała od nas dużo więcej zaangażowania, natomiast dzieci będą miały mniej urozmaicone zadania. Owszem, ktoś może powiedzieć, że wystarczy dawać dodatkowe kserówki itd., ale mnie to nie przekonuje bo niestety mam dość ograniczony dostęp do ksera, więc kserowanie na każdą lekcję nie wchodzi w rachubę.
Czy Wy już wybraliście podręczniki do klasy 1 i 2? Bo ja nadal sie waham. Oferty wydawnictw są albo jeszcze niepełne albo już dość drogie (mam tu na myśli zestawy nauczycielskie - tak, na ceny też zwracam uwagę).
Zastanawiałam sie nad Super Sparks, ale po porównaniu jego starszych wersji stwierdzam, że zmiany do tej pory były kosmetyczne (w wieloletnich zresztą też) i jedynie ćwiczenia poprawili na plus bo jest więcej zadań. W SS1 w książce po prostu do połowy podręcznika wyrzucili słowa pisane. To jest podręcznik, który mamy na rynku od 10 lat. A trochę się w edukacji zmieniło: mamy dzieci rok młodsze, niepiszące. A wydawnictwo raptem wywala z ksiązki kolorowanki, rysowanki i pozbawia 3 rozdziały slówek pisanych. I to byłoby na tyle "dostosowania" ksiazki do potrzeb 6-latków. Nie odnosicie podobnego wrażenia? A może jednak ktoś pochwali tego Sparksa, czy uzasadni wybór jakiegoś innego podręcznika w taki sposób, żeby i tym niezdecydowanym pomóc wybrać?
PS. Kolejna kwestia dot. wyboru podręcznika to ilość godzin. Ja mam tylko 2h/tyg. i przeladowane ksiazki odpadaja. Znacie jakąś fajną, nieprzeładowaną materiałem książkę, do której dzieci będą chętnie zaglądać, a przy tym nauczyciel nie zbankrutuje na zestaw nauczycielski, flashcardy itd.? Polecajcie i argumentujcie Szanowni Pedagodzy!
Pozdrawiam serdecznie